Keresőoptimalizálás, SEO

Web marketing: nemzetközi filmfesztivál Pécsett

SzCinePécsép feladat webmarketinget tervezni és a gyakortlatban levezetni egy nemzetközi filmfesztivál sikere érdekében. A filmfesztivál a CinePécs V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál nevet viseli, október 8 és 11 között kerül megrendezésre Pécsett. Résztvevői első nagyjátékfilmes rendezők a Balkánról és Közép-Európából. 

És akkor máris láthatjuk a kereteket. Pl. az idő szűk keretét. Egyfelől rövid az idő októberig, másfelől pedig hiányzik a múlt azok tevékenységéből, akikről szólnánk. Ugyanis az első filmes rendezőknek van egy olyan nehezen viselhető tulajdonságuk, hogy nincs nulladik nagyjátékfilmjük, amelyről szólni lehetne. A nemzetközi filmipar nem a Sziget. Tehát a rendezőnek csupán egy filmje van – és azzal jön, azt fogja bemutatni.
A nyár tombol, a majdani közönség magja, az egyetemisták serege még távol a tanulmányoktól és a várostól is. Pedig hagyományosan ez a harmincezres “embertömeg” lesz a mozik leglelkesebb látogatója.

De indulunk, hogy legyűrjük a tavalyi “csöndet”. Egy interjúban Novák Péter arról számolt be: senki sem tudta az országban, csak a fesztivál résztvevői, hogy a Moveast működik. Ez túlzás – mondják sokan, de azért jelez valamit.
Tavaly nem volt blog, nem volt “social network”, csak statikus honlap. Tehát most lesz…
(Eszem ágában nincs “leszólni” a tavalyi szervezőket. Nekünk, a Kulturális Klaszter tagjainak nincs közünk a váltáshoz, az elődszervezet megszűnéséhez, csak a munkához van közünk, de ahhoz nagyon.)
Tehát vissza a lényegre: a webes megjelenés – miként a fesztivál maga is – legyen közép-kelet-európai.
Vagyis vendégeket hívok a határokon túlról, régi ismerősöket a blogoszférából, BDK-t Ungvárról, Besnyi Károlyt a Vajdaságból…
Aztán Pécsről elszármazott értelmiségieket csalogatok, valljanak filmről, moziról. Reményeim szerint velük jönnek a bájtokon a barátaik is, s így közös barátaink lesznek.
Közben küldöttség megy a Sarajevo Film Festival megtekintésére, Pozsár Angi balkáni filmzenét-videot hoz (na jó, YouTube).
Tényleg kezd kialakulni egyfajta közép-európai-balkáni hangulat.
A blog néhány írása angolításra kerül, hadd jöhessenek a magyarul nem tudók. Kiajánlom az első írásokat: urlguru a HVG mögött, aztán blog.hu – jönnek is néhányan mindkét helyről blogba-kukkantani.

Kezd sűrűsödni a munka. Net-barátkozás, filmes blogokba köszönök be – pl. Filmdroid, Half Pécs Squad, Movie News -, mondom linket adtunk, mert barátkozni szeretnénk, Pécs ugye, CinePécs, mi is, ti is szeretjük a mozit. Twitteren ugyanez, Filmvilág, Origo Filmklub…

Eközben felajánljuk a Golden Blog kultúra kategória majdani győztesének a díjat: négy nap Pécsett, ingyen szálloda (két fős szoba), ingyen belépő a filmfesztivál rendezvényeire, mindenhová és a pécsi bloggerek kézfogása is. (Közben arculatváltás, késlekedünk a bannerrel, a mi hibánk, de látja a blogok népe, hogy lesz Pécsett egy finom fesztivál…)

Segítség is kerül, a Duna Műhely filmes csapata is írni fog, megyünk előre. Közben nem csak a szervezés: online cikket írok a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján, linkeket kunyizok, kérek, kérelmezek, amit ahol kell, mert fontos, mert nélkülözhetetlen nagyon.
Aztán egy kis gerillamarketing. Tévedésből konzulátosok címét kapom meg, véletlenül mindjárt írok is nekik a CinePécs filmfesztiválról 🙂
Erről aztán szót is ejtünk az új blogjában Parával. Így már a Blogtér népei is tudják – lesz Pécsett egy filmfesztivál…

És persze a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás is képbe kerül.
A blog belül is egyszerű, nincs pl. all in one seo pack, csupán “beszédes” címek. Bárki írhasson bele, aki még sohasem írt blogba! Ugyanez az egyszerűség érvényesül a honlapon is. Sok munkát nyelt el a menüsor végiggondolása.
A lényeg: minden egyszerű, de hatékony legyen. (De ez kit is érdekelne?)

A ráhangolódás szakaszából lassan kiérünk – és robbantani kell. Persze nem úgy, mint a filmekben, hanem ahogyan a neten szokás 🙂

***

Kapcsolódó web helyek:

Kulturális klaszter: csináljuk a (film)fesztivált

Filmes blog zokni nélkül

CinePÉCS International Filmfestival Arculati jelképrendszer: CSIBE

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.