Linképítés, link building: nehezedik a releváns linkek beszerzése

Link erő
Link erő

Linképítés: immár a telitettség jelei mutatkoznak a lap.hu oldalakon.
Egyre-másra kapom az értesítéseket, hogy helyhiány miatt…, hogy nem elég friss, nem eléggé átütő erejű…, de majd ha az általam kért oldal lesz a világelső, akkor szeretettel várja a szerkesztő az újbóli oldal-ajánlást, a kért dobozba, a kért kifejezésre, a kért linkre.

Vannak persze szerkesztők, akik konkrétan megírják, hogy oldalanként “csupán” 600 linket adhatnak ki, és a lapszerkesztés legfőbb gondja jelenleg – egy konkrét e-mailból idézve -, hogy a 2400 linket hogyan, milyen módon csökkentse, nem pedig az, hogy az általam ajánlott oldalnak linket adjon.

Úgy fest, a legegyszerűbb régi módszer kezd bedugulni, a régi módon egyre nehezebb lesz releváns, azaz a tartalmunkhoz illeszkedő linkhez jutni.

A jelenség több következménnyel is jár.
Egyfelől megállapíthatjuk, hogy a Google által ajánlott oldalankénti 100 linket már jóval meghaladják egyes lap.hu oldalak, s ezáltal a “linkerejük” kérdésessé vált.
További következmény, hogy a bejáratott, erős releváns oldalak linkjeinek értéke megnőtt.
S nem elhanyagolható szempont: az új linkgyűjtő helyek előtt vélhetően megnyílott a pálya!

* Magyarázat kezdőknek:

A linkek összekötik a különböző webegységeket. Ilyen értelemben tehát a link út, amelyen segítünk másoknak (és magunknak) egy másik honlaphoz vagy bloghoz eljutni.
De az egy-egy webegységre mutató releváns linkek száma, ereje növeli a szóban forgó webegység esélyét arra, hogy növekedjék a látogatottsága ill. előkelőbb helyen szerepeljen a keresőkben.
A SEO (keresőoptimalizálás) szempontjából ez – mármint a linkek megléte – szükséges, de nem elégséges feltétel.

***

Megbízható, új, saját linkgyűjtők:

Tudástár: Linképítés és linkleépítés

Linkek, utak korábbi írásokhoz:

Linkek, fenyegetések, konkurenciaharc

A linkek ereje

Több SEO-s, több honlap – nagyobb siker?

Linkek a kulturális diplomáciában (EKF, Pécs)

“Linképítés, link building: nehezedik a releváns linkek beszerzése” bejegyzéshez 28 hozzászólás

 1. Én kaptam egy ilyet, egy 1200fős, turisztikailag nagyon elit település .lap.hu igénylésére (nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. kiröhögtem a faszit.)

  Köszönjük, hogy időt szántál egy új lap igénylésére!

  Az internet nyújtotta lehetőségek sajnos az általad választott témakörben annyira végesek, hogy tartalmas, informatív, a felhasználót minden tekintetben kielégítő, ugyanakkor alapvető szabályainknak is megfelelő oldalt nem lehet összeállítani.

  Ezért igénylésedet sajnos el kell utasítanunk.

  Üdvözlettel:
  Szloboda Csaba
  moderátor

 2. Kedves Feki,
  én nem csapkodom a térdem. 🙁
  Inkább megkérdezném, hogy konkrétan melyik ez a “1200fős, turisztikailag nagyon elit település”?
  Illetve, hogy pontosan ismered-e a szabályokat. Ugyanis minimum 100 linket kellene összegyűjteni, és egy domainről maximum öt link lehet.
  Sokan próbálkoznak kistelepülések lap.hu oldalait összehozni, azonban sokszor csak különböző turisztikai oldalak linkjei (melyek ugyanazt a pár szállást mutatják) kerülnek rájuk.
  De szívesen megnézzük újra, hátha csak elnéztünk valamit. 🙂
  Itt a blogon jó lesz a válasz, hogy másis láthassa, melyik településnek nehéz szerintünk lap.hu oldalt készíteni a szabályaink szerint…
  Azt megkérném, hogy a moderátor nevét, merthogy személyes adat szedd ki a hozzászólásodból…nem önként adta meg. Köszönöm előre is…

