Keresőoptimalizálás, SEO

Készítsek-e párthonlapot?

Az elmúlt két hónapban éppen három különböző párt megbízottja keresett, cégszerű keresés formájában, ki ezért, ki azért, ki honlapkészítés, honlapgyártás felől érdeklődve.
Ha ügyes üzletember volnék, most háromfelé is doboghatna a szívem, másképpen fogalmazva három tűz felett sütögethetném a pecsenyémet…

Egy cégnek aligha lehet indulata, párthovatartozása (persze azért hallottunk már olyant, hogy pártközeli vállalkozó vagy vállalkozás), egy cégnek csak üzleti érdekei lehetnek – visszhangzik bennem a tétel.
Igen ám, csak a cégeket is emberek alkotják, s minél inkább közelít a cég létszáma az egy főhöz, annál inkább átszáll a cégre az őt alkotó emberek pártszimpátiája. Vagy pártunszimpátiája.

Tovább színesedik a kép, ha több, egymással nem feltétlenül barátságban álló párt is igényt tartana szolgálatainkra.
Ilyenkor nagyon jó volna teszem azt székárusnak lenni, az egy teljesen pártsemleges foglalkozás. Ugyanis minden pártban találni fenekeket, és persze széket kell rakni mindegyik alá. Így a többirányú székszállításba egész egyszerűen nem találhatunk kivetni valót.

Igen ám, de honlapot, blogot bütykölni, az egészen más! Az bizalmi kérdés. Az odaállás kérdése is kicsit, s ha teljes szívvel akarjuk kiszolgálni az ügyfelet, akkor az ügyfél konkurense már aligha kerülhet képbe. Vagyis “pártközeliek” leszünk…

A dilemma valószínüleg tovább domborodik majd, mert egyre inkább közeleg a választások időpontja, s míg eddig, békeidőben, amikor ilyesmiért pályázott az ember, megtudhatta, hogy pártjainknak jószerével fogalma sincs arról, mi is az a web2.0 meg mire is jó az internet, de a tavaszi választások közeledtével hirtelen mindegyiknek megvilágosodása támadt és már a twitter is képbe került.

Ha így haladunk, akkor tavaszra már a facebook lesz az élen a pártos rendelésállományban.

Na de ki(k)nek a rendelését vállaljam föl? Vagy hagyjam, hogy avitt képzeteim miatt felkopjon az állam?

15 hozzászólás

 • aftermodern

  Szerintem ez kb úgy működik, hogy ha köztük van az, akire szavaznál, és viszonylag undormentesen teszed az ikszet, akkor annak csináld meg, a többinek ne.
  Mindegy melyik ez, a kérdés elég fontos, örülj hogy tehetsz valamit az országért, ha hiszel ilyesmiben, azaz érzel ennyi értelmet egy pártban és a hozzá kapcsolódó honlapban.

  Ha te is ott tartasz, mint jó sokan, hogy inkább senki, vagy ezek nem, de undor nélkül ülsz le az asztal másik oldalára, akkor mégis székgyártás, és nyertél 3 ügyfelet.

  A politikától távolmaradni érthető, de hülye divat. Való világ van körülöttünk.

 • Raha

  A szimpátia kérdése az első, ha ezt eldöntötted, akkor is van egy csomó, üzleti kérdés.
  Mondjuk hogy számlás-e a megrendelés (a kétkedőknek mondom, egy másik iparágban (nyomdai) teljesen elfogadott és normális hogy a pártok/önkormányzat/képviselő/akárki meg akarja spórolni az áfát, és csak annak ad megbízást aki bevállalja a rizikót. Ráadásul ha nyert, akkor zsaroló pozícióba került, a kapcsolatok révén nálad vbármikor kopogtathat az apeh, ő érinthetetlen).

  A másik nagy kérdés (mivel politikusaink bármely szinten vannak is), hogy fizetnek-e. Ha 1% kérkedés is van benned, akkor CSAK előre fizetéssel fogadd el a megbízást.

 • feki

  Szerintem nem kell ebből ügyet csinálni.
  Ugyanolyan “cég”, mint a többi. Ha fizet, rendes munkát kell/lehet átadni.

  off: Milyen cseles a bejegyzés elején a b közötti honlapkészítés, honlapgyártás szavak 😀

 • Kaktuszka

  Kedves Bognár László, készíts blogot pártnak. (Kibicnek – mármint nekem – semmi sem drága.)
  Én is téged keresnélek honlapügyekben.

 • FYGureout

  Amikor a kályhásoknak készítettél honlapot, akkor nem féltél, hogy kormos leszel.
  Amikor a cinepecs.eu blogját készíted, nem félsz, hogy filmes leszel.

