Keresőoptimalizálás, SEO

Spontán vásárlás a “kerülő úton”

Küldetéses és spontán vásárlás

Míg az előző posztban a küldetéses vásárlás fogalmát vehettem górcső alá kerékpárvásárlásom végiggondolt, alapos előkészületeinek leírásával, addig most beszámolhatok átverésem kalandjáról a spontán vásárlás terepén, melyről Pratkanis és Aronson is beszélni szokott, a jelenségre ragasztva a kerülő úton történő átverés matricáját.

Pedig én, mint bölcs marketing tanácsadó – gondoltam eddig hetykén, – átverhetetlen vagyok!
Hát sajna nem úgy van az, tanítottak meg a gazdaságos termékeiről híres multi kereskedőnél! A pólók feletti táblán olyasmit olvastam: Kettőért csak 1700-at fizet.
Négyet vettem, gondolván kettő áráért jutok én most ezekhez a klassz trikókhoz, összesen négyhez!
Hát persze, a kettőért fizet kifejezést máris lefordította az agyam az ismerős egyet fizet – kettőt kap szlogenre, és a kobakomba ágyazott mohó fogyasztónak kiadta a parancsot a vásárlásra.

És csak a vásárlás után koppant a tantusz: tulajdonképpen 250-et engedtek egy-egy pólóból! Hol van ez az egyet fizet, kettőt kap mennyei ígéretétől, amelyre asszociáltam?
Átvertek cudarul, ismerjük be.

***

Korábban:

Másutt:

3 hozzászólás

 • Bognár László

  A spontán, hirtelen elhatározott vásárlás velejárója az átgondolatlanság!
  Tipikus terepe egyébként a pénztár előtti sorbanállást övező polcrendszer (ennyiben pólóim nem vádolhatóak a Gauss-görbe csúcsán való elhelyezkedéssel).
  A tipikus helyszínt és terméket jól mintázza mondjuk a KIKA pénztára előtt a bohóc-orr. Nincs gyerek, aki ne nyomná a piros labdacsot az orrára és ne ragyogná be bájos mosolyával a szülők gondterhelt auráját.
  Nincs ember, aki ilyenkor rászólna a gyerekre, hogy ne taknyold össze fiam a labdacsterméket, mert a H1N1 terjesztésében veszel így részt! Pláne pénztárosilag nagy a csönd, az a kis prémium most vagy fenn marad a kis fitoson, vagy nem.
  Ritka alkalmakkor mérges atya odacsettint a gyerek tarkójára egy tenyerest, most vettünk színes ceruzát, ne bomolj! Teringettét!
  (Persze a teringettét helyett más szó röppenik, kicsit suttogósra fogva, hogy ne üvöltsön messzire a fogyasztói valóság színe-javának kulturális színvonala, de az éppen a visszafogottsága miatt lesz ijesztő, sunyi ellentétét adva a gyermeki orron ficánkoló pirospozsgás humorocskának. Basszus – milyen nehéz normálisan kijönni egy ilyen, az élet velejét piszkáló mondatból!)

 • Malvina

  Hahahaa…
  Ez a küldetéses vásárlás (rendeltetési célú) kifejezés egyszerűen több mint elborzasztó. Akkor, ha már egyáltalán, akkor inkább a tudatos vásárlás megfogalmazásra szavazok.

  “A spontán, hirtelen elhatározott vásárlás velejárója az átgondolatlanság!”

  Vagy igen, vagy nem!!! Ha valaki pontosan tudja, mit akar, mire van valóban szüksége, milyen egyéb szükséges meghatározókkal rendelkezik a vásárláshoz, akkor kérem az bizony gyorsan, spontán is tud dönteni. Pláne, ha az illető személyiségének lényegéhez tartozik a lényeglátás. Szerencsére igen sok ilyen baráttal rendelkezem, akiknél az efféle marketinges “okoskodások” bizony gyakran kiverik a biztosítékot. nekm is jópárszor nekem estek, de be kellett látnom, hogy mélységesen igazuk van. Annak az agyatlan és elmebeteg vásárlási kényszernek, és láznak, annak, hogy a vásárlás, a szerzés lépett minden örörmök helyébe, annak bizony nem sok köze van sem a “küldetéses”, sempedig a “spontán” módon “elkövetett” vásárlási “gaztettekhez”! ::))) Ez a világ erre kondícionál mindenkit. Kit kisebb, kit nagyobb mértékben. És aki azt képzeli, hogy akkor, amikor ő úgy gondolja – és még számszerüsíti is ezt -, hogy nem verték át, hát az kérem kurva nagyot téved! Az egész kereskedelmi szisztéma erre alapul! Most ezt nem fejtegetném itt bővebben, szerintem, aki érti mire gondolok, pontosan tudja. Szóval csak az a korrekt megközalítés, ha azt mondjuk, hogy jól vásároltam, mert a lehető legkisebb átverést szenvedtem el. De azért egy példát hoznék! A legáltalánosabb átverés, hogy 3-6 hónapoknként mindenből új, és mégújabb termék kerül a látótérbe, azonnali inflálódását idézve elő mindannak, amit az előző pillanatban megvettél. És ez nem csak árkérdés, ez funkció és egyéb más kérdése is.
  Ésatöbbi, ésatöbbi…. ::)))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.