Keresőoptimalizálás, SEO

Vitakultúra az Interneten

Vita és lealázás

Olykor azt tapasztalom, hogy az Interneten folyó viták során, ha az egyik fél félreüt vagy helyesírási hibát vét, a másik azonnal “ráugrik a lehetőségre”, kifigurázza a betű- vagy helyesírási szabályt tévesztőt, szlengben kifejezve – lealázza. Holott senki sincs biztosítva ilyesmi ellen, mindannyian ütünk bizony mellé, s mit tagadjuk, olykor a magyar nyelv szabályainak nehézségei is megmutatkoznak valamennyiünknél.

Félre ment betűk

A napokban igen kemény szakmai vitába keveredtem, s partnerem a zsargon szó helyett véletlenül szargon-t írt, amelyre én természetesen nem reagáltam.

Szó szót követett, s jómagam az ókor szó helyett őkort pötyögtem a klaviatúrán, s kíváncsian vártam, hogy az általam tisztelt vitapartner “leüti-e a labdát”.
Nem ütötte le.

Miért is ütötte volna le, hiszen nem a legyőzésem, hanem a téma érdekelte, a vita lényegi elemei, a gondolatok.

Elütésre, de még inkább helyesírási hibára csakis akkor érdemes szót vesztegetni, ha az széles körben terjed, széles körben “rombolja a magyar nyelvet”, de a vitapartner lejáratására használni fel egy más tartalmú diskurzusban – méltánytalan.
S ráadásul azok körében, akik hozzám hasonlóan gondolkoznak, az ilyen eszköz bevetése az alkalmazójára üt vissza. Tehát a minden áron felülkerekedni akaró nem “győzni”, hanem veszíteni fog!

Szerénység

P.S. 2017.
Hosszú évek óta “gyűröm az ipart”, s ezen idő alatt számos online vitában vettem részt, hol önszántamból, hol kényszer alatt, hol jó kedvvel, hol kevésbé azzal.
Mindenesetre visszamenőleg is igazolhatom, hogy a nagyon nagy hangú, másokat letiporni akaró figurák, szakemberek, életművészek, paprikajancsik szépen kikoptak egy-egy téma élmezőnyéből, lejáratták magukat, de legalábbis a teljesítményük nagyságrendje nem követte a nagy arcukét.

Éppen ezért nagyon is ajánlom a szerénységet, még ha nem is ugyanúgy, mint Bástya elvtárs:

A saját érdeklődési körömben, a keresőoptimalizálás terén minél több tapasztalatra tettem szert, minél többször kellett alkalmazkodnom a változásokhoz – annál kevésbé mertem és merem azt mondani, hogy ez vagy az a gondjaimra bízott honlap ilyen sorszámmal rendelkezik a keresőben. Ami az egyik percben igaz, az esetleg nem lesz igaz a következőben.
Ráadásul az eredmények mások mobilon mint asztali gépen, mások a különböző földrajzi térségekben és sorolhatnám.

4 hozzászólás

 • BDK

  Lényegében egyetértek, félreütésekre fölösleges reagálni. Súlyosabb helyesírási és/vagy nyelvhelyességi vétségeket én akkor szoktam néha szóvá tenni, ha a szöveg beírója történetesen éppen a mellét veri nagy magyarságában, esetleg éppen megkérdőjelezi mások magyarságát vagy más nációk értékeit. Azt gondolom ugyanis, hogy teljesen hiteltelen egy nagy magyar trianoni hőzöngés annak a szájából, aki annyi tisztelettel sem viseltetik anyanyelve iránt, hogy becsülettel megtanulja szabályait. A magyar önérzet szerintem igenis azzal kezdődik, hogy legnagyobb értékünket, a nyelvünket megbecsüljük.

  Persze: nyelvünk szabályai nem túl könnyűek, elsajátításuk igényel némi erőfeszítést. De aki ezt a munkát megkerülve adja a nagy magyart, az nekem mindig gyanús.

 • Weinreich László - Blogsuli

  Jó a cím! Vita, kultúra, Vitakultúra!
  A probléma, hogy e területen is a kultúra helyett időnként a szándékos fricskázás marad, – de szerintem ha valaki épp az ilyen elgépelésből szeretne ismertséget szerezni, az igencsak Tiszavirág életű hírnév lehet.
  Érdemes mérlegelni, hogy mikor veszitek fel a kesztyűt?
  Van még hely az ilyen blogokon az értelmes vitáknak, s itt sok jó téma van, amihez érdemes hozzászólni!

 • Bognár László

  Kedves Laci!
  Ha megnézzük a blogok hozzászólásait, egyet kell értenem veled abban, hogy gyakori jelenség: valaki belép a másikhoz, és a “bölcsek kövével” mindjárt kobakon is veri.
  Olykor magamat is azon kapom, hogy amilyen az Adjon Isten, olyan lesz a Fogadj Isten is azonnal, pedig tudom,hogy ez nem vezet sehová!
  Igaz, az sem, ha hagyjuk a belépő pimaszság terjedését.
  A rosszindulatú, trágár akarnakokkal, akik csak ártani járnak máshoz, egyszerű dolgunk van: kitöröljük izgága kivagyiságukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.