Keresőoptimalizálás, SEO

SEO forgácsok: a helyezés

A tényleges helyezés a találati táblán

Néhány ismerősöm “konkurencia betegségben” szenved. Emberileg érthető, hiszen könnyen megszerezhető vírus ez, tehát korántsem leszólásként használom a “konkurencia betegség” kifejezést.
A tünetek legsúlyosabbika: a nyavalyában szenvedő iszonyú mennyiségű időt tölt a konkurensek honlapján, mert minden áron meg akarja fejteni a rejtélyt, miként lehetséges, hogy ezek a gyengébbnek látszó honlapok előtte állnak?! És nem érti, ezért holnap és holnapután is meg még azután is elmélyült órákat szán a tanulmányozásukra, nem gondolva arra, hogy minden ott töltött perccel erősíti a konkurenciát!
Egészséges megoldásnak azt tűnik, ha egyszer történik a legfőbb konkurensek honlapján alapos konkurencia elemzés, és legközelebb csak akkor, ha valamilyen változás ezt indokolttá teszi.

Az sem baj, ha ezt az elemzést SEO specialista végzi, hiszen több száz tényező befolyásolja a helyezéseket és a köztük való súlyozás meglehetősen sok tapasztalatot kíván.
Ráadásul itt nem arról van szó, hogy egy statikus mezőben egyenlő sebesség mellett haladnak a versenyzők, tehát csak egy kicsit gyorsítani kell a honlapunkon az előzéshez, hanem minden, még a pálya és szabályok is dinamikusan változnak!

A “konkurencia betegség” másik formája, a saját honlapba való szerelembe esés, mert a mi honlapunk szép, a mi honlapunk jó, csak a keresők nem szeretik, pedig nézzük csak meg, milyen okos gondolatokkal van tele. És álló nap rajta csüngünk elégedetten, miközben haragszunk a Google nevű förmedvényre, mert ő nem szereti annyira a honlapunkat, mint az azt megérdemelné.
Ennek persze “orvosilag” lesz egy olyan szövődménye, hogy a saját gépünkben felhalmozódik a saját honlapra eső találatok száma és az ott töltött idő mennyisége, és ha újfent rákérdezünk a Googlera, hogyan is állunk a találati táblán, azt a választ kapjuk majd: az első helyen állunk!
Ám a valóságban, más látogatók számára ez nem így van!
És ekkor jó volna tudnunk, hogy a valóságos helyezést miképpen is tudnánk előcsalogatni!

Mit állítsunk a számítógépünkön a valóságos helyezés megállapításához?

Első és legegyszerűbb megközelítésben Google Chrome alatt az Új Inkognitó ablak; Internet Explorer alatt az Eszközök/InPrivate-böngészés; Mozilla Firefox használatakor a Fájl/Új privát ablak alatt érdemes rákeresnünk a kívánt kulcsszó vagy kulcskifejezés alapján a találati tábla (SERP) valódi helyezéseire.
Itt persze még bonyolíthatjuk kicsit a helyzetet a helyi találatokat előnybe részesítő helymeghatározással, a különböző országok, nyelvek kiszűrésével (és még egyéb megfontolásokkal is), de ez már annyira szerteágazó lehetőség halmaz, hogy járjon el mindenki a saját belátása szerint.
(Van persze más, bonyolultabbnak tetsző út is, amely a böngészési adatok törlésén és az internetes előzmények kikapcsolásán át vezet.)
Jó helyezés megállapítást kívánok mindenkinek!

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.