  Nem egy honlapkészítés fogja a szíved átégetni, és a honlapkészítés, honlapgyártás, éppen olyan tisztességes munka, mint a szarlapátolás – ha befejezted és kilépsz a napfényre, már nincsen szarszagod, és a pénzeden meg tudsz hívni engem egy jó pofa fröccsre. Ahol majd beszélgethetünk a honlapkészítésről, blogkészítésről.

 • DJS

  Hát én ha hasonló helyzetben lennék, akkor elfogadnám a legnagyobb párt ajánlatát, függetlenül mindenféle szimpátiától. Elvégre egy kis párt kevésbé biztos visszatérő megrendelő, míg egy nagy párt tán csak nem fog összeomlani a következő választásra.

  Ezután megkérdezném a választottat, hogy ő elfogadhatónak tartja-e, ha én más pártoknak is dolgozom? Valószínűleg nem, és itt meg is áll a dolog, az ügyfélnek mindig igaza van. De ha őt nem érdekli, a többi pártot, a később jelentkezőket még akkor is kötelességemnek érezném figyelmeztetni, hogy a riválisuk is nálunk dolgoztat. Ez valószínűleg elriasztja őket (honlapkészítő cégből mindig akad másik), viszont lehet, hogy pont emiatt fognak nálad dolgoztatni, te meg moshatod kezeidet, elvégre mindhárom fél tudtával és beleegyezésével történt a dolog. Ez így korrekt. Szerintem. Magyarországon pedig különösen kell ügyelni, hogy minden korrekt legyen, mert ostobaságok miatt is meg tudják hurcolni az embert.

 • Malvina

  Én amondó vagyok, hogy egy profi – korrekt megrenedelési és együttműködési feltételek mellett – bármelyik pártnak megcsinálná a honlapját. A jelenlegi pártok közül egyetlenegy kivételt tudok elképzelni! Méghozzá azt, amelyik a kurucinfo mögött áll. Hiszen abból pontosan látni, mire is kívánják ezen oldalakat használni.

 • Bognár László

  Köszönöm a tanácsokat! Van min gondolkoznom…
  Mindenesetre egy dolgot hozzátennék.
  A helyi színeknek egyre fontosabb szerep jut a globalizált világban.
  Éppen ezért érdemes megnéznünk azt is, az adott párt hogyan viszonyul általában a HELYI vállalkozásokhoz.
  Ez már csak azért is eszembe jutott, mert éppen most megnéztem egy nemrég lefutott polgármester-választás egyik jelöltjének blogját.
  A vesztes jelölt listáján EGYETLEN HELYI BLOGGER elérhetősége nem szerepel!!!!!!!! Se a blogrollban, se a twitteren, se sehol.
  Viszont dicsekvés az van rendesen, hogy mekkora nagy blog az, egyedülálló meg minden…
  Hát igen, óriási. Mint amekkora a vereség volt. Tessék csak továbbra is budapesti arcokkal dolgoztatni, blogot és SEO-t is csakis velük, mint ahogy az adott önkormányzat is ezt tette. Tessék csak az ő arcmásukkal teletömni a twittert. Tessék-tessék, csak így tovább…
  Igazatok van, azokat a pártokat kell megbecsülni, akik helyben is megtalálják azokat, akik nívós munkát képesek végezni. Azokat, amelyek nem adóalanynak tekintik csak a helyi vállalkozókat.

 • FD

  Én speciel évekkel ezelőtt adtam át egy kis párt weboldalát és azóta is foglalkozom vele, havidíjért. Kicsik de lelkesek, céljuk a parlamentbe(vissza)jutás. Engem tökéletesen hidegen hagy, hogy pont melyik ez a párt, mert ez munka és a lényeg, hogy jól végzem a munkám. Ettől még nem leszek párt tag, sem követő, de ha elérik a céljukat és ebben szerepe volt az én munkámnak és a weboldaluknak, akkor együtt értük el a célt, mindenki boldog. Ők örülnek majd a bársonyszéknek én meg továbbra is weboldalakat fogok készíteni.

 • A Sólyom

  Kedves Bognár Laci barátom!

