Keresőoptimalizálás, SEO

SEO Feng Shui – tévhitek

Milyen hosszú legyen a bejegyzés? Mint a lányok haja?
A bejegyzés hosszú legyen, mint a lányok haja?

A keresőoptimalizálás tévhitei

Keresőoptializálás közben talán háttal ülsz az ajtónak, azért nem úgy megy a dolog ahogyan szeretnéd. Esetleg a déli ablak északra néz vagy ilyesmi…
Ugye mosolygunk ezen, de közben egy-két tévhit mégiscsak hat ránk és befolyásolja a munkánkat, még ha nem is a SEO Feng Shui fogalomkörébe tartozó dologról van is szó.

Bizonyára emlékszel még a régi hiedelemre, hogy minél több domained van ugyanarra a fogalomra, munkaterületre, annál jobb lesz neked. Ám nem neked lett jobb, hanem a domain-árusoknak, mivel szépen csörgött a forint a domain árusítás nyomán a kasszájukba.
(Te fizettél, miközben mások percek alatt hoztak létre honlapot, blogot ingyenes tárhelyeken ugyanarra fillér befektetés nélkül. Az üres domain pedig semmit sem ért. A legrosszabbul azok jártak, akik ugyanazt a tartalmat feltették az összes domainjükre és a siker elmaradt. Sőt…

Ugyanezen iparág felől jött néhány éve az az (ál)hír, hogy a Google előkelő hellyel jutalmazza a találati táblán azokat a honlapokat, amelyek 10 évre előre kifizetik a domaint, mert azoknak az elkötelezettsége a jövőt illetően vitathatatlan.

A bejegyzés hossza, kulcsszó sűrűsége és gyakorisága

Nemrég magam is tamáskodtam ebben a blogban egy olyan, a keresőoptimalizálók körében idehaza és külföldön is masszívan érvényesülő véleménnyel kapcsolatban, hogy milyen hosszú, hány szót tartalmazó bejegyzéssel lehet nagyszerű eredményt elérni. Sőt a kulcsszó sűrűség gurunként, eszközönként változó tuti tippjeiről is már ebben a blog bejegyzésben “lerántottam a leplet” > Kalandom a YOAST SEO pluginnal.

A minap Rand Fishkin a Moz Blogban a 10 Things that DO NOT (Directly) Affect Your Google Rankings – Whiteboard Friday c. bejegyzésben szintén a tévhitek közé sorolja a megjelenés gyakoriságára, a bejegyzés hosszára és a kulcsszó sűrűségére vonatkozó “gránit szilárdságú” állításokat.
Tehát téved, aki azt gondolja, hogy ha havi 11-szer, legalább 2000 szót tartalmazó és 7% kulcsszó sűrűséggel megáldott bejegyzést dob az internet viharos tengerébe, mint komoly üzenettel ellátott palackot, azzal eljut a Google szívéig.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy egy bármilyen rövid bejegyzéssel eredményt érhetnénk el. A YOAS SEO plugin a 300 szót tartja minimumnak, a Moz Pro Site Crawl az 50 szavas bejegyzésnél húzza meg az elfogadhatatlanul “vékony tartalom” fogalmát.

Az ősz szakállas blog és a Google

Szintén kemény igazságként tartja magát, hogy minél korosabb a honlap vagy blog, annál inkább “komolyba veszi” a Google. Ez is tévhit – és ezt akkor is be kell vallanom, ha ősz szakálla van eme blognak (miként a szerzőjének is). A Google nem a webegység korát, hanem a terjedelmét, a terjedelemben lévő értékeket (content), a hitelességet és elfogadottságot veszi alapul. Elvileg a korosság több lehetőséget ad a blognak az értékes tartalom felhalmozására, a linkerő begyűjtésére. (A blogíró tapasztalata se kis dolog, már ha a friss változásokat beépíti tapasztalataiba.)

Analitikai eszközök, diagnózisok

A tévhitek legjobb terjesztői a különféle diagnosztizáló eszközök. Ezek számos olyan dolgot is mérnek, amit nem kellene. (Kulcsszó sűrűség, ilyen-olyan arányok. A Google képviselője a minap pl. kijelentette, hogy a legismertebb és legelfogadottabb SEO-val foglalkozó társulat, a MOZ téved, amikor úgynevezett Domain Rank-et kreál, mert a Googlenál ilyesmi nincs.)
Ezért a különféle eszközöket és méréseiket jó lesz fenntartásokkal kezelni.

***

És akkor most ismerkedjen meg a keresőoptimalizálás, a SEO valódi alapjaival:
> A keresőoptimalizálás, a SEO alapjai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.