Keresőoptimalizálás, SEO

SEO: egok harca?

Kedves ismerősöm, Katalin írta elektronikus levelében, hogy megismerve néhány keresőoptimalizálással foglalkozó szakembert, ő úgy látja, a SEO, a keresőoptimalizálás tulajdonképpen egok harca, s az üzlet csupán máz ezen az egészen!
Azt gondolom, hogy Katalin a lelkünkbe lát, s rávilágít a SEO egy igen fontos mozzanatára – a győzni akarás momentumára, a siker szomjazására, amely nem hagyja békén az embert egészen a "győzelemig".
Igen, a győzelem íze, illetve annak elérése az, amely miatt akár hetekig is feláldozzuk az éjszakáinkat, töprengünk, változtatunk, linkeket csoportosítunk át – mintha az életünk függene attól, hogy élre visszük-e a ránk bízott portált!
Ám azt gondolom, hogy a bölcs megrendelő is hasznát látja a mi belső világunk ilyesfajta megismerésének. Egyfelől a netet böngészve eleve tájékozódhat arról, kik azok, akik közül érdemes választania, mit tesz, mit tett az illető korábbi ügyfeleiért, megy-e kíméletlenül előre, harcolva folyamatosan – azaz a pénz hajtja csak napi nyolc órában vagy éjjel-nappal szórja a bűvös bájtokat, mert győzni akar!
Másfelől pedig tudnia kell, hogy az ilyen megszállott őrülttel csak kétszer lehet pénzről beszélni: egyszer, amikor röviden megállapodnak, s még egyszer akkor, amikor fizetésre kerül a sor. Ugyanis a pénznek ennyi a jelentősége, nem több, de nem is kevesebb.
A lényeg az azonosuláson van: mindketten ugyanazt akarják, s ebből a szempontból nagyon zavaró a kicsinyesség, amikor az egyik fél (a megrendelő), harc közben szigorúan üzletemberként viselkedő valaki, aki fillérre számol, fukar és alkudozó – s így vele és a céljával nem lehet azonosulni! És attól a perctől már ránk is ránkragad a másik viselkedése – na jó, akkor a hét álljon öt napból, a nap legyen nyolc órás, s legyen az egész egyszerű szakmunka csupán!
Ilyen figurákból viszont százszámra a kínálat, s éppen ők azok, akiket a küzdőtéren ragyásra verünk!
Hát így van ez valahogy!

5 hozzászólás

 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing blog

  Kedves László!

  Tökéletesen igazad van. Ez valóban az egok harca. Most tértem vissza a ködös albionból és…hát nem is tudom szomorúan vagy örömmel…no mindegy, de látom, hogy “keresőoptimalizálás” szóra a második helyen vagy.
  Nagy a kihívás, ráadásul a nyaralás miatt kicsit visszacsúsztam, de most beleerősítek és kaparok felfelfelé 🙂
  Talán egyszer utolérlek.
  Egyszóval gratulálok az eredményhez!

 • Bognár László

  Szia, üdv idehaza! Köszönöm a gratulát! Hozzáteszem, ebben a mezőnyben benne lenni az első tízben – az éppen elegendő módon bizonyít egyfajta hozzáértést. Annyit pedig nem ér meg egy-egy hellyel előbbre kerülni, mint amennyi munka volna vele, hiszen itt egy fél helynyi elmozdulás is szinte körbeölelő betonban történik! Vissza akarok menni a negyedik-ötödik helyre – ott nyugalmasabb! 🙂 Más pályákon viszont – ami belefér! Üdv mégegyszer – itthon!

 • Bagi Zoltán

  Szia!
  Szerintem alapjaiban nagyon igaz az állítás. Sokat gondolkoztam, hogy mi választja el az embert az állattól, és nem igazán volt semmi helytálló ötletem. Az állatok is versengenek, nem igaz?:)

 • Bagi Zoltán

  Mélyen magamba néztem és ezt kellett írnom. Ha holnap írtam volna, lehet mást láttam volna magamban, de mára ez jutott. Egyébként nem erről szól az evolúciós harc?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.