Keresőoptimalizálás, SEO

SEO táblák a sikeres optimalizáláshoz

A SEO periodikus rendszere

Mielőtt bemutatnánk a legújabb SEO táblát, amely a Maslow piramis mintájára mutatja be a SEO, a keresőoptimalizálás alapjait, pillantsunk rá a leváltott királyra, amely a Mengyelejev-féle, az elemek periodikus tábláját vette alapul:

SEO tábla: a SEO-elemek periodikus rendje
SEO tábla: a SEO-elemek periodikus rendje

A táblán jól látszik, hogy a SEO két ágra bontottan kerül vizsgálatra: egyfelől a honlapon belüli (on-the-page-SEO) és az azon kívüli elemek (off-the-page-SEO) egy-egy önálló csoportban kerültek feltüntetésre.

Vajon akkor most ki kell-e dobnunk ezt, az utóbbi években világszerte elterjedt, a content-seo vezető táblájának tartott grafikát?
Hiszen jószerével minden fontos dolgot megtalálunk rajta, a keresőtáblán a vezető oldalak nagyszerűen tükrözik az ezen feltüntetett elemek súlyát, szerepét.
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnánk, nézzük meg az új “királyt”, amely a Moz.com egyik friss cikkében található, Felicia Crawford írásában (Now Live for Your SEO Learning Pleasure: The NEW Beginner’s Guide to SEO!)

Mozlow-piramis?

Íme, a Maslow-piramis mintájára alkotott Mozlow-hierarchia:

SEO-Maslow-piramis avagy Mozlow-hierarchia
SEO-Maslow-piramis avagy Mozlow-hierarchia

Ha magyarítani akarjuk közérthető formában, akkor a maslow-i “ehess, ihass, ölelhess, alhass” alapoktól kezdve az “önmegvalósítást” jelentő csúcsig, vagyis alulról felfelé haladva az alapvető, meghatározó elemektől a versenyképességet javító elemekig így azonosíthatnánk be az angol szöveg lényegét:

  • Akadálymentes feltérképezhetőség
  • Meggyőző tartalom
  • Kulcsszóra optimalizálás
  • Nagyszerű felhasználói élmény
  • Megosztásra méltó tartalom
  • SEO cím, URL cím, SEO leírás
  • Snippet; strukturált tartalom

Esetleges pontosítást szívesen fogadok.
Én személy szerint mindkét táblát nagyszerűnek tartom, egymást kiegészítőnek és semmi szín alatt nem dobnám ki egyiket se.
Sőt, némi szerénytelenség mellett a magam korábbi tábláját is ide tenném, amely még a klasszikus SEO idején született és itt írtam róla részletesen – SEO célkereszt

SEO célkereszt ábra
A SEO célkereszt

A függőleges oszlop azt a technikai sorrendet tükrözi, amelyen logikusan végig kell mennünk a sikeres on-site SEO, vagyis a belső keresőoptimalizálás érdekében:
domain – URL – title – description – keywords – főcím (h1) – alcímek (h2-h6) – képek – képnév – képaláírások – alt – linkek – mélylinkek – ellenőrzés, frissítés

Persze, most mondhatja valaki, minek ide táblák, amikor elegendőnek kellene lennie a három betűs Google-elvárásnak való megfelelésnek: E-A-T.
A “megfejtés”:

  • Expertise – szakértelem
  • Authoritativeness – tekintély
  • Trustworthiness – megbízhatóság

De aki ezt mondja, annak csak félig volna igaza! Ugyanis ezeknek az elvárásoknak testet is kell öltenie, s ehhez számos lépésen át vezet az út. És ezek a lépések, elemek ezekből a táblákból jól kiolvashatók.

***
A SEO vidékén persze más rendszerek is rendszeresen szóba kerülnek. Ebben a szakmai blogban például itt: A keresőoptimalizálás számai avagy 1-ről 2-re.

***

A témában ne hagyja ki!: A keresőoptimalizálás, a SEO alapjai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.