Keresőoptimalizálás, SEO

Légy szakértő

Szakértő, befolyásos személy az interneten

A szakértő, a befolyásos személy az interneten.
Légy te is szakértő!

Az interneten szakértővé, befolyásos személlyé válni nem csupán spontán folyamat.
Ellenkezőleg: az általunk ismert “befolyásos személyek” nagyon is aktívan és tudatosan építik státuszukat.
A cél nyilvánvaló: akit szakértőnek tekintenek, az üzleti előnyre, új megbízásokra számíthat, vagy a társadalomról, az életről vallott nézeteit könnyebben befogadják.
A szakértővé válás célja erős rokonságot mutat a blogger céljaihoz: ön-tisztázás, társadalmi érvényesülés, kapcsolatok építése és társadalom-kontroll. (Utóbbi meghatározások Calvert nyomán.)
A szakértő státusz elnyerését célozva persze háttérbe szorul például az ön-tisztázás, viszont előtérbe kerül az üzleti, a társadalmi érvényesülés mozzanata.


A befolyásos internetes személlyé válás egy komplex és aktív folyamatot feltételez.

ROI a közösségi médiában c. könyv “Motiváció és magatartás a közösségi médiában” című fejezete. (Guy R. Powell, Steven W. Groves, Jerry Dimos, HVG könyvek) egyfajta taktikai cselekvéssort ismertet, amely nélkülözhetetlen a cél eléréséhez:

– a közösségi hálózaton a saját márka létrehozása
– a megfelelő hálózatok kiválasztása
– az aktivitás helyének és idejének megválasztása
– értékes tartalom közzététele
– kapcsolódás más befolyásolókhoz
– hálózataink, webegységeink összekapcsolása és népszerűsítése
– a közösségi hálózaton megjelenő márkánk piaci népszerűsítése

És mindehhez tegyük hozzá, míg az alapelvek állandónak írhatóak le, (mutatkozz meg, adj előnyös megoldásokat, légy érdekesen hasznos) addig a módszerek, a helyszínek, az eszközök folyamatosan változnak.
Régebben a technikai körülmények nem tették lehetővé a videók vagy a nagy méretű képek mai, a széles sáv nyújtotta előnyökre épülő használatát. Öt-hat évvel ezelőtt a mobilos megjelenés periférikusnak számított és sorolhatnám…
Állandó tényező, hogy szükséges egy bizonyos mennyiségű megmutatkozás az “érvényesüléshez”. Az évente egy blogbejegyzést tévő bloggert saját magán kívül kevesen nevezik majd ismert és elismert bloggernek. A régi dicsőség az új csatákban annyit ér, mint a magyar fociban… örökösen meg kell(ene) újulni!
Az sem elég, ha csupán magunkról állítjuk a szakértőséget. A referenciáknak, az elért díjaknak, a média megjelenéseknek, a szakmai szervezeti tagságnak (pl. kamara, marketing klub), a méltányolható, társadalmi hasznot nyújtó, akár laza civil szerveződésekben való részvételnek (mint amilyen például a PIA, vagyis teljes nevén a Pécsi Internet Akadémia), a meghívottként tartott szakmai egyetemi ill. konferencia előadásoknak és mások hivatkozásainak (a weben a linkeknek) nagyon fontos szerepe van az Én marketingjében, elismertségünkben, hitelességünkben.

A SEO szempontja

Az interneten nyújtott  – akár személyes, akár céges – aktív, szakértői megjelenésnek fontos szerepe van honlapunk és/vagy egyéb webegységünk (és általa márkánk) előre jutásában, vagyis a SEO-ban, a keresőoptimalizálásban. Így például a keresőtáblán (SERP) való elhelyezkedésünket is erőteljesen befolyásolja mindaz, amit fentebb részleteztünk.
Vagyis praktikusan a honlaphoz kapcsolódó blog, twitter, facebook, LinkedIn, Google Plus (és számos más) fiókok összekapcsolt és egymással integrált egységei jelentősen befolyásolják megítélésünkön túl honlapunk elhelyezkedését a keresőben.
Erősen tanácsolható, hogy a cég vagy személy hozzászólásokban is mutassa meg szakértelmét és a Google keresőnek is az aktivitásának mértékét. (Még ha nofollow attributumú is pl. a blog vagy fórum hozzászólás, mégis hat az eredményünkre.)
A weben a más portálokon elhelyezett tanácsadást nyújtó cikk is aktivitásunk mutatója, ismertségünk növelője.
Bár az utóbbi időben a Google kevéssé díjazza a vendég bejegyzéseket (és nofollow linkeket ajánl), nem mondhatunk le a kapcsolódásokról.
Hiszen korunk lényege mégiscsak az interakció!

Szóval váljunk szakértővé – és élvezzük a munkánk révén elért eredményt!

***

Kapcsolódó írások:

Blog és online marketing: az egototális marketing koncepciója

Blog – a blogger és a szolgáltató viszonyáról

Előadás: Internetmarketing, keresőoptimalizálás, cégblog

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.