Keresőoptimalizálás, SEO

Kitekintés a SEO nemzetközi világára

Létezik-e még a PageRank?

Page-Authority a SERP-ben
A Page-Authority (PA) a PageRank-et kívánja helyettesíteni

Néhány nappal ezelőtt a keresőoptimalizálás, a SEO világában elismert ahrefs.com blogja nagyon alapos cikkel járt utána annak, hogy az imént feltett kérdés tárgyában – létezik-e még a PageRank? – mi is a valóság.

Ugyanis a „régi SEO motorosok” tudják, hogy a múlt időkben a PageRank valóságos sarokpontnak számított, értékét SEO eszközök mérték és tették közkinccsé.
Ám ezek az eszközök kikoptak a webről, a nyilvános PageRank érték fogalma eltűnt a régmúltak homályában, maga az értékmérő szám „gazdája”, a Google hivatalosan is bejelentette, hogy elköszönt a megszokott értékjelző számtól.
Pedig egyebek mellett a linkárusok, a klasszikus linkfarmok üzemeltetői büszkén ismertették, hogy hány magas PageRank értékű oldallal rendelkeznek, ezzel is növelve online marketing értelemben vett kívánatosságukat, bevételt termelő képességüket.

A Google PageRank is NOT Dead: Why It Still Matters in 2018 (laza fordításban: A Google PageRank nem halt meg: miért él még 2018-ban is) című  cikk részletesen bemutatja a rank működését és bebizonyítja, hogy az mind a mai napig meghatározó tényező a SERP, a találati lista sorrendjének megállapítása során.
Mindeközben konkrét utalásokat, tényeket kapunk a linképítés (link building) hatékony megvalósításához a saját gyakorlatunkban.
A gyakorlatban jól hasznosítható cikk, akár tanulmánynak is nevezhetném, végül a PageRank-et „helyettesítő” számokról ad tájékoztatást. Így például szóba jön a Moz.com által kimunkált Page Authority, de igazi részletességgel persze az Ahrefs URL értékmérőjéről (UR) kapunk részletes ismertetést.

SEO dinoszauruszok

Ugyancsak szépen összeszedett információhalmazt kaptunk ebben a hónapban Rand Fishkin-től. Dolgozata, amely a SEO “Dinosaur” Tactics That You Should Retire (magyarul talán így fordíthatjuk: SEO dinoszaurusz taktikák, melyeknek nyugdíjba kell vonulniuk) címet viseli, szintén segítségünkre lehet az okos linképítésben.
Rand nyugdíjba küldi például a kizárólag AdWords segédeszközökkel megvalósított kulcsszóválasztást, az aldomainekre épített webegység-erőt, a csak a bejövő linkekre alapozó technikát…
Ám mindegyik „nyugdíjazott technika” helyett ajánl másikat.

A dínók helyett új “állatfajok” a SEO legelőjén

Ezek közül kiemelkedőnek tekinthetjük pl. az UX optimalizálást vagy a Barnacle SEO-t.
Az utóbbi esetében mutathatok is egy saját egyéni „kullancsot” a Barnacle SEO fogalmához, ami akár például is szolgálhat.
A Wikipédiába ajánlottam egy linket, amely a Gerillamarketing blogom egyik bejegyzésére mutat, s amely elfogadásra is került. Azt használtam ki, hogy a zenében megvalósítható gerillamarketinggel kevesen foglalkoztak.

Barnacle SEO példa
Barnacle SEO: saját kullancs – kapcsolódás nagy látogatottságú oldalhoz

Persze ez sem teljesen újsütető képződmény, volt időszak, amikor a web, a blogoszféra azzal volt tele, hogy egyetemektől és a Wiki-től kell linket szerezni, mert az a link lesz a nyerő.
Jómagam azokkal értek egyet, akik komplex szemléletet képviselnek, és sok tényező együttes hatásától remélik webegységük, honlapjuk, blogjuk, webshopjuk diadalmenetét a találati listákon.

4 hozzászólás

 • Bognár László

  Kettős hatásuk van! Egyfelől egy új terepet jelentenek, ahonnan új látogatót (linkeket) lehet szerezni.
  Másfelől viszont látogatókat vonnak el – különösen a Facebook brutális ilyen szempontból.
  Ez, az utóbbi hatás a jóval erősebb. És ez természetesen módosulásokat követel meg és eredményez is a SEO terepén.

 • Héder Sándor

  Arra kíváncsi lennék, hogy a B2B szegmensben mennyire erős, mennyire megkerülhetetlen a Facebook.
  Az én szolgáltatásom igénybevételéről felső vezetők döntenek. Vajon ők is rendszeres Facebook használók?

 • Bognár László

  Azt csak próbabejegyzésekkel, esetleg próbahirdetésekkel tudod megállapítani, hogy a potenciális ügyfeleid döntéshozói a Google-ön, a Facebookon vagy a Linkedinen érhetőek-e el hatékonyabban.
  Ezért fontos a statisztikáid folyamatos ellemzése.
  De az is kiderítendő, hogy ezek a főnökök “önkiszolgáló módon” keresnek megoldást a problémáikra (pl. Google kereső) vagy még magát a problémát is hozzájuk kell vinni, az “arcukba kell tolni”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.