Keresőoptimalizálás, SEO

A keresőoptimalizálás évszakai

A tavasz, a nyár, az ősz és a tél máskor van online a keresőoptimalizálásban

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak… – mondja a népdal. Ám aki online marketingben utazik, az nem a szelek járása alapján határozza meg az “üzleti évszakokat”, hanem a vásárlások alakulása alapján. Például most lekér egy táblát a Google Trends-ből, hogy az emberek miként kerestek az elmúlt esztendőben a fürdőruha szóra:

Keresések a Google Trends eszközében a fürdőruha szóra
A fürdőruha szóra így kerestünk egy év távlatában

Mit látnak szemeink: hűvös szeleknek még nyoma sincs, de a fürdőruhák iránti keresettség már teljes lecsengésben van.

A nyári ruhadarab iránti kereslet csúcspontja május legvége és július legeleje között figyelhető meg. Lám, igazolva láthatjuk a hipotézist: a fürdőruhát termelő és árusító iparosok, kereskedők számára a nyár már véget is ért!
Számukra a nyár nevű évszak már nem játszik, ők most kiárusításokat tartanak, hogy szabaduljanak a fölös termékeiktől. Az AdWords hirdetéseket tanulmányozva 2017 augusztus 17-én egy pillanatnyi mintavételen az alábbi hirdetéseket látjuk:

Akciók az AdWordsben
Négyből három akciós hirdetés

Lám, a hirdetések java is visszaigazolja tételünket, vége van a nyárnak, óriási időszaki akciók járnak.

Majdnem minden szakma rendelkezik bizonyos fajta ritmikussággal a keresettségében és ezt a ritmikusságot érdemes figyelembe vennie online marketing munkája során. Mind a keresőoptimalizálásban – például cégblog bejegyzések gyakoriságának növelésével-csökkentésével -, mind az AdWords hirdetések közzétételének gyarapításával.
Ráadásul ez a ritmikusság kettős: vonatkozik a cégre, vállalkozóra magára és potenciális ügyfeleire is (utóbbiak esetén akár más-más időpontokban).

Pl. a felvételi pontszámok megismerése után most áll csúcsponton az OKJ képzések iránti kereslet, még tart pár napig az albérlet keresés dömpingje, a középiskolát, főiskolát, egyetemet végzettek még adtak maguknak egy gondtalan nyarat, de most aki még nem tette, az állást keres…
Az autóbérlés szakmája, az autókölcsönzők számára a szüret ideje nem szeptemberre esik, hanem azoknak a rendezvényeknek az idejére, amelyekre külföldiek is érkeznek nagy tömegben. Tehát a “szüret” a Forma1, a Sziget idején jelentkezik.
A hotelek, apartmanok számára a hosszú hétvégék meg a Szilveszter a “puttonyozás” időszaka. (Na, jó, a Balatonnál más a helyzet, ott az online marketing nyár egybe esik az évszak nyarával.)

Az online marketing, s benne a keresőoptimalizálás nyara

Vannak vállalkozások, amelyek nyáron téli álmot alusznak, jegelik a linképítést, nem nyúlnak a honlaphoz keresőoptimalizálási célzattal és nem is hirdetnek. Felfogásuk szerint nyáron úgyis “mindenki nyaral”, kevesebb a honlapon a látogató.
Nem mindenki nyaral!
És most nem a lakosság ama felére gondolok, amelyik nem is engedheti meg magának a nyaralást, hanem arra, hogy valaki azért mindig marad a munkahelyeken, aki a légkondi hűvösében (és a CEO távollétében, aki az Adrián hajózik éppen) nem csak pornó oldalakat, hanem a szakmáját, az üzleti életet érintő honlapokat is megnézi, tanulmányozza.

Előzésre alkalmas hetek a keresőtáblán

A keresőoptimalizálásban érdekeltek pedig jól teszik, ha felteszik: nyáron könnyebb előzni a keresőtáblán, mert a konkurencia nyaral vagy azt gondolja, hogy nyáron nem érdemes.
Ilyenkor ugyan valóban kevesebb a látogató, de kevesebb a blogokban a poszt is, kevesebb a webshopokban a felvitt áru, kevesebb hirdetést eresztenek meg az anyagilag jobban eleresztett konkurensek.
Szóval van erre még egy-két jó hét: a SERP-en, vagyis a keresőtáblán most rohamozzunk! 🙂

***

Kapcsolódó bejegyzések:

Egy hozzászólás

  • Héder Sándor

    Azért vigyázni kell, mert itt ez a fránya globális felmelegedés és ha szeptemberben is ilyen meleg lesz akkor kitolódhat a fürdőruha szezon és késhet a tűzifa szállítás rohama.
    A képzésben is vannak fő időszakok. Ez elsősorban a HR költségvetés meghatározása körül csúcsosodik.
    A gyakorlatban azonban sajnos kevés cég gondolkodik a képzésről stratégiai szemlélettel. A megrendelők zöme impulzusvásárló. Van valamilyen probléma, gyorsan képezzünk.
    Kis cégként én úgy gondolkodom folyamatosan figyelni kell az oldalunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.