Keresőoptimalizálás, SEO

A keresőoptimalizálás fő kérdése: hányadik vagy a Googleban?

SEO

A SEO fő kérdése?

Ennek a bejegyzésnek előzménye van, amely éppen 12 évvel ezelőtt született ugyanezzel a címmel és kérdéssel: A keresőoptimalizálás fő kérdése: hányadik vagy a Googleban?
Így kezdődött: “Tegnap érdekes beszélgetést folytattam Kolossal a blogjában a Pillangószív és a Linkfelhő verseny tapasztalatairól, amely közben szóba került a keresőoptimalizálás fő kérdése is: melyik kifejezésre hányadik is vagyok a Google keresőben.”

Mondanom sem kell, immár századszor követtem el ugyanazt a hibát és pontos választ adtam: a keresőoptimalizálás szóra ennyiedik, a honlapkészítés szóra annyiadik, a Blog Budapest kifejezésre a magyar nyelvű találatok körében amannyiadik vagyok!

Pedig már számtalanszor “szégyenben maradtam”, hiszen sok mindentől függhet a helyezés.
Nem mindegy, hogy valaki a Google hu vagy com, estleg a de – a németeknél szokásos -kiterjesztése alatt “bámészkodik”, nem mindegy, hogy az adott tájegység, kerület melyik szervere adja az információt, nagyon nem mindegy, hogy a keresgélő ember szokta-e frissíteni a gépét, de még jobb, ha a inkognitóablakon keresztül tájékozódik.

Ám kérdés, hogy csak az úgynevezett organikus találatokra összpontosítunk-e, avagy a helyi találatokat is számba vesszük, már ha szerepel benne a honlapunk.
És akkor az Ads, azaz a hirdetési találatok a SERP-en, magyarul a keresőtáblán a keresőszóra, kifejezésre kapott találatok között számít vagy nem számít a beszélgetőtársak körében.

További zűrzavar alapja lehet, hogy a mobilos és az asztali gépen kapott találatok rangsora esetleg egymással köszönő viszonyban sincs. Akkor most melyik a mérvadó?

Ráadásul az akár nap közben is előforduló, találati táblán belüli átrendeződésekről nem is beszéltünk!

Tehát akkor jár el az ember bölcsen és helyesen, ha első vagy második táblát említ (azaz első és második tizes csoportot), esetleg csak a tendenciát, hozzátéve, hogy HU és a szerkezetet is fölhozva, amelyen az eredményt kiolvasta.

Szóval így lehet a legbölcsebb az ember – de ki a fenét érdekel a bölcsesség ugyebár, amikor ELSŐ! 🙂

Ám jó tudnunk: a látogatókat a honlapra, a blogra, a webáruházra nem egyetlen, hanem adott esetben sok száz, esetleg ezernyi kulcsszó és kulcskifejezés “csábítja”. Vagyis aligha bölcs dolog egy-két kulcsszó alapján határozni meg honlapunk erejét!

***

Ami a keresőoptimalizálás és a SEO témáját illeti:

Keresőoptimalizálás alapok

SEO és a Google Cégem

Keresőoptimalizálás, SEO

2 hozzászólás

  • Avon

    Elég sok adatcenter van. Magyarországot is több adatcenter szolgálja ki, pedig kicsik vagyunk. Google.hu -t használva Pest Megyéből rákeresel egy kulcsszóra és elég nagy eséllyel Budapesten már más eredményt kapsz. A pozíciókban lehet 2 – 3 feljebb vagy lejjebb különbség is. Jók ezek az adatcenterek, csak miattuk nehezen tudod mérni az eredményeid 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.