Kezdők első sokkja az interakcióban

Interakció, diszinhibíció, moderálás

Interakcióban a durva főokos
Interakció kedves főokossal

Minden cég, minden szervezet, minden egyén egyszer kezdőként kezdi létezését a weben.
A kezdőnek számtalan akadályon kell átvágnia magát a domain meghatározásától, a tárhelyszolgáltató kiválasztásától a megfelelő honlap rendszer, blog héj kiválasztásán át a keresőoptimalizálás ezernyi fortélyáig, hogy eljusson végre az interakcióig. Vagyis, hogy mások is lássák a honlapját, blogját vagy akármilyen fiókját, s megkezdődjön a web 2.0 lényege: az interakció!

Sokakat felkészületlenül ér az első őrült hozzászóló magabiztos, durva, kulturálatlan hangja, amellyel vagy a honlap gazdájába vagy valamelyik látogatójába beleköt.
Pedig kötözködő alakkal a weben akár többel is találkozhatunk, mint a való életben.
Ennek okát a diszinhibíció jelenségében találjuk.


Ez annyit jelent, hogy mivel a másik személy nincs jelen, és/vagy nem saját nevével, hanem úgynevezett nick név alatt, esetleg névtelenül mond valaki véleményt, olyan primitív magatartást enged meg magának valaki, ami esetleg a való életben nem is jellemzi őt.
És persze itt vannak a fekete öves handabandázók, főokosok, akiknek a műveletlenségét csak az önbizalmuk múlja felül – akárcsak az offline világban.

Bármelyik “fajta” rombolóval találkozunk is interaktív felületünkön, nyomukban rossz hangulat marad, s gyakran az eredeti témát is “eltérítik” (hol szándékos romboló szándékkal, hol csupán azért, hogy saját témájukat erőltessék bele a folyó párbeszédbe).

Ilyenkor, azt javaslom, minden szívfájdalom nélkül töröljük a fickó hozzászólását! Ugyanis a saját témánk továbbviteléért, kibontakozásáért, honlapunk, blogunk kulturált hangvételéért, vendégeink sérthetetlenségéért felelünk legelsősorban!
Ezt a fajta “tisztító” tevékenységet hivatalosan moderációnak nevezzük.

A törlés, kizárás után persze a főokosok még méltatlankodnak. Fáj az igazság? Hát ez a demokrácia? – és ehhez hasonló szövegekkel fognak ostromolni. Zutty, töröld – ezekkel nem kell foglalkozni, mert annál nagyobb haszon nincs, minthogy a főokostól megszabaduljunk.

***

A témáról mélyebben:

“Kezdők első sokkja az interakcióban” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nekem tetszett, amit Csepeli György blogjában láttam. Dühöngő név alatt gyűjtötte a kulturálatlan hozzászólásokat! A tartalomhoz érdemben hozzászólóknak így nem kellett foglalkozniuk az unatkozó, mindenkibe belekötő trollokkal.

Szólj hozzá!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.