Keresőoptimalizálás, SEO

Sikeres oldal-e a Hotel Pécs?

Mi jelenti a sikert az interneten?

Egy honlap számára az Interneten vajon mi számít sikernek? A legáltalánosabban vett sikermérőnek a látogatószámot tekintik. Ha pörög a számláló, akkor az egy jó honlap, ha nem pörög, akkor meg nem jó.
Ám ha ezt fogadjuk el értékmérőnek, akkor elegendő volna csupa népszerű dologgal megtöltenünk az oldalakat, formás testidomokkal teszem azt, és máris folyamatosan sütkérezhetnénk a sikerben…

Igen ám, de van, aki a honlap közvetlen bevételére hajt, a kattintás alapú hirdetések – AdSense – dollárt hozó bevételére. És ez az illető azt fogja látni, hogy nem feltétlenül a leglátogatottabb oldalain termelődik a legnagyobb bevétel, sőt nem is azokon az oldalakon a legnagyobb a kattintási hajlandóság!
Nos, aki ezt figyeli, annak a sikert az fogja jelenteni, hogy a látogatók minél nagyobb százaléka fogyassza az oldalán elhelyezett hirdetéseket (CTR) és azoknak minél magasabb legyen az effektív CPM-je. Tehát a siker fokmérője itt maga a pénz.

Megint mások a honlap külalakját, kezelhetőségét vagy a belevarázsolt számítástechnikai bravúrok számát, biztonsági tényezőit méltányolják, míg megint mások a keresőkben elért helyezésre teszik a hangsúlyt, minden mást emögé a teljesítmény mögé sorolva.

Persze még ezeken a szempontokon túl is lelhetünk megközelítéseket! Például a domain értékének növekedését.

Mindezt a Hotel Pécs oldalam elemzésekor vetem papírra, amikor megállapítom, hogy egy egyszerű html oldallal is lehet eredményt elérni, az élbolyba kerülni a “hotel Pécs” kifejezésre a keresőkben (nagy multióriások előtt), miközben a látogatók kíváncsiságának kielégítése érdekében a felvitt tartalmat jól egészíti ki a hirdetések sora, amelyek kimagasló CTR-t és eCPM-et mutatnak (a saját portálvilágomon belül).

Elégedett vagyok, hiszen 2010-ben Pécs lesz Európa egyik Kulturális Fővárosa, tehát marketing szempontból a domain és a portál értéke növekedésre van ítélve, akár akarom azt, akár nem akarom. Tehát nyitva az út az új aloldalak megnyitásához, a további bevételek realizálásához, a hirdetési hatókör bővítéséhez…
És akkor még az is megtörténhet, hogy a szállodaipar valamelyik nagysága, ha nézi a netet, elszégyelli magát, hogy no, ez a kis magyar izéke pofátlanul itt áll előttünk a keresőkben, meg kéne venni 🙂
Vagy a keresőoptimalizálást megoldatni vele!
Mert ez így az ő szempontjából veszteség is – nem csak ciki!
És ekkor, lám, új szempontként az indirekt “bevétel” szintjére jöttünk fel, a kommunikációs politika szintjére, a goodwill világához, amely szintén a siker mértéke.

Kapcsolódő oldal: Hotel Pécs

2 hozzászólás

 • Bognár László

  /Közbeszúrás 2014.08.10-én: ez egy válasz a saját akkori hozzászólását most törölni kérő akkori hozzászólására, vagyis nem magammal beszélgetek 🙂 /

  Kedves x!

  E bejegyzés fő gondolata: vajon egy-egy honlap esetében mi jelenthet sikert?!

  Amit felvetsz, az akkor (volna) igaz, (méghozzá kívánatos igaz), ha a jelenlegi pécsi szállodák kemény tőkével akarnák és tudnák internetes jelenlétüket megalapozni.
  Folytathatnám a sort: ha a jelenlegi pécsi éttermek…

  Tehát az igazi siker mércéje, (és a helyi piaci verseny terepe) a honlapok vonatkozásában is valóban 2010 lesz, amikor Pécs lesz Európa egyik Kulturális Fővárosa.
  Addig viszont a domain értékének növekedése, a termelt dollár alapú hirdetésbevétel lehet a honlapgazda számára a siker (mivel szállodája nincs, viszont szállodát kiszolgáló szaktudása és domainje van).

  És fordítsuk meg a tételed: hiába egy gyönyörű, hárommiliós honlap, ha a keresőkben senki sem talál rá.

  A fejlesztés akkor jön (vagy nem), amikor tudni lehet, a befektetésből mennyi térül meg.

  Vannak játékok, amelyeket a pénzre játsszák, vannak játékok, amelyekben az online marketing elméletének szépsége csillan meg, s vannak játékok, amelyekben szívességi alapon gurítanak. Ez a játék nem az utóbbi kategória.

  Azt írod: “lehet kezdeni a fejlesztést …”.
  Kérdésem: Fizeted?

  Végezetül: “katyvaztól” nem rossz teljesítmény, ha a Hotel Pécs kifejezés beütésére megelőzi Pécs összes nagyhírű szállodáját. Aligha hinném, hogy ezen nekem van gondolkodnivalóm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.