Keresőoptimalizálás, SEO

Látens Szemantikus Indexelés

Fontos az LSI: Latent Semantic Indexing

A Látens Szemantikus Indexelés Google-barát .

Ha körbenézünk a nemzetközi színtéren, hogy a SEO gurui mit tippelnek fontos momentumnak a következő évekre a keresőoptimalizálás területén, egészen biztosan találkozni fogunk a Látens Szemantikai Indexelés (angolul az LSI – vagyis a Latent Semantic Indexing) fogalmával.


Az LSI több, mint a szinonimák, a rokonértelmű szavak használata a kulcsszavak kiegészítésére. Olyan fogalmi hálót jelent, amely a rejtett logikai kapcsolatokat is feltárja, pontosabban aktiválja a szövegünkben.
A Google mára már eljutott arra a szintre, hogy ezt a látens, háttérben megbúvó fogalmi hálót is érzékeli és jutalmazza.
De mit értsünk ez alatt? Lássuk az élő, eleven content SEO-ból vett példákat.

Az egyik SEO ügynökség blogjában olvasom: ha a fociról írsz, ne csak a szabályokról beszélj, a kapufáról, a férőhelyek számáról, hanem említsd meg például Ibrahimovics vagy Messi nevét, és akkor a Google látni fogja, hogy a szöveget, a postot író ember tényleg otthonosan mozog a foci világában. A labdarúgás kulcsszót itt Messi és Ibra neve fogja erősíteni.
Az angol nyelvterületen, mint arról nyitóképünk is árulkodik, már LSI kulcsszó generátor is működik, megkönnyítve a content SEO területén bukdácsoló online marketinges pályatárs munkálkodását.

Persze aligha kell mindjárt külföldre szaladnunk keresőmarketinget érintő példáért.

A Bérautó példája

Ha rápillantunk a Bérautó nevű cég honlapjára, már a domain elárulja a két legfontosabb kulcsszavát: autóbérlés, autókölcsönzés.
A nyitóoldal szövegét böngészve láthatjuk, hogy ezek a szavak ragozott, képzett és mindennemű formában előfordulnak, de mindez még csak a “hagyományos” keresőoptimalizálás feltételeinek tesz eleget.
Ami viszont már az LSI tudatos használatára utal: a hajtás fölött (!) megjelennek fogalmi szinonimák:

“…és mi levesszük az autókölcsönzés, a rent a car, a car rental terhét a válláról.”

Tehát a Magyarországon is ismert nemzetközi kifejezések is helyet kaptak itt, ráerősítve az alap kulcsszavakra.
Ám a hajtás alatt is látunk érdekességet. Látszólag funkció nélkül autómárkák neve sorolódik:

“mert megbízható, közkedvelt, Európa-, sőt világszerte ismert autómárkákat ajánlunk (pl. Ford, Skoda, Peugeot, VW, Volvo, Toyota)”

Pedig teljesen logikus és releváns az összefüggés: az autókölcsönző autómárkákat kölcsönöz. És ez már tényleg a Látens Szemantikus Indexelés fogalomkörébe tartozó jelenség, amely előbb-utóbb a SERP-ben (Search Engine Results Page), közkeletű nevén a keresőtáblán, vagy még egyszerűbben a Googleban is érvényesülni fog és előbbre viszi a Bérautó honlapját.

De mutathatok más magyar példákat is a Látens Szemantikus Indexelés használatára. A Hotel Pécs oldalán olvasható ez a szövegrész, amelyben a sárgával jelölt rész mutatja a szállodaiparhoz fűződő erős kötődést, igazán messzire nyúlva Pécstől:

Ötcsillagos Látens Szemantikus Indexelés
Forrás: Hotel Pécs

***

Ami a szövegírás, a keresőoptimalizálás és a SEO témáját illeti:

4 hozzászólás

 • Héder Sándor

  Érdekes dolog ez a Látens Szemantikai Indexelés téma. A régi időkben a választékos beszéd a műveltség egyik fontos jele volt, úgy látszik ma már ehhez is külön eszközre van szükség. Biztos gyorsabb, mint elolvasni a világirodalom legjobb könyveit. Már látom, hogy külön szoftver kell ahhoz is, hogy a szakdolgozatokban a tanár ellenőrizze a hallgató használt-e LSI generátort!
  Nekem egyébként jól jön ez az LSI rendszer – bár nem tudom ez a Google magyar változatában is benne lesz-e?
  Én a frontvonali vezetők fejlesztésével foglalkozom, de ez egy gyűjtőszó, úgyhogy ezután még tudatosabban kell figyelnem arra, hogy a sorvezető, művezető, csoportvezető, műszakvezető szavakat is használjam.
  Kíváncsi vagyok a SEO szóra mit ajánl az LSI generátor?

 • Bognár László

  Szia, köszönöm a véleményed és a kérdéseid!
  Én is úgy vagyok kicsit, mint te: a szinonimák és a témával összefüggő tények megjelölését biztosító szavak természetesnek kellene lennie, hogy szerepeljenek egy írásműben.
  Nos, nézzük a kérdésedre a választ, az LSI generátor mit ad ki a SEO szóra. Amit ebből példának mutatok, az csak töredéke az eredménynek:

  • website optimization techniques
  • web page optimization
  • getting website on search engines
  • learn seo
  • site optimization
  • seo for wordpress
  • how to use yoast seo
  • wordpress seo tutorials
  • how to search engine optimize your website
  • top seo consultants
  • independent seo consultant

  De gondoltam, ha magyar LSI generátor nincs is tudtommal, a te szakmád internacionális szavaira rákérdezek, hátha hasznát veszed némelyik változatnak. A frontline leader (frontvonali vezető) kifejezést tettem a generátorba és az eredményből mutatok is egy kis mintát:

  • front line leader definition
  • front line leader job description
  • frontline leadership basic principles
  • front line leadership book
  • front line leader salary
  • frontline leadership development program
  • frontline leadership academy
  • frontline leadership skills
  • front line manager responsibilities
  • front line manager skills

  Persze lehet, más kifejezéseknek is hasznát vennéd, tehát megadom a generátor elérésének linkjét:
  http://lsigraph.com/

 • Héder Sándor

  Köszönöm Laci!
  Megnéztem az oldalt és elkezdtem játszani vele. Beírtam a training szót és azt írta, ha nem népszerű a szó akkor nem tud segíteni. Beírtam a coachingot, arra meg teleírta a lapot. Valószerű az angolul beszélő világban a coaching sokkal népszerűbb, mint a tréning.

  A Pécs szóval sem tud mit kezdeni, de a Budapest szóval megint teleírja a képernyőt. Nem tudom mennyire jó hír, hogy az első ajánlása, hogy “nightlife danger”!

 • Bérautó admin

  Sajnálatos, hogy még csak angolul használható a dolog, hiszen nagyon hasznos, sok lehetőséget rejt. És nemcsak a SEO szempontjából, hanem a szövegírók életét is megkönnyíti, sőt előrevetíti a trendeket – bár remélhetőleg a fent említett Budapest keresőszóra kiadott “nightlife danger” nem ez a kategória! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.