Keresőoptimalizálás, SEO

Portálátépítés – megtudod, mi a magyarok istene

Honlap készítés

Évekkel ezelőtt a portálépítő kisipar kedvenc megoldása volt, hogy minden egyes oldalt az indexen át csorgatott a hálóra, amely megoldás kemény fejtörést okozott a keresőknek.
A kereső ugyan látja a ? (print) után megjelenő tartalmakat is, de a dolog kissé bizonytalan. A Google azt tanácsolja, hogyha nem volnánk biztosak abban (hmmm!), hogy jól látja a dinamikus tartalmakat, akkor készítsünk egy-egy statikus oldalt, s a keresőkben tiltsuk le a dinamikus, eredeti változatot (pl. robots.txt-vel).

Ma már kicsit más portálépítésben a módi, de ezekre a jelenségekre érdemes figyelemmel lennünk. A sitemap (oldaltérkép), a láblécen elhelyezett navigációs lehetőség kihasználása elősegítheti a robotok, s ezáltal majd a látogatók dolgát annak felismerésében, hogy jé, itt van valami.

Az sem árt persze a keresőoptimalizálás szempontjából, ha a régi “kódosított-ködösített” elnevezéseket magyarul beszélővé tesszük a programban. (A saját, régi Jóljárok.hu-ról hozom a negatív példát, hogy mást ne sértsek meg. Tehát egy ilyen elnevezés: “‎/index.php?opt=szolghaz&akt_szkat=1‎” semmit sem segít a robotoknak a SZOLGÁLTATÓHÁZ Blog, blogok, bloggerek almenü felismerésében, nem véletlen, hogy az új Jóljárok.hu-ban a címzés már így olvasható: http://joljarok.hu/szolgaltatohaz/index.php?kategoria=blog_blogok_bloggerek ).

Ám átépítéskor – minél nagyobb és minél régebbi a portál – a fő gondot a számtalan külső link jelenti majd, amelyek most nem a frissé tett portál vadonatúj url-jeire, hanem a régi, megszűntekre mutogatnak, pedig ott már nincs is tartalom.
Még a magunk más portáljairól ide mutató linkjeinek az átcímzése is lehet időt sanyargató feladat, hát még az “idegen” külső linkek átirányítása.
Ilyenkor jó szolgálatot tehet a külső linkek felderítésében a Google Webmester Eszközök, amelytől listát kérhetünk az oldalunkra mutató linkekről. Így legalább pontosan tudhatjuk, hány száz helyen kell kérnünk a linkünk újjávarázsolását.

Ha jó helyezésekkel bírt a régi website, akkor valószínűleg webhelylinkekkel is megajándékozott minket a keresőkirály, amelyeket persze most blokkolnunk kell és türelmesen várnunk, hogy újakra cserélje azokat.

A keresőkben elfoglalt helyezések a legnagyobb gondosság mellett is – időlegesen – össze fognak rogyni. A múlt még játszik kicsit, délibábok lengik körül majd a satnya, új hajtásokat. De az átirányított régi és az új linkek – a sokkal jobbra faragott belső portálértékek mellett – előbb-utóbb meghozzák az eredményt.

Ha a portálátépítés fogalomkörébe utalom mondjuk a WordPress régebbi változatáról az újra való átállást, nem járok nagyon messze az igazságtól.
Ha olyan változatunk volt, amelynek vizuális pultja igen szerényen működött és ezért kiegészítettük mondjuk az Edit Monkey beépülővel, akkor, szerencsétlen esetben, az új változat aktiválása után nem nagyon fogunk ráismerni az eredeti tördelésünkre.
Aki videoblogger progit használt, az meglepve fogja tapasztalni, hogy videólejátszás, az bezzeg az új variációban nincs, mert a videoblogger nem kompatibilis az új WP-vel, a videólejátszást is új alapokra kell helyeznünk.
Magyarított változat tulajdonosa szívéhez fog kapni, ha a “rolam” becenevű fájlt keresi az új verzióban, mert ott ilyen nem lesz. Átnevezés után pedig máris lehet szaladni majd itt is a linkek után.

De mindenkit megnyugtatnék – néhány hét szenvedés után már minden a helyére áll 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.