Keresőoptimalizálás, SEO

Van benne energia

Energia, kazáncsere, korszerűség

Nagy sóhajt hallani az energetikával foglalkozó iparág képviselőinek háza tájáról.
Mind a lakosság, mind a gyártók, mind a kereskedők, mind a gázszerelők fellélegeztek, amikor kiderült, hogy – legalábbis a lakossági fogyasztók részére – meghosszabbították a régi, kevéssé hatékony, de olcsóbb kazánok beszerezhetőségét és beszerelhetőségét.
Eredetileg 2015 szeptember 26-ig lehetett volna a 86 százalékosnál rosszabb hatásfokú kazánokat felhasználni, de a határidőt 2016 július 1-jére módosították.
Az intézkedés, vagyis a kormány döntése az energiafelhasználásnak ugyan nem tesz jót, de egyúttal megakadályozza, hogy az egyes források szerint húszezer raktáron lévő régi kazán “feketén” ömöljön majd a piacra, egyben maga alá temetve számos gyártót és kereskedőt.
Szakmai körökben az intézkedés, mármint a határidő módosítása, nem okozott mindenütt meglepetést.
Pl. az Energiapartner honlapján olvashattunk a májusi II. Szakmai Nemzeti Fórum kapcsán arról a várakozásról, hogy az NGM meg fogja toldani a határidőt. Igaz, a szakma nem egy, hanem két év határidő módosítást tartott volna reálisnak.
Persze arról sem feledkezhetünk el, hogy a gázszerelők szerint a magyar kazánok 30-40%-a elavult, cserére szorul.
> Kazáncsere, napkollektor, fűtés
Mindenesetre a témában van energia!
S ha már korszerűségről van szó az energiával kapcsolatban:
A tartós rezsicsökkentés: energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

Mindez persze azt is jelenti, hogy az energia pazarlás megakadályozásának más formáiról nem lehet lemondani. Vagyis például az energiatanúsításnak továbbra is fontos szerep jut.
E tárgyban teljes körű ismeretet szerezhetünk például az országos lefedettséggel rendelkező Innotau Kft. honlapjáról.
> Energetikai tanúsítvány
Energiával telített témánkról – hiszen elevenünkbe vágó témáról van szó – másutt is olvashatunk, például Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek is.

2 hozzászólás

 • Az Energetikus

  Ez egy jó választás a kormány részéről, mert bár én minden körülmények között a kondenzációs kazánokat részesítem előnyben, vannak olyan helyzetek amikor kazáncsere esetén a kondenzációsra való áttérés 25-30 év alatt térül meg ami már erősen a tűréshatáron van, így sokakat meg lehet kímélni a "hosszú távú befektetéstől".
  Mi minden energetikai tanúsítvány mellé megtérülési számítást is adunk, így az ügyfél eldöntheti, hogy neki megéri-e a befektetés.

 • Bognár László

  Mélyen egyetértek Az Energetikus hozzászólásának ama részével, amely így szól:
  "minden körülmények között a kondenzációs kazánokat részesítem előnyben".
  Ugyanis energiaszegény világunkban mind az energia megtakarításnak, mind a zöld, vagyis környezetvédelmi terheltség csökkentésének a híve vagyok, mert ez minden földlakó, így minden magyar érdeke is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.