  Nyilván emlékszel, az egyik közelmúltban történt, sajnálatos elhalálozás miatti polgármester választás kapcsán én is megkerestelek és segítséged kértem tisztes apanázs fejében. És annak “rendje-módja” szerint barátilag vissza is utasítottál. Igen ám, csak hogy esetünkben kissé más a történet. Tudni illik – ezt most az olvasók kedvéért mondom – mesteremnek tekintelek és amit tudok (szerényen), azt tőled tanultam, tanulom. Nos, jobb híján nekiestem magam a polgármester jelölt honlapjának és blogjának. Valamit jól csinálhattam, mert a látogatottság egészen elképesztő méreteket öltött. A blogon a szavazás előtti pénteken közel 50.000 látogató suhant át. Vasárnap a jelöltünk kb. ennyi szavazattal nyert…..
  Pedig valamennyi, a jelöltek honlapját és blogját elemző szakember (te is Laci) egyöntetűen azt állította, a másik jelölt honlapja és blogja erősebb, ezért nyerésre áll. Azóta a történelem igazolta, tévedtetek. Ám én mindvégig biztos voltam a dolgomban, mert tőled tanultam amit tudok, mert kiváló mester vagy. Kár, hogy nem vállaltad, Te taroltál volna. Azért büszkén jegyzem meg, azóta is mondom mindenkinek, aki kérdezi, hogy bizony a Bognár Laci az, aki valójában megnyerte a honlapok és blogok háborúját.
  Tehát kedves Laci, ha közvetlenül nem is vettél részt a “párthonlap” készítésében, azért az erőd velem volt. Én is azt tudom tanácsolni, ha ismét felkérnének hasonló feladatra, vállald el! Mégis csak Te vagy az országban a legjobb! Ezt már az ominózus város vezetői is tudják és előbb-utóbb meg fognak keresni. Nem azért, mert bármelyik párthoz kötődnél, hanem mert a legjobbal akarnak együttműködni. Szerintem ennyire egyszerű az egész!

 • Bognár László

  A huh után néhány nappal még annyit:
  Egy párt politikai-választási kelendősége és a webmegjelenésének szakmai színvonala nem feltétlenül fut párhuzamosan.
  Vagyis szakmai értelemben az ellenfeled blogja jobb volt! Az más kérdés, hogy az általa képviselt párt (személy) kelendősége viszont még a jobb blog ellenére sem közelítette meg a másik párt (személy) eladhatóságát.

  Ám a szakmailag jobbnak értékelt honlap készítői annyira el voltak dőlve maguktól, s annyira nem voltak a helyszínt illetően képben, hogy a technikailag jó szintet tartalmilag – számos vonatkozásban – lerombolták.

  Import-marketingesek gyakorta esnek abba a hibába, hogy nem ismerve a helyi viszonyokat (pl. a marketing területén Pécsett azt, hogy itt marketing klub működik, hogy az egyetemen neves, nemzetközileg jegyzett szakemberek dolgoznak, hogy néhány itteni web-szakember nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik…) szóval minderről nem tudva úgy kezdenek el itt viselkedni, mintha ők hozták volna közénk a fényt. És aztán meglepődnek, ha nem lesz helyi szövetségesük, sőt …

 • A Sólyom

  Kedves Laci!

  Természetesen tudom és el is ismerem, hogy igazad van.

  Hát ha még az “import webesek” tudnák, hogy nekem ez volt az első komoly megmérettetésem…

  De helyi vagyok, ismerem a helyi viszonyokat és mindent bevetettem, amit tanultam tőled. Minimál, egyszerű stílusban gondolkodtam, a pécsi emberekben, az egyszerű pécsi emberekben. Ám ezzel együtt az értelmiség és a dölyfös újgazdagok is megtalálták a magukét mind a honlapon, mind a blogon. Úgy és olyan ütemben adagoltam a győzelemhez szükséges információkat ahogy arra szükség volt. Nem rontottam ajtóstól a házba! Megjegyzem az import webesek itt követték el az egyik legnagyobb hibát.
  A választás előtti pénteken járattam csúcsra a blogot, aminek meg is lett az eredménye.

  Igen, az ellenfelem blogja valóban jobb volt, ám tartalmilag és webmarketing szakmailag falhoz állítottam őket. És egyúttal győztem is.

  Amikor visszautasítottál, felajánlottad hívjalak bátran, ha segítségre van szükségem. Ezt két alkalommal meg is tettem, amikor elakadtam, vagy bizonytalan voltam. Szerintem te nagyon is sejtetted, hogy le fogom győzni őket. Ám a legnagyobb hiba, amit elkövethettek – ahogy magad is írtad -, nem vették igénybe a helyi magas szakmai tudású szakemberek segítségét. És azt sem tudhatták, hogy tulajdonképpen EL LOBOVAL a FARKASSAL kellet megvívniuk!

  Mert még egyszer hangsúlyozom, mindent úgy csináltam, ahogy tőled tanultam. Valójában ez a siker tisztelgés volt neked. És nagyon nem izgat, hogy tiltakozol ez ellen, vagy sem :))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.