 3. Kedves László,
  A lap.hu nem zár be. Csak szeretne olyan lapokat, melyek segítenek a látogatóknak. Kistelepülések esetén nehéz létrehozni ilyen oldalakat. Ahhoz megfelelő webes története kell, hogy legyen a településnek.
  Ami nem szállásajánlók felsorolása, arra az iránymagyarország, és más hasonló oldalak valók…
  A lap.hu a felhasználóknak kíván segíteni az eligazodásban.
  Pont ezért fontos, hogy releváns legyen, és ne “töltelék”.
  A szerkesztőink sokat tesznek mindezért. Azonban lássuk be a SEO-soknak az a célja, hogy a megrendelő minél több linket kapjon, nekünk pedig értékes tartalomra van szükségünk, ami hasznos a felhasználónak és nem tucat, másolt oldal. Aki értékes tartalmat kínál, az felkerül a lap.hu oldalakra, csak tényleg a releváns oldalra ajánlja a linkjét, különben elutasításra kerül.
  Tiszta és egyszerű szabályok vannak. 🙂

 4. Kedves Andrea!
  A SEO-nak is tiszta, egyszerű szabályai vannak. Egy ilyenről szól ennek a bejegyzésnek a címe is:
  Linképítés, link building: nehezedik a releváns linkek beszerzése.
  Vagyis a lap.hu, a lapozz.hu és más hasonló oldalak szerkesztői és a SEO-sok érdekeiben az AZONOSSÁGOT a RELEVÁNS LINK fogalma testesíti meg.
  Tehát a SEO-snak mégsem a minél több, hanem inkább a minél értékesebb link a jó. Tehát legyen tartalmilag illeszkedő, magas PageRank értékű és sűrűn látogatott oldalról származó, látogatót hozó, erőt növelő.

  Feki példája továbbra is kitűnő és elrettentő, mivel a lehetetlen fogalmához visz bennünket közelebb.

  Egyébként a gyűjtőoldalaknál (vagy azok igénybevétele mellett) azért van egy jobb megoldás is: a keresett dologra, fogalomra előrébb kell a keresőkben helyet foglalni!

  (És még egy technikai jellegű észrevétel: Feki nem tudja a hozzászólását utólag szerkeszteni, mert ő e blognak nem szerkesztője, hanem látogatója. Miként Ön is. Ez éppen úgy csak a szerkesztőn keresztül lehetséges, mint mondjuk egy lap.hu-n megkapott link esetében.)

  A lap.hu oldalak azzal is sokat segíthetnének a tájékozódásban, ha nem engednék meg, hogy egyes cégek a szerkesztőiken keresztül a konkurenseik kiszorításának eszközeként kezeljék a lap.hu oldalakat!

  A minap egy egyetemi előadáson vettük példának az egyik ilyen lap.hu oldalt, és kacagtunk azon, hogy a téma szinte egyetlen szakértőjeként mindig ugyanazt a nevet olvashattuk. Kiábrándító volt.

  Persze nem szeretnék elfeledkezni azokról a lap.hu szerkesztőkről sem, akik legendásan nívós munkát végeznek, akiknek az oldalán “szerepelni” egy-egy honlappal, bloggal értéket jelent!

 5. (És még egy technikai jellegű észrevétel: Feki nem tudja a hozzászólását utólag szerkeszteni, mert ő e blognak nem szerkesztője, hanem látogatója. Miként Ön is. Ez éppen úgy csak a szerkesztőn keresztül lehetséges, mint mondjuk egy lap.hu-n megkapott link esetében.)

  köszönöm. Mivel az első bejegyzésem volt az Ön honlapján nem tudhattam, hogy utólag lehet-e javítani a hozzászóláson. pl. elütést, stb. De értem, hogy nem.
  Kérem, hogy a moderátor nevét legyen kedves, akkor Ön vagy a szerkesztő kiszedni. Köszönöm előre is!
  Ha bármely lap szerkesztése ellen kifogása van, kérem jelezze a megadott e-mail címen. Minden esetet kivizsgálunk. Köszönöm előre is.

 6. Kedves Bedő Andrea!

  1) Ha Ön a saját korábbi hozzászólásában kérne korrekciót – akkor megtenném.
  De más hozzászólásába belenyúlni – egy harmadik fél kérésére – már meglehetősen rizikós dolog.
  Ráadásul Feki vállalta is a felelősséget annyiban, hogy a nevére linket is tett, tehát elérhetőséget biztosított a blogjához, vagyis a saját személyéhez.
  Kérem Önt, kedves Andrea, hogy Feki-nek írjon, s ha ő kéri, hogy vegyem le a példájából-hozzászólásából a moderátor nevét, meg fogom tenni. (Annál is inkább, mert egyet értenék a levétellel!)
  Még az is jó megoldásnak tűnhet, hogy az illető moderátor itt elmondja az esetet az ő szemszögéből – vagyis módja volna itt hírnevének védelmére, vagy annak belátására, hogy ez egyszer tévedett.

