Keresőoptimalizálás, SEO

Linkek, fenyegetések, konkurenciaharc, kéretlen e-mail

A linkek különös élete

Amikor linket kér az ember a linkgyűjtő helyeken (pl. lap.hu,; lapozz.hu…), általában kap egy értesítést, hogy ajánlását megkaptam, néhány napon belül elbírálom azt, értesíteni fogom, köszönöm.
Ezt követően tényleg kap az ember egy értesítést és vagy elfogadják az ajánlását (többnyire igen), vagy nem.
Ám tegnap furcsa levelet kaptam egy ÜZLETTEL foglalkozó portál lapgazdájától.

Levelének lényege az volt, hogy több ajánlást kap, mint amennyi hely van a portálján, ebből következően nem tud minden, még arra méltó webhelynek sem helyet adni, s ezt azért bocsátja előre, mert rengeteg fenyegetést kap az elutasítások miatt, még a családja sorsával is fenyegetik.

Ahogy mondani szokták, megállt bennem az ütő – itt tartunk? A konkurenciaharc már olyan éles, hogy egy vacak link miatt is erre képesek emberek?

Persze, tudjuk, a fenyegetések mögött leggyakrabban éretlen emberek állnak, s az Internet névtelensége mögött a műveletlen, éretlen személyiségű ember pszichológiai “csapdába esik”, (pl. dizinhibíció) – és a fenyegetését nem kell komolyan venni. Ám van egy réteg, amelyik nem elégszik meg azzal, hogy a dühét így kiöntse, zaklatásba kezd, levakarhatatlanul bolyong az illető webhelyei körül, és betegségének, olthatatlan elismerési vágyának nincs is tudatában. Lám, egy meg nem kapott link is lehet az el nem ismertség szimbóluma!

Ám a konkurenciaharc gátlástalansága aligha ér véget itt – láthatjuk, ahogy hajánál fogva előráncigált “érvekkel” dolgoznak dicsőségszomjasok vagy bérbanyák (más néven kicsináló kisiparosok), önkéntes és fizetett tollnokok.

( Ám nem kell minden kesztyűt felvenni, badarságokra nem kell reagálni! Nekem például eszembe sincs méltatlan támadásokra válaszul – látva több településen is, hogy a Google.com alatt, a Hotel + Városnév beütésére ugyanaz a szálloda foglal el az első húszból hat helyet, – különböző adatbázisokban szerepelve – , hogy azt mondjam: ez pénzen vett osztagtámadás és megengedhetetlen. Vagy, hogy mondjam azt válaszul, mivel az Adwords hirdetésekből nagyjából minden ezredikre jut egy kattintás, az Adwords tulajdonképpen spam termelő? Ki az, aki látva olykor szélsőséges esetet a keresőkben futó hirdetések táján, azt mondaná: a keresőkben két verseny fut egymás mellett az első két oldalon, a két lapszélen párhuzamosan: a jól keresőoptimalizáltaké és a fizetősöké? Kell-e nekem badarságokra badarsággal válaszolnom?)

Persze, ahol milliós és milliárdos piacokról van szó, ott már úgy fest, egyesek megítélése szerint érdemes fenyegetéssel, hajuknál fogva előrencigált érvekkel kísérletezni.
Semmi sem számít, a neten az álcázott érdek, a konkurenciaharc nemtelen formája is eladható?

De szeretném megnyugtatni a linkek kiadása, nem kiadása körül bajlódó kollégát: a zaklatásnak, fenyegetésnek, kéretlen e-mailoknak, a webhelyrongálásnak is van határa! Ma már törvényes úton is álljt lehet parancsolni!
***

Még a linkekről:

8 hozzászólás

 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing blog

  A fenyegetés valóban ronda dolog, de ha megengeded megosztanék én is egy sztorit veled, ami velem történt meg egy linkajánlás során.
  Nem írom meg a ponots címet, hogy melyik linkgyűjtő, mely lapjáról van szó, mert maga az eset érdekes.

  Ajánlottam tehát egy linket, jött is néhány napon belül a válasz:
  Sajnos a nagy érdeklődésre való tekintettel, valahogy szűrni kell az oldalra kerülő linkeket, ezért a link kihelyezésért havi 2000 Ft+áfát fizessek be a megadott bankszámlaszámra!

  Válaszlevében megkérdeztem, hogy:
  Egyébként a link megfelel az oldal kritériumainak?
  Jött a válasz: IGEN.
  Majd megírtam az oldal szerkesztőjének, hogy az eddigi levelezésünket továbbtottam a linkgyűjtő oldal tulajdonosának.

  Ugyanis ezen linkgyűjtő oldal szerkesztési szabályzatában benne van, hogy az aloldalak szerkesztőinek szabad döntési körük van az egyes linkek tartalomba illőségéről, de amennyiben megfelelőnek ítélik, a linket INGYENESEN kötelesek kihelyezni!
  Bevételt csak az oldalon elhelyezett hirdetésekből generálhatnak.

  Sajnos nincs HappyEnd, ugyanis a linkgyűjtő oldal felügyyelőjétől a “Köszönjük szépen, hogy jelezte felénk a problémát.” üzeneten kívűl semmilyen visszajelzés nem érkezett.

  Természetesen nem ez a magatartás a megszokott, de mint látható vannak negatív kivételek.

 • Bognár László

  Kedves Keresőoptimalizálás!
  Köszönet a történetért, igen tanulságos. Lám, minden irányba futnak szélsőségek, “fogyasztó” és “eladó” magatartásában is megfigyelhetők. Sajnos.

 • vejnemöjnen

  Kíváncsi lennék a véleményetekre:

  Emberünk üzemeltet kb 20 gagyi linktárat, ahová az ostoba emberek mindenféleképpen be akarnak kerülni, mert kell egy link. A bekerülés feltétele az, hogy ostoba ember kirakja a linktáras ember két aktuális (teljesen más, komoly üzleti) oldalának a linkjét a főoldalára.

  A linktárakra még a “szemét” is dícsérő jelző, de az ostoba ember azt hiszi szakmai linktárba kerül, és ad a saját 4-5-6-os pr oldaláról 2db linket, erősítve ezzel a linktáras üzleti oldalait jól.

  Szerintem ez nem csak a keresők átb*szása, hanem az embereké is…

  Megvan az összes oldal, szép olvasmányos történet, de mégis mihez lehet ilyennel kezdeni?

  Köszönöm, ha van válasz.

  vm

 • Bognár László

  Jó linknek én azt tekintem, amelyik
  – releváns
  – látogatott oldalról jön (ezt jelezheti a PageRank, de nem feltétlenül),
  – az oldal tulajdonosa ismerhető (ellenőrizhető)
  – a link “igénylése” nem bonyolult és
  – nem is egyoldalú (száz linkért ad egyet)
  – állít valamiféle mércét (ezzel biztosítja, hogy nem gagyi oldal lesz a “szomszéd”)
  – nem áll többől, mint 100 linkből egy-egy oldala
  – látszik rajta a szakmai igényesség
  – valamilyen többlet a megszokott linkgyűjtőkkel szemben

  Én lehetőség szerint így választok.

  ***
  Saját javaslatom egy próbára a saját “felségterületemről”:
  http://egeszseglinkek.joljarok.hu
  http://gazdasag.joljarok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.