Keresőoptimalizálás, SEO

Online és offline: világok harca

Világok harca

online_blogger
Blogger az offline világban

Olykor úgy érzem, hogy idegen vagyok itt a földön, mint most is, amikor ZinczyKa, – egy másik idegen? – online, az Egyesült Államokból a CinePécs blogban a pécsi egyetem filmklubja felől érdeklődik.
Már ennyiből is látszik, hogy az online világ nem ismer határokat. Amerika és Pécs között sepercnyi a táv és a blogidő a szinte tüsténttel egyenlő. Vagyis a kérdésre normálisan a válasz szinte azonnali. A blogban szereplők viszonya egymáshoz az egyenrangúság, még ha egyeseknek kitüntetett szerep is jut. A házigazdának például a szolgálat.

Én speciel a CinePécs blog esetén házigazda, afféle kiszolgáló vagyok, s tisztem szerint a blogban felmerült kérdések tisztázásáért volnék felelős. Mert a blog ezen típusa létének értelme éppen az emberekben felmerült kérdések felszínre kerülésében és az interakció során, tehát a formálódó net-közösségben történő megválaszolásában van.

A blog világában élők számára a fentebb leírt jelenséghalmaz tiszta és egyszerű.

Amikor megütközik az online és az offline világ

Igen ám, de létezik itt, ugyanitt egy másik világ is (és ebben a világban érzem magam olykor idegennek), a rend offline világa. (És jelen esetben ZinzcyKa kérdésére ezen világ lakói tudnának választ adni, tehát hozzájuk kell fordulnom.)
Ez az a világ, ahol ha hétfőn kérdezel valakitől valamit, azt fogja válaszolni, hogy csütörtökön a vezetői értekezleten felvetem és pénteken megadom a választ.  (Persze, ha közbejön valami, akkor jövő hétfőn ugyanolyan hülyén nézünk a világba, mint annak előtte, de ebben a világban ez normális.)

Itt az idő, a szereplők egymáshoz mért viszonya (alá-fölérendeltség), a központi irányultság egészen más. Ebben a világban nem a felmerült kérdések megoldása áll a központban, hanem a központi akarat elsődlegességéből, a központ által generált kérdések körüli fontoskodásból kell kiindulni.

Ahhoz, hogy ZinczyKa kérdésére kicsikarjam a választ, össze kell drótoznom a két világot.

Az egyetem stábja sajtótájra készül (központ által generált kérdés), és a felkészülésbe zavaró elemként kerül be a másik világ kérdése az egyetemi filmklubról. Felvetésem, hogy harmadik napja nem érek el illetékest, ellenséges megnyilvánulásként, támadásként értékelődik, személyem utálatos, és a világom (az online világ) is azonnal leértékelődéssel fizet a zavarkeltésért: hülyék a bloggerek.

Félreértés ne essék: teljesen jóindulatú, szorgalmas, nagy tudású emberek között próbáltam “összedrótozni” a kapcsolatot, de a két világ közötti ellentmondások miatt törvényszerűen kell elszenvednem a presztizsveszteséget. Immár sokadszor. És ez még sokáig így lesz Magyarországon…

***

Rendről, rendezett káoszról: Gerillamarketing

***

PS. 2009.09.17. 11.20
Jellemzően isteni közbeavatkozás is történik, mint az egy rendes drámától elvárható: eme percekben technikai zűr miatt hozzá sem lehet szólni a CinePécs bloghoz. (Nem jön elő az anti-spam szó). Ezt vajon mely világhoz tartozó isten intézi így, hogy romlásba döntsön?
(Esti megjegyzés: néhány óra alatt a hiba elhárult.)

18 hozzászólás

 • Malvina

  “Online és offline: világok harca”
  Hol???? Mert akármelyik nagy szolgáltató , de a legtöbb önkormányzat is ide sorolható, no meg a vállalatok, vállakozások igen nagy hányada is – online-lehetőségeit megnézed, szinte semmivel nem jutsz előbbre, beljebb, nem spórolsz időt stb. Maximum a szolgáltatás (Gázművek) lemondásához szükséges nyomtatványt ki,-és letöltheted, majd usgyi vele a Postára, beállás a 8 méteres sorba, végigvárni nyalást, tépést, pecsételést…..és TÜSTÉNT kész is vagy! 😀 És szinte ugyanez az önkormányzatnál, 3 hónap, amíg visszajött az online küldött levelemre a válasz, de a nagy bevásárlóközpont vevőszolgálatnál is min.3 hét az átfutási idő, ha egyáltalán az egy központi és az 5 (öt) mellék e-mail linkje közül egyáltalán egy élő!
  Szóval, hol van itt harc, kérlek? Szerencséd, hogy ZinzyKa és közted nem holmi szolgáltató / ügyfél nexus generálódott, akkor ez a poszt sem születhetett volna meg! 😀

 • Bognár László

  Én egy picit másképpen látom: igenis, kezd kialakulni a két világ!
  Egyfelől a digitális analfabéták sokmilliós csoportja, másfelől egy szűkebb, munkájánál fogva szinte minden idejét az interneten töltő “digitális elit”, és a két szélső érték között a népes “átmenet”.
  A digitális technológiát, benne az internetet használók tábora egyre nő.
  Ez azonban számos következménnyel jár, új típusú kultúra születik, más tapasztalatokkal, más kompetenciákkal, más elvárásokkal!

