Keresőoptimalizálás, SEO

Százéves marketing – háborúba megy a nagyapám

Nagyapa katona ruhábanA marketing örök

1914-et írunk, a tőke marokra fogja nagyapámat is, kiragadja a zalai dombok közül és odadobja Európa hadszínterére ágyútölteléknek. Nem tudom, hitt-e nagyapám az őszi hazatérésben vagy nem hitt benne, mindenesetre búcsúzásként bement Nagy-Kanizsán a Csengeri-utcza 1. sz. alatt Vértes Antal fényfestő műhelyébe, hogy a mellékelt, ott készült kép legalább megmaradjon róla.
Persze, egy szakmai blogban nem a kamera előtt büszkén feszítő nagyapámról s nem is a magyar bakák feláldozásáról beszélnék, hanem a marketingről, amely a négy év híján százéves fotón megmutatja magát.
A 16 x 10,8 cm-es kép előlapján nem csak az amúgy bizonyára vékony fotó látható, – esztétikus keretet is hagyva a legömbölyített, soft line kartonon, melyre felragasztották -, hanem azon az előlapon bizony ott van a fényfestő műhely beazonosítását szolgáló logo, a tulajdonos nevét megörökítő díszes felirat és az elérhetőség is (utca, házszám).
A hátlapon a fényfestő műhelyének sajátos pozicionálása ragadhatja meg figyelmünket:
“Felvételek borult időben is villany világítás mellett.”


Ez a szöveg azért zseniális, mert egyedi jellemzőt visz a fotográfus tevékenységébe, a kor élvonalán történő munkálkodását bizonyítva. De a marketing-szemlélet itt még nem ér véget, dőlt betűkkel az aduász: “Utánrendelések évek mulva is eszközöltetnek.”

Lám-lám, a kedves megrendelő nincs kiszolgáltatva az idő múlásának, ha elvész vagy megkopik a fénykép, bármikor kérhet belőle újat, fényeset.

Nagyapa fotójának hátlapján: Vértes Antal fényképészet
Nagyapa fényképének hátlapja

Kissé zavar ugyan, hogy nagyapám fotóján nincs kitöltve az utánrendelési szám…
Talán a bakák fényképein nem fáradt vele Vértes Antal fotográfus úr, tudhatta talán, hová is mennek a zalai fiúk…

A hátlapon, legalul LEOP LOEBENSTEIN WIEN felirat is látható (nekem nagyító kellett hozzá), s a neten bizony még mindig nyoma van a bécsi manufaktúrának, ahol a nyomat készülhetett.
Nagykanizsán bezzeg – hiába a kutakodó szem -, már semmi sem emlékeztet az internet tanúsága szerint a Vértes fotóra. Persze azért nem maradnak korszerű fényképészműhely nélkül a zalaiak – pl. FUJI Fotó Centrumot tüstént találunk…

8 hozzászólás

 • Maja

  Nekem is van Nagy-Kanizsai Vértes fotóm a nagy-, és dédszüleimről. Nekem ezek a képek “csak” a múltat, családot, emléket, gyökeret….jelentik. Pedig észrevehettem volna a nagyszerű marketingmunkát, a kiváló szakmai szinvonalat sejtető feliratokat is!
  Nekem inkább egy vers jut eszembe a régi képek nézegetése közben..

  Mácsai Pál: Keringő

  ” A múlt idők elsárgult fényképein
  a jövőbe néznek az elődeim.
  Amit ők látnak itt, az a múló jelen,
  amit én látok ott, az a történelem.

  Ahogy szemembe néznek,felismerem.
  Hogy nem hagynak egyedül sohasem.
  Én mindegyik fényképen látom magam,
  mert bennem is élnek mindannyian.

 • Bognár László

  Ez egy nagyon szép idézet…
  Amúgy igazad van abban, hogy a régi fotók emberi üzenete a lényeg és nem valamilyen szakmai dolog, amely azért sugárzik azokról.
  Persze, vannak olyan szakmák, amelyek képviselői az emberi üzeneten túl – szakmájuk rabjaként – szakmai észrevételeket is tesznek.
  Hivatásos fotós nyilván a kép beállításáról emlékezne meg, a harmadolás (aranymetszés) részleges(?) érvényesüléséről, a sötét és világosabb tónusok váltakozásáról, kiemelő hatásáról…

  Egy kedves ismerősömmel azon is elgondolkoztunk, hogy nálunk vajon miért olyan ritkák a százéves üzletek.
  Arra jutottunk, hogy a két világháború, a holokauszt, az államosítások, a KGST-munkamegosztás és a világpiaci verseny sokszorosan elvágták a szerves fejlődés útját Magyarországon. Az eme fénykép által is képviselt minőségre és egyfajta múltból táplálkozó kultúrára pedig nagyon nagy szükségünk volna…
  Pedig minderről a fotón aligha van szó 🙂

 • Marvin

  Épp a minap voltam a Mai Manó Házban (persze Pesten), ugye övé volt az első napfényműterem, villanyvilágítás nélkül 🙂

  Jó kis történetet kerekítettél nagyapád köré.

 • Héder Sándor

  Barátom! Kedvet csináltál elővenni nagyapám képeit, iratait. Megmondom őszintén eddig nem figyeltem tudatosan a régi képek kapcsán a marketinges apróságokra. Tényleg a nagyapám képein ott van a fotós “ujjlenyomata”.
  Mindez lehet hogy marketing is, lehet hogy igényesség is. Mintha ma az előbbiből több lenne, az utóbbiból meg kevesebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.