Keresőoptimalizálás, SEO

Online cégvédelem és a fekete kalapos keresőoptimalizálás

Google bomba és fekete kalapos SEO

Fekete kalapos SEO
Fekete kalapos SEO

2012 július vége az online-Magyarország eddigi legnagyobb Google-bomba durranásától hangos: a keresőben, a google hu alatt a gengszterek vagy a kurvák szó beütésére hekkelt, irreleváns találatokat kapunk: első helyen a Fidesz honlapja áll!
E blog olvasói talán ugyanúgy nincsenek meglepve, mint jómagam, hiszen több írásomban is foglalkoztam azokkal a jelenségekkel, amelyek jól mutatták: online-Magyarország nem törődik a céges, valamint a politikai marketing fogalomkörében tárgyalható honlapok SEO-támadás elleni védelmével!

A politikai online marketing webegységeit eddig is érték támadások. Ezt olyan honlapokon mutattam be idáig, mint a pécsi polgármester választás idején Szili Katalin blogján, > Politikai online marketing és a SEOnomia tudománya , vagy legutóbb a DK – Demokratikus Koalíció – induló honlapján.
> A Demokratikus Koalíció és a keresőmarketing
Mindkét esetben azt láthattuk, hogy a keresőtáblán megjelenő komplex látogatói élményt, amelynek alapját a description-ben leírt keresőüzenet adja, a találat környezetében megjelenő találatok, pontosabban azok üzenetei jelentősen rombolhatják.

Mikor eredményes a Google-bomba?

Egy-egy Google-bomba persze, csakis akkor “robban”, vagyis csakis akkor ér el eredményt, ha van annyira érdekes a net polgárai számára, hogy szárnyára vegye a hírközlés, a közösségi média, a blogoszféra, a facebook közösségek – vagy mint most – a teljes online szekció.
Önmagától keveseknek jutna eszébe a gengszterek szó beütése, most viszont nyilván számtalan érdeklődő “ellenőrzi” net-szerte, ha beírja a keresőlécbe a szót, tényleg a Fidesz honlapja jön-e elsőre elő.

Goggle-bomba
Google-bomba: a fekete kalapos keresőoptimalizálás mintapéldája

Persze, most hihetné valaki, hogy néhány thai, német vagy koreai fórumon elhelyezett link irreleváns horgonyszövegével bármit meg lehet valósítani – mint most a gengszterek szóra ültetett fidesz linkkel. De ez nem így van!
A Google ugyanis előbb-utóbb kiszűri az irányelveibe ütköző megoldásokat és a szükséges módon – ha kell, akkor a honlap  letiltásával – reagál. Tehát a fekete kalapos (nem legális) megoldásokat érdemes elkerülni. Egyébként a Googlenak a webmesterek számára írt irányelveit a Webmestereszközökből lehet legkönnyebben elérni.

A SEO védekezés lehetőségei

Most többen a Google tehetetlenségén kacagnak, de nem gondolnak arra, hogy korántsem a Google az egyedüli felelős a blamázsért. Vajon ellenőrzik-e az “áldozat” honlapok a bejövő linkeket? Miért nem fedezték fel a felfedezhetőt, miért nem jelezték a keresőnek a támadás tényét, hogy az megakadályozhassa a bomba robbanását?
A spam, az ártó szándékú keresőoptimalizálással összefüggő támadás megjelenésekor azonnal üzenet küldhető a Google-nek. Feltéve persze, ha van spam elleni SEO-s védelmi koncepció. Ami persze nincs, miért is lenne!?

***

A szabályos – fehér kalapos – keresőoptimalizálásról, SEO-ról:

5 hozzászólás

 • Héder Sándor

  A SEO-támadás kiegészült még egy marketing kampánnyal is. Én is, gondolom, mint sokan mások kíváncsiságból rákattintottam a gengszter szóra!

 • Bognár László

  A mostani konkrét eset kapcsán a televíziós csatornákon megszólaló egyes szakértők azt állították, hogy ennek az akciónak nem volt célja, csak úgy megtörtént.
  Cél nélkül ilyesmi nem szokott megtörténni, ahhoz túl sok munka fekszik benne.
  Azt sem tartom meggyőző érvnek, hogy több, egymással versengő politikai szervezet is az “áldozatok” között szerepelt. Ugyanis lehetséges, hogy az akció a valamennyi párt elleni antipátiát volt hivatva megjeleníteni (hozzácsapva mindjárt “szócsöveiknek”, a televíziós csatornáknak a fricskázását is).

  Elvileg lehetséges a Google ellenes él is, üzenve: a keresőkirálynak a linkekről hirdetett elvárásai, szabályai (pl. legyenek relevánsak az anchor szövegek és relevánsak a kiindulópontként szolgáló honlapok) kijátszhatóak.

  Lehet, hogy egy együttes önzetlen propagálásának (gerillamarketingjének) tanúi lehettünk, mert létezik az Auróra együttesnek ilyen című száma: Előre kurvák, gengszterek!

  Persze, lehet, pusztán annyi volt a cél: valaki önmagának akarta bebizonyítani, mennyire ügyes. És most jól érzi magát.

  De fogadni mernék: a politikai pártok és a nagyobb gazdasági szervezetek továbbra sem fognak tömegesen a saját online védelmükről, a keresőkben megjelenő komplex megjelenésüknek a hatékonyságáról gondoskodni!

 • Bognár László

  Kedves nemini teneri (Irene Tinimen?)

  Ha az a “megfejtés”, hogy a “díszrokkant” szó beütésére egy, a Fidesz politikáját kritizáló oldal jön be a keresőbe (sőt az első oldalak is ilyenek), akkor ezt nem nevezném Google-bombának.
  Ez a jelenség akkor volna az, ha mondjuk a rokkant szóra jönne be a szóban forgó párt oldala.
  Ám ez logikailag éppen ellenkező hatást keltene, mint az általam vélt célkitűzés. (Ugyanis azt gondolom, hogy a sérült, “fogyatékkal élő” emberek nehéz helyzetére akarnának néhányan rávilágítani, illetve arra a felelősségre, amely a kétharmadosnak mondott pártot terheli. Ezért a rokkant szó szitokszóként való felhasználása e pártra – nem volna helyénvaló.)

  Mindemellett a jelenség, amit mutat a linkjével, ha médiatámogatást kap, online perfomanszként, virtuális flash mobként tudna működni!
  (De mint mondom, ez nem Google-bomba).

  ((Mindenesetre a magam részéről egyetértek a tiltakozókkal, a kritika megfogalmazóival, így meg is osztom a hozzászólása által kipattant ötletemet:
  Kerekes széken a Fidesz és a kereszténydemokrata székház elé gurított fülke, fényképezőgépek kattogása közepette, talán többet mondana. Hja, a fülke állványán ne telefonkönyv, hanem a tárgyban nem teljesített ígéretek listája legyen!… és minderről egy három percesnél rövidebb, megosztható videó a YouTube-on.))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.