  2) A lap.hu oldalak vélelmezett szerkeszési anomáliái ügyében a vizsgálódás igen érdekes helyzeteket hozna felszínre.
  A hivatkozott egyetemi órán pl. egészen konkrétan a gerillamarketing.lap.hu volt a téma.
  Szerkesztője minden bizonnyal jó barátságban van a saját cégével és önmagával, s több link mutat róla egy legalább egy hónapja vírusos oldalra, amelynek tulajdonosa nyilván szintén saját barátja, vagy hogyan is mondjam.
  Egyedül a Google nem haver e baráti körben, amely szépen kiírja: bizony vírusos az önmagaát barátnak tekintő honlap.
  A gerillamarketing szóra a találati tábla első tíz találata között (Google.hu alatt) több találattal is szereplő versenytárs, a Bognár Stúdió viszont nem kap linket a gerillamarketing.lap.hu-ról!
  Na ezen nevettünk, mint az egyenlő pályák, egyenlő esélyek megtestesült képén. Ennek a találati táblának az elemzésével lehet a hallgatók előtt leginkább bizonyítani azt, hogy a gyűjtőoldalak hangoztatott elvei mennyire nem érvényesülnek egyes kategóriákban.
  Azt pedig nyilván nem várhatja el tőlem senki, hogy panaszos levélben bizonygassam, hogy márpedig én értek a gerillamarketinghez.

  3) Igen érdekes lehet például a pecs.lap.hu esete is. Elolvasásra ajánlom ezt a nyílt levelet:
  http://blogpecs.blog.hu/2008/01/23/nyilt_level_a_pecs_lap_hu_szerkesztojehez

  Megjegyzem: a pecsblog.hu alatt tartalom már hetek óta nem jelenik meg, a google webmester fórumán viszont bőséggel volt ellene panasz – de a linkje a pecs.lap.hu-n még most is fenn van a Fórumok dobozban, pécsi blog néven.
  Hát ez a valami, amikor botrányok után is (mert volt botrány tv-ben, sajtóban, blogoszférában egyaránt) annyira fontos az a link, hogy még üresen is nyomjuk, nyomatjuk – semmi se számít.

  Hát, ilyesmikről van itt szó egyfelől…

 7. Kedves László,
  köszönöm a jelzését, mindkét lap.hu-s esetne utánanézünk. De ha nem haragszik, nem az Ön blogján intézzük a továbbiakat.
  Az adatvédelmi résszel a továbbiakban nem foglalkozom, majd a moderátor eldönti kíván-e panasszal élni a megfelelő helyen, vagy sem.

 8. Kedves Bedő Andrea!
  Megértem, hogy a lap.hu belső ügyeit nem az én blogomban akarja intézni – ez természetes.
  Azt is látom, hogy beszélgetésünk eredményes és hasznos volt a net közössége számára, mert az általam felvetett fura jelenségekből több is megszünt!
  Külön köszönöm Önnek, hogy nem az általánosan elterjedt magyar gyakorlatot követte, mely szerint nem a hibázó féllel van a gond, hanem mindig azzal, aki a gondokat felveti, vagyis link ügyekben Ön nem volt link – hanem éppen ellenkezőleg!

 9. Sziasztok, Én sem voltam megelégedve a .lap. hu szerkesztői magatartásokkal. Ezért úgy gondoltam, hogy csinálok magamnak link felületet és három hónap alatt legyártottam 8000 statikus oldalt, ja ebből 3620 település. Talán a túl gyorsan készült, mert a google büntet egy picit. Szóval a települések vonatkozásában linket biztosan nem utasítanék el a linkapro.hu oldalról.

 10. Kedves Márk!
  1.) Megfigyelésem szerint a linkgyűjteményeket nem bünteti a Google, csak másképppen osztályozza! Vagyis a nyilvános PageRank értékükből “levon” vagy egyenesen elrejti azokat és a sorrendiségben nem nagyon nyújt számukra támogatást.
  Némely kategóriákban a gyűjtőoldalakat (nem csak linket, hanem szövegeket is tartalmazókat) viszont támogat a kedvezőbb sorrendben elfoglalt hely megszerzésében, bár a “csökkentett” PageRank érték marad jellemzőnek. Ilyen szerintem a hotel, szállás kategória.

  2.) Azonnal megyek is hozzád linkeket kérni!

 11. Kedves Romániai Barátom!
  Elkeseredésre nincs ok, hiszen nem csak a linkek száma, hanem azok “ereje” is számít!
  És az új linkgyűjtemények szaporodása is megfigyelhető.

