Keresőoptimalizálás, SEO

A Google Trends mire használható?

A Bútor szó így szerepel a Google Trendsben
A bútor szóra ezt a trendet kapjuk a Google Trends-től

Ebben a bejegyzésben a bútor-kanapé-ülőgarnitúra háromszöget példaként használva bemutatom, hogy miként lehet sokoldalúan felhasználni a Google Trends eszközét az online marketing munka során, kitüntetetten a keresőoptimalizálásban, egy-egy honlap tervezése valamint az AdWords és egyéb hirdetések tervezése során.

Egyetlen dolog trendje: a bútor

Sokan csupán érdekességet kutatnak a Google Trends segítségével. Ráfutnak a nyitólapra és az ott felmutatott témákban merülnek el, élvezve egy sor érdekességet, meghökkenve, hitetlenkedve, mosolyogva vagy éppen szomorkodva a látottak fölött.
Mások – és ennek már van köze a keresőoptimalizáláshoz, SEO-hoz – a tudatos kulcsszó választáshoz alkalmazzák. Egy erősen lefelé lejtő tendencia azt sugallná, hogy az adott szó gyengülő kulcsszavunk lehet csak.
A nyitóképen a bútor szóra történt keresések tendenciáját mértük fel Magyarországon, 2004-től napjainkig, az interneten történt kereséseket véve figyelembe.
Azt láthatjuk, hogy a gazdasági válságot követően újra emelkedésnek indult a bútorok iránti keresések száma, amiből a kereslet növekedésére következtethetünk.
Mindemellett tudnunk érdemes, hogy az emberek kevésbé a legáltalánosabb kategóriát keresik, inkább a szűkebb kategóriákra – ülőgarnitúra, kanapé, fotel, babzsák – lesznek kíváncsiak. (Mint ahogy nem pékárút, hanem kiflit, zserbót, croissant-ot kívánnak szerezni.)

Egymáshoz viszonyított arányok: kanapé, ülőgarnitúra

A kulcsszavak közötti hierarchiát, fontossági sorrendet a keresési arányokból is kiolvashatjuk. (Persze más eszközök is segítségünkre lehetnek, például a Google AdWords kulcsszóválasztást segítő eszköze. Ezek az eszközök egymást nem helyettesítik, de jól kiegészíthetik a másiktól beszerzett adatokat.)

Ha a bútor-fronton azt akarjuk eldönteni, hogy melyik kulcsszó fontosabb a látogatók számára, a kanapé vagy az ülőgarnitúra, akkor erre érdemes rákeresnünk a Google Trends-ben:

Kanapé és ülőgarnitúra kulcsszavak aránya a Google Trends-ben
Kék: kanapé; piros: ülőgarnitúra

Aligha lennék meglepve, ha a kapott adatok nem azt súgnák, hogy a kanapé szót érdemes erőteljesebben preferálni, hiszen arra többen kerestek az elmúlt öt évben a weben Magyarországon.
De itt még korántsincs vége a lehetőségeknek, amit a Google Trends-től ingyen megkaphatunk.
Itt van például a térképre festett megyei keresettség.
Nézzük is ezt meg az előbbi példa kulcsszavak esetében:

Kanapé és ülőgarnitúra a Google Trends térképén
Megyénkénti keresések

Ahol a szín telítettebb, ott többen keresték az adott kulcsszót.

Megállapíthatjuk a példa kedvéért, hogy Pest megyében jobban keresik a kanapét, mint a Budapesten.
Ülőgarnitúra iránt Tolna megyében és az észak-nyugati megyékben mutatkozhat nagyobb kereslet.
Ezek az adatok hirdetéseink hatókörének megállapításakor segíthetik a hatékonyság, vagyis a ROI minél kedvezőbb eredményének elérését.
Ám még ennél is tovább mehetünk: a Google Trends megmutatja azokat a kifejezéseket is, amelyek iránt kimagasló mértékben növekedett az érdeklődés az utóbbi időkben.

A felhasználás honlapépítéskor

Honlapok építésekor is nagyon hasznosak az így nyert tényadatok. A kulcsszavak, a menük struktúrájának kialakításában fontos szerepet kell játszaniuk, ahogyan a Bognár Stúdió online ügynökség gyakorlatában is megfigyelhető.
Íme két honlap, amelyek megépítésekor ezek a szempontok fontos szerepet játszottak:

Kapcsolódó bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.