  Ebben a posztban megkiséreltem néhány ismérvet, különbséget leírni egy példán keresztül megvilágítva. Ebben láthatod, igenis VAN harc.

  Ennek a harcos különbségnek a létére olyan merész és lényeget tükröző megfogalmazás is született már, mint Urbangeri barátomé, aki egyszer így írt:
  “… ezek a terek világunk még meg nem hódított peremvidékei, itt a leggyengébb a fennálló rend, itt kevésbé érvényesülnek a hétköznapok unalmas és kiüresedett normái. Hol máshol kezdhetnék meg a fennálló rendszer elleni kritikai mozgalmak munkálkodásukat, ha nem ezeken a még leigázatlan területeken, ahol jobb életre vágyó szabad népek laknak?”

  Mi ez, ha nem az új világ, az online világ tudatosodó, jól felkészült fiatal harcosainak kiáltványa?

 • Malvina

  “Én egy picit másképpen látom: igenis, kezd kialakulni a két világ!”

  Ezt én sem látom másként! Nem is írtam. Igen kezd kialakulni, de harcról azért még közel sincsen szó, legfeljebb holmi fakardozásról papaírcsákókkal a fejünkön! 😀

 • Bognár László

  Azzal, hogy első hozzászólásodban egy egészségeset zsörtölődtél az állami és gazdasági szervezetek csapnivaló internetes kiszzolgálási gyakorlata miatt, máris részt vettél a harcban! Igényt fogalmazol meg.
  A posztban leírt elméleti állítást is igazolod egyben, amely az időre vonatkozik: a te időd az azonnal, az övék a majd. Elkerülhetetlen a “háború”! 🙂

 • Malvina

  😀 Na, Mátyás király Lacija! 😀 Igazad is van meg nem is! A háborúhoz a helyzet lassacskán és komótosan érik, csak éppen egyelőre elsasszézunk egymás mellett. És sajnos bármiféle háborgás kevés addig, ameddig a különböző eszközök használatára nem a hatékonyság az, ami motivál! Ennek az országnak egyszerűen nem elég a rossz! A legrosszabb kell! Ez kérlek, a “több is veszett Mohácsnál” országa! :((((

 • ZinczyKa

  A szolgáltatók, illetve a hivatalok tehetetlensége nem mindenhol működik így. Itt ha este tízkor írok egy e-mailt, arra délelőtt választ kapok érdemben. Nagyobb a verseny, gondolom.
  Intézkedni is lehet elég jól a netes portálokon.
  A magán internetkultúra viszont sokkal kialakulatlanabb. Ebből egy szociológus biztosan tudna írni legalább egy doktorit.

 • Bognár László

  A szociológusok – akiket online/offline ismerek – éppen mással foglalatoskodnak, bár egy részük hasonlóval.
  A Lélek és Politika blogban pl. Castellsről pereg a szó, az új társadalomról, hogy mi magyarok hogyan is fekszünk a jövő méhében, s lám, egyesek nagyon farfekvésesnek látják a helyzetünket… 🙂
  Hozzám közel álló szociológus angol nyelvű előadásra készül külföldön, inkább lennék fia, mint apja, hogy tanulhassak tőle… mert így viszont furán festene, ha mindig rajta lógnék 🙂

  Na, akkor egy kis Castells
  http://www.inco.hu/inco7/kitekint/cikk0h.htm

 • Malvina

  Castells alapvető megközalítése, hogy a globalizációval , a hálózati vagy információs társadalommal kapcsolatos felvetéseket, kérdéseket strukturális összefüggésükben írja le, vázolja. Azzt vizsgálja, hogy az új folyamatok miként ágyazódnak be az adott társadalom működésébe, továbbá, hogy mit jelentenek és milyen hatással lehetnek e működésre.
  Namármost, úgy gondolom, higy bár a hálózatok szerveződésének vannak minden hálózatra egyaránt vonatkozó törvényei, törvényszerűségei, mégis a beágyazódás mikéntjét, minőségét alapvetően meghatározza az adott társadalom létező struktúrájának minősége…
  …és akkor én itt teszem fel a kezem a magasba! A szomorú pedig az, hogy le (én) már nem tehetem soha. Talán-talán az unokáim gyerekei! Ilyekor szoktam mondani, hogy “ne legyen igazam!”. :)))

 • Bognár László

  Hát, kedves Malvina, én hol szintúgy felteszem a kezem, aztán meg le…
  Itt van például Pécs, ahol előfordult már, hogy valaki a földre nézett, az agyagra és kincset csinált belőle.
  Most az EKF egyik kulcspontja a Zsolnay negyed lesz.
  Talán most az égre kellene felnéznünk, és internet-várost csinálni, új, korszerű “ipart” teremteni, Zsolnay példáját követve, tudásra épülőt a megroggyant gyáripar helyén.
  Itt most néhányan – helyi idegenek -, meg akarjuk alapítani a Pécsi Internet Akadémiát, és Pécsi Közösségi Hálózatban gondolkozunk.