  De a mélyben, kevésbé látványosan érik az igazi változás! Növekszik az érvénnyel szóló webegységek száma, legfőképpen a “céges blog” kategóriában. Lesz kiknek-kivel összefogniok!

 12. Kedves László,
  A linkapro.hu oldal szépen fejlődik, már 4-es a pagerank értéke. A linkapro.hu/budapest.linkapro.html oldalamat elég becsületesen megbüntette a google, olyan mértékben, hogy kitörölte a tükrözést, egyszerűen nincs benne a keresőben. Nem tudom rávenni a keresőt, hogy tükrözze újra, pedig általában egy hét alatt elérem bármelyik oldalam tükrözését.
  További szép napot Márk

 13. Rákerestem a korábban megírt moderátor nevére és úgy látom Bognár Úr blogja meglehetősen top helyen hoztam, úgyhogy megint itt kötöttem ki. Gyorsan el is olvastam a hozzászólásokat és már írom is, hogy miért teszem.

  Ismét jelentkeztem egy lap.hu oldal szerkesztésére, mely egy jó barátom ötlete volt.

  A legegyszerűbb, ha bemásolom a visszaigazolást tartalmazó mailt. Íme:
  Igénylő: Fekete Attila
  Új lapra javaslat: fertopart
  Már lapszerkesztő:nem
  Kategória: Belföldi utazás
  Definíció:A fertopart.lap.hu a térség tematikus gyűjteménye volna, ahol a tájról szóló információk, programok, szálláshelyek, vendéglátás, érdekességek, települések kerülnek linkelésre.A weboldalon minden a Fertő-tájról szóló érdekesség és hasznos isformáció megtalálható.
  Koncepció:Minden olyan link elfogadásra kerül, mely szervesen kapcsolódik a tájhoz és abból releváns információ található. Legyen az település, vendéglátás, érdekesség, programajánló vagy egyéb, a térségben üzemelő szolgáltató weboldala.
  Dobozok:A Fertő-táj; Fotók, fotósok; Hírek,információk; Települések; Étterem; Szálláshely; Kirándulás; Programok; Fertő-Hanság Nemzeti Park; Fürdő; Lovaglás; Média; Oktatás; Szórakozás;Időjárás
  Átfedések: Nincs a lapok között átfedés, talán néhány fontosabb link a sopron.lap.hu -ról átfedést okozhat, de Sopron egyébként sem a Fertő-part része.
  Kapcsolat a témával: A http://www.fertopart.hu kapcsán több éves tapasztalatom van a tájjal, szervezeteivel, önkormányzataival, a téma jó ismerője vagyok.

  És íme a korábbról már ismerős szakértő válasza:
  Kedves Fekete Attila!

  Köszönjük, hogy időt szántál egy új lap igénylésére!

  Az elküldött koncepciód tetszetős, de olyan mértékben dolgozzák fel más Lap.hu
  oldalak, hogy a téma önálló oldalként már nem készíthető el.

  B.A. kérésére a levél aláírásában Sz. Cs. monogrammú illető neve szerepel. Ismét…

  Szerintem 3 kattintás után tudnék 5 olyan lapot mutatni, ami és/vagy
  – tele van false, vírusos, nem működő linkkel
  – átfedés van és felesleges új témák
  – elhanyagolt, nem frissülő, érdemi tartalmat nem mutat fel.

  Válaszoltam SzCs-nek és kíváncsian várom a válaszát…

 14. Kattintottam is párat és mit látok?
  Az első hozzászólásomban említett település, mellyel kapcsolatban váltottam is pár levelet SZLOBODA CSABA úrral már rendelkezik azóta .lap.hu oldallal.

  Idézném újra a korábbi levelét a szerkesztő úrnak:
  “Az internet nyújtotta lehetőségek sajnos az általad választott témakörben annyira végesek, hogy tartalmas, informatív, a felhasználót minden tekintetben kielégítő, ugyanakkor alapvető szabályainknak is megfelelő oldalt nem lehet összeállítani. ”

  És íme: hegyko.lap.hu

  Valóban nem lehet egy gyógyvizes fürdővel rendelkező településnek normális .lap.hu oldala? Úgy látszik lehet.

  Az viszont már egy másik kérdés, hogy nekem akkor miért mondta a koma, hogy blabla…

  [Amit ide gondoltam, azt kitöröltem.]

 15. Köszönettel vettem levelét, sajnos nem tudjuk kiadni a lapot.

  A mai nappal felhívtam a szerkesztő figyelmét az oldallal kapcsolatos
  problémára, így megkezdte a linkgyűjtemény frissítését, átszerkesztését.

  SzCs

  Válaszom:
  Köszi a választ!

