Keresőoptimalizálás, SEO

Majdnem humoros SEO bejegyzés

Nevető SEO-sA Google Panda és a mindent tudás

Érdeklődéssel olvasom az egymásnak is ellentmondó bejegyzéseket a Google Pandáról és alfajairól, a Pingvintől az Elefántig, vagyis a keresési algoritmus egy-egy mutánsának megjelenéséről és annak tulajdonságairól.
Én inkább szeretem a meditatív megközelítéseket, mintsem a magabiztos kinyilatkoztatásokat. Pedig a mindentudás aspektusából számosan úgy beszélnek a Google keresési algoritmusáról, mintha az nem féltve őrzött ipari titkot képezne, hanem bárki által könnyen megfejthető, reprodukálható, egyszerű valami volna, nem pedig egy sok szálon futó, öntanuló, folyton változó titok.

Persze, annyit biztosan állíthatunk, hogy valaminek tényleg lennie kell, ami sorrendbe rakja a honlapokat a keresőben, s ennek a valaminek kicsit másmilyen szabályai vannak, mint a konkurenseinek, a Bingnek teszem azt, mert azért kicsit másmilyen sorrendben jönnek belőle elő a találatok.

SEO és linkbuilding

Azt is biztosan állíthatjuk, hogy a keresési eredmények befolyásolására komplett iparágak épültek ki világszerte, s ezek az iparágak a SEO és a linkbuilding álnevek alatt burjánzanak Glóbusz-szerte.
Az iparos nép tulajdonképpen arra a felismerésre építi a maga virágzó üzletét, hogy azok a honlapok hoznak nagyobb rendelésállományt, amelyek előrébb találhatók meg a keresőkben. Tehát a képlet igen egyszerű: pénzért a konkurensek elé visszük az Ön honlapját, bárkik legyenek is azok a konkurensek!

A megoldási javaslat általában vagy a nyers linkerő növelése linképítés becenév alatt, vagy a honlap belső átalakítása a kereső által előírt játékszabályok szerint, vagy azok imitációjával. (Vagyis úgy csinálnak, mintha úgy csinálnának, de azért mégsem úgy.)

A pénz beszél

Mert jegyezzük meg, ahol pénzről van szó, ott bizony tisztátalan eszközöket is be szokott vetni az emberiség erre hajlamos része, ők a fekete kalapos, rossz arcú western-hősökről kapták a keresőoptimalizálás és a linképítés harci terepén a nevüket, vagyis ők a fekete kalapos fiúk.

Mi sem természetesebb, hogy a kereső nem szívesen nézi, hogy ál-megoldásokkal eltérítik a valóságos értékek bemutatásának szándékától, amelyre hivatottnak érzi magát, amelyre felesküdött (a bejegyző cégbíróságon) s amelyre felépíti a maga anyagi hasznát is, amely szintén sérül a kalózok miatt. Így aztán érthető, ha pandát, egeret, farkast, pingvint küld időnként a világra.

Jómagam egyre inkább hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a SEO eszközeivel egy-egy honlapot csakis arra a helyre lehet előre vinni, ahol annak a cégnek a helye van!
Vagyis egy toprongyos marketing felépítésű vállalkozást csak ideig-óráig lehet az interneten a SEO eszközeivel jobbnak felmutatni, előkelőbb helyen futtatni, mint amilyen valójában, mert a toprongyossága előbb-utóbb a netre is átszivárog!

A marketing toprongyosság fogalma alatt nagyon sok mindent értek. Pl. a corporate identity szétszaggatott ágait. Vagy olyasmit, hogy vannak, akik fűhöz-fához fordulnak, hogy előrébb jussanak a keresőben, egyik szakembert ellenőriztetik a másikkal, a harmadikkal új koncepciót gyártatnak, amelyet a szebb mosolyú negyedikkel felülbíráltatnak, de a leglényegesebb, hogy két hét alatt maguk alá akarják gyűrni minden létező kulcsszóra és mind az ezer domain nevük alatt a világot.
Pedig a szabályok világosak (amennyit tudhatunk): ott vannak azok leírva a Google Webmester Eszközök virtuális lapjain.

Amikor a robot a hasát fogja a nevetéstől

Amúgy számomra a legtalányosabb instrukció a Pandával kapcsolatban, hogy az öntanuló robot képes egy-egy bejegyzés humorosságának a megítélésére is, vagyis érdemes humort is becsempésznünk az írásainkba. Tehát a humor jutalmazandó cselekmény egy-egy webegység rangsorba állítása során.
És itt muszáj elidőznöm kicsit: vajon a hozzám érkező robot érti-e a faviccet? Vagy élvezi-e a fekete humort? Vajon mit szól egy másik blogban egy duguláselhárító szakember önironikus megjegyzéséhez, mely szerint őt Patkány Laci bácsi képezte ki. Vagy a szerviztulajdonos történetéhez, amely történet Amerikába visz, egy feltalálóhoz, aki azért találta fel világhírű műszerét, hogy a gyerekének iPhone-t vehessen. Vagy a robot a mosoly jeléből olvas 🙂

***

Témába vágó korábbi bejegyzéseimből:

Óvakodj a törpétől

Keresés az interneten: találás vagy találtatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.