  Barátom és a fentiekben “harcostársam”, Héder Sándor, a kreaktivista, hogy lásd miként gondolkozunk, a napokban írt így:

  ■ Nem adjuk sorsunkat a politikusok kezébe, nem várjuk el, hogy ők mentsenek meg minket, hanem kiállunk jogainkért. Minden eszközt megragadunk ahhoz, hogy összefogjunk és hallassuk a hangunkat: vállalkozói klubok, nyugdíjas klubok, önszervező közösségek, gerilla marketing, internetes oldalak, közösségek.
  http://www.forlong.hu/blog/2009/09/17/banki-magatartasi-kodex-%e2%80%93-vasarloi-magatartasi-kodex/

  ■ Weinreich Laci, a reklámhét kapcsán most szervezi az utat Szegedre, ahol előadásokat fogunk tartani, hogy velük is összekapcsolódjunk

  ■ Az utóbbi időben Pécsett és Baranyában előadások hangzottak el, cégblogok nyíltak, a kamara is “cégblogot” nyitott

  ■ A KIKK által vezényelt CinePécs Nemzetközi Filmfesztivált, egyedülálló módon klaszterben szervezzük, ahol természetesen adódott, hogy blog is legyen.

  Aki merev irányítóközpontokban gondolkozik, arra most nyilván rátör a frász, mert ezek itt mind decentrumok, korszerű gondolatok melegágyai, hatékony, kipróbált módszerekkel.
  Pécsett a klubokból kilép az új, hogy helyet követeljen magának.

  A negatív erőkről, a múltról nem beszélek, mert akkor megint fel fogom emelni én is a kezem…

 • Malvina

  Tulajdonképpen nem is szabad a negatív erőkkel annál többet foglalkozni, mint számolni a jelenlétükkel! Most csak azon jár a kis agyam, hogy épp a minap olvastam arról, hogy az ország miyeln sok sebből vérzik amiatt, hogy mind a mai napig nem jöttek létre a régiók! Hogy még mkind a mai napig ” vármegyék” működnek, miközben az EU projektjei régióalapúak, mert ő már csak régiókban gondolkodik. Nem értem, hogyan fordulhat ez elő! Jó, tudom, hogy mindenki kapaszkodik a kis birodalmába, na de akkor miként alakulhat ki az a hálózat, amely nélkül Pécs és Szeged is csak megfulladhat. Ugyanis, ha ez a hálózat nem hálózza, nem vonzza be az egész országot, méghozzá nem pusztán a felszínen, a kirakatban, hanem a mélyrétegeket is átjárva, akkor , akkor, akkor… ??????

 • ZinczyKa

  Gondolkodom. Én arra gondoltam, Magyarországon vagy egy mag, akik az internetes kultúrát fejlesztik, terjesztik. Egy mag, ami az önkifejezés jelentős eszközének tartja az internetet. Igen, lehet ez egyfajta szellemi megújulási mozgalom esetleg. (Ámbár sok a vakvagány.)
  A jól/jobban?? működő amerikai társadalomban nincs ilyen. Ott a hivatalok és a vállakozások használják a netet kommunikációs csatornaként.
  Tulajdonképpen arra gyanakodtam, ez társadalomfüggő dolog is lehet.

 • Bognár László

  Kedves Malvina!
  Egyetértek veled és osztom a dilemmáidat.
  Megjegyzem, mindaz amiről fentebb beszéltem (Pécsi Internet Akadémia, Közösségi Hálózat, stb.) mind-mind “underground”, vagyis földalatti, ha úgy tetszik mélyréteges szerveződés. Persze itt-ott a felszínre tör, kapcsolódik a “legális világhoz”, az offline világhoz.
  Eddigi tapasztalatom szerint a támogatásokkal kerüli is minket a hivatalos világ, miközben az offline-online mezsgyén egyre többször kapunk lehetőséget, mert akik előbbre alarnak lépni és valódi társadalmi felelősséget éreznek, azok látják a szerveződésben, a véleménynyilvánításban, a SEO-ban, a gerillamarketingben megmutatkozó hatékonyságunkat. És erre szükség van!

  (Persze, miközben dúl a digitális analfabetizmus még az internetet amúgy már látott szereplők között is, azért számtalan online dolog működik: honlapokon, a wikipediában, a blogoszférában, a külhoni e-pontokon…).

  ZinczyKa!
  A vakvagány csak elütés (vakvágány helyett) vagy szándékos szóhasználat volt?
  Akárhogy is: ez telitalálat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.