Keresőoptimalizálás, SEO

Kötelező kamarai regisztráció

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara logo | Kötelező kamarai regisztrációVendég bejegyzés, írta: Síkfői Tamás dr.,

a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Míg a fejlett országokban Napóleon óta a kamaráknak teljeskörű rálátása van az egész gazdaságra – kötelező tagság mellett -, addig itthon inkább a transzparencia akadályozása volt az elmúlt 20 év politikai törekvése.
Most ismét kamarai adatbázisba kerül a teljes gazdaság, de jó magyar módra felemásan. Az üzleti forgalom biztonsága, a helyi és országos gazdaságpolitikai döntések megalapozása, a munkerő igény előrejelzése, de a piaci lehetőségek célirányos közvetítése, sok más cél mellett, persze üdvözlendő.

De az adatbázis megalkotását megint úgy rakták a kamara és a vállalkozások nyakába, hogy többlet adminisztrációt jelentsen. Ma minden vállalkozás annyi felé köteles adatot szolgáltatni, hogy azt még a könyvelője se tudja pontosan felsorolni. Ugyanakkor a meglévő állami adatbázisok hermetikusan elzáródnak egymástól. Vajon miért kell nekem az egyik állami szervtől kérnem bármilyen igazolást, amikor a másik állami szervnél intézek valamit? Nem ismerik egymást?
Tömény bürokrácia a meggyökeresedett magyar közigazgatási gyakorlat. Egy ablakos adatszolgáltatás kellene, amelyhez minden szerv a saját kompetenciájának megfelelően férhetne hozzá. Ezt pedig jól működő 200 éves minta alapján a kereskedelmi és iparkamarára kellene bízni.
Már nem csak Nyugaton, de Romániában is a kamarához tartozik pl. a cégbíróság is. Itthon pedig ehelyett munkaórák tízezreit kell majd az új adatbázis megalkotására fordítani, amely a vállalkozásoknak is külön macera. A kamara nagyon keményen fellépett a bürokrácia csökkentéséért, közreműködött az eltörlendő szabályozások listájának gyűjtésében. Most kap maga is egy bürokratikus feladatot… Visszanyal a fagyi? Nem szabad az állami bürokráciát lebecsülni. A kamara most is arra tör, hogy az Igazságügynek elektronikusan leadott mérlegeket, és az egyéni vállalkozók bevallásait megkapva külön adminisztráció nélkül működhessen a gazdasági adatbázis. Egy valami szól a külön regisztráció mellett. Elvben az állami nyilvántartásokban átlagosan 1 millió vállalkozás szerepel. Mindnyájan tudjuk, ennek harmada se igen működik, emellett több tízezer a “fantomcég” vagy a csalásokra létrehozott társaság. A kamarákat vállalkozók irányítják. Valószínűleg erőteljesebben lépnek majd fel ezek ellen, mint az állam maga.
Érdekes részletek, linkek és az ügyintézés is a pecsikamara hu honlapon:
> Kötelező kamarai regisztráció

***

Háttér. További érdekes és olykor megdöbbentő információk:
> Kötelező kamarai regisztráció

4 hozzászólás

 • Bognár László

  Az e-korszak hatékonyságot sürgető gondolkozásmódja szinte úton-útfélen összeütközik a megcsontosodott, “magasabb szempontokat” vagyis politikai-gazdasági hasznot (a közösség szempontjából haszontalanságot)érvényesíteni akaró bürokráciával.
  Az informatikán alapuló egyablakos, gyors és olcsó rendszer kiszűri a hatalmat, a hatalmaskodót sőt magát a bürokratát is. Márpedig itt a bürokrácia kicsit összeolvadt a vármegyei ellenállással, a dzsentri szemlélettel meg még ki tudja mennyi mindennel.
  Nem könnyű viadal lesz ez a kamarák józan szakemberei számára…

 • Segítség vezető lettem! - coaching vezetőknek

  Mint régi kamarai tag, remélem a bürokráciával való küzdelem mellett marad ideje a kamarának az érdemi munkára. Nagyon kellene a bátorítás, a támogatás, a kapcsolatépítési lehetőség a vállalkozóknak. Ne felejtsük el abban az országban élünk ahol Széchenyi – aki azt javasolta, támogatta, hogy építsünk vasutat,utakat,hidakat, vegyük át a fejlett nyugat technikáit – megbolondult, miközben a kiváló szónokunk Kossuth apánk élete végéig dicsfényben fürödhetet. Szónokból ma sincs hiány!

 • Dr. Síkfői Tamás

  A témával kapcsolatos kis írás itt: http://www.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/cikkek/kamarai-regisztracio-elso-tapasztalatok-13404

  A kamara feladatairól itt: http://www.pbkik.hu/hu/szolgaltatasok/kozfeladatok-611
  ezek egészülnek ki kb 120 szolgáltatással. Mindezek ellenére, ahogy a kontinensen is, hazánkban is a köztestület a felügyeleti, koordinatív “hatalmi” pálya felé halad nem önszántából. +: hatékonyabb, vállalkozás-barátabb a kamarai hivatalos ügyintézés, mint az állami, -: hogy fejlesztő funkciók leépülhetnek. Az előbbi haszon országos, az utóbbi veszteség lokális…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.