  Nem vártam mást most sem.

  Korábban a hegyko.lap.hu -val kapcsolatban kértem szerkesztési lehetőséget, amit elutasítottál:
  “Az internet nyújtotta lehetőségek sajnos az általad választott témakörben annyira végesek, hogy tartalmas, informatív, a felhasználót minden tekintetben kielégítő, ugyanakkor alapvető szabályainknak is megfelelő oldalt nem lehet összeállítani.”

  A hegyko.lap.hu azóta működik és persze nem én szerkesztem, hanem valaki, aki ezeket is:
  arad.lap.hu
  morahalom.lap.hu
  neszmely.lap.hu
  Nem tudom, hogy rá miért nem érvényes a fent idézett indoklás, minden esetre érdekesnek találtam, hogy valaki aki Aradhoz, Mórahalomhoz és Neszmélyhez is “ért”, megkapja a hegyko.lap.hu -t. Én naponta járok arra, a polgármester és a jegyző is jó ismerősöm, a szállásadók nagy részét ismerem, a látványosságait szintén.

  A Te döntésed, ami Téged és ezt az egész .lap.hu -t minősíti.
  A részletekkel kapcsolatban, ha még nem találtál volna rá – bár a kolléganőd talán mutatta – itt találsz pár írást: https://seo-keresooptimalizalas.bognarstudio.hu/archives/570

  Felháborító, vérlázító ez a hozzáállás, amit tapasztaltam.
  Alig várom, hogy x idő múlva, ha valamiért megint egy .lap.hu -ra vetődök belefussak egy fertopart.lap.hu -ba, amit majd szerkeszt egy hegyko.lap.hu-hoz hasonló Geriboy, aki majd mindemellett még ért a Hortobágyhoz, az Őrséghez, de lehet még a Szerengeti Nemzeti Parkhoz is.

  Remélem idővel korrektebb emberek kerülnek a székedbe!

 16. Mi ez a nyafogás?? Ez nem egy Komjáthy György músor és nem is közszolga vállalkozás. Ha nem kapsz boroskólát, mert 18 alatti vagy ne csodálkozz

 17. Jöttél, láttál és picinyt tévedtél, amikor nyafogásnak vélted azt, hogy feki ellentmondásokra hívja fel a figyelmet.
  Átlátható és világos szabályok mellett, következetes szerkesztéssel nyilván kevesebb lesz a buktató.
  Miképpen akkor is, ha a linket igénylők tudomásul veszik az adott hely általános szabályait.
  Ráadásul egyikünk-másikunk kétszerepes játékos a neten: linkeket kér és linkeket ad, vagyis saját linkgyűjteménnyel is rendelkezik. Ez a kettős szerep szerintem nagyban segíti, hogy mindkét felet megértsük.

 18. No azóta már Bedő Andrea is a múlté . . . Teljesen más Start Lap koordinátorok vannak már. Egyébként a StartLap -on nagyon nehéz érvényesülni akármilyen nívós site -ja is van az embernek. A legtöbb szerkesztő lusta és automatikusan törli a beküldött linket, anélkül, hogy ellenőrizné annak tartalmát, relevanciáját 🙁 Saját példámon keresztül tudom mondani, hogy bizony nagyon sokáig kellett “rugdosnom” a koordinátorokat amíg elértem, hogy avon.lap.hu -n kint legyen a weboldalam. Pedig ottléte szerintem nagyon is életszerű! De más releváns lap.hu -kal is voltak hasonló gondjaim. A kezemen megtudom számolni hány szerkesztő volt aki azonnal elfogadta a linkajánlást mert belátta, releváns és hasznos az ajánlás.

  A Török Zoli által vezetett Lapozz.hu -ról, amelynek a motorja kísértetiesen hasonlít a linkpark.hu -hoz arról meg ne is beszéljünk. Ott egyszerűen gusztustalannak tartom, hogy a webmestereknek küldözgetnek üzenetet amelyben releváns oldalakat távolítanak el mondván nem odaillő. Majd pár sorban megemlítik, hogy lehet fizetni a helyért. Fasza . . . Ha már valamiért fizetünk no az már nem SEO. A lapozz.hu egyébként az összes oldaláról eltávolította az én oldalam mondván spam. Érdekes mert a lapozz.hu szerkesztők is kiálltak mellettem és mondták, hogy releváns volt az ajánlás azért fogadták el.

  A linkpark.hu korrekt de annak meg nem túl nagy a hosszú ereje. Hiába, nem könnyű az élet. Azok lesznek a legértékesebb oldalak ahova a legnehezebb bejutni 😉

Szólj hozzá!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.