Keresőoptimalizálás, SEO

Keresőoptimalizálás, honlap-optimalizálás, keresőmarketing, SEO?

Keresőoptimalizálás, honlap-optimalizálás, keresőmarketing, SEO? Minek nevezzelek?
Keresőoptimalizálás? A keresőt nem lehet optimalizálni, azt a keresőt megalkotó számítástechnikusok „optimalizálták”, ha egyáltalán. Mi a honlapokat tudjuk a keresőkre optimalizálni! – írtam nemrégiben!
Vélemények eddig:

Balla D. Károly, író
“A fogalom tisztázásában alapvetően igazad lehetne. De mégsem. Szerintem.
Olyat is mondunk, hogy íróasztal, pedig nem is tud írni. És a halászlét sem halászből főzik. Ahogy a halászlé azt jelenti, hogy „Az a lé, amit a halász főz magának”, úgy a keresőoptimizálás is azt jelenti: „Honlap optimalizálása keresőkben való jobb megjelenés céljából”.
Ez úgynevezett jelentéssűrítő szóösszetétel.”

El Lobo – A farkas, blogger, honlap-optimalizáló
“Ha egyszer van egy logikailag is tiszta kifejezés – honlap-optimalizálás, akkor ne használjuk szerintem a logikailag helytelen keresőoptimalizálást!”

Balla D. Károly, író
“Szóval az a baj, hogy nem tudni, milyen célra, mi „alá” optimizálod. honlapoptimizálás az is, ha pl. azért optimizálod, hogy nagyon gyorsan letöltődjön, vagy pl. azért, hogy nyomtatható legyen vagy gyengén látók is olvashassák. de lehet, hogy hülyeséget beszélek.”

El Lobo – A farkas, blogger, honlap-optimalizáló
“Keresőkre optimalizálás! Ehhez mit szólnál?”

Balla D. Károly, író
“Igen, ez pontos kifejezés, csak mivel két szóba írandó és mivel köztük határozói viszony van, kicsit suta mondatba foglalva újabb viszonyhelyzetben.
„Fejemet adtam keresőkre optimizálásra.” Ládd, nekem semmi sem jó.”

Dr. Fojtik János, marketingszakíró
“Olvasd el (esetleg újra) Nádasdy Ádám sorozatát a NanCs-ból, valamikor kétezerből.
Szóval, szerintem neked biztosan igazad van “logikailag”, viszont ez láthatóan nem érdekel senkit, ezért gyakorlatilag meg BDK-nak van igaza, te legfeljebb utálod a keresőoptimalizálás szót. Igaz, ami igaz, esztétikailag még igazad is lenne, ha az alternatíva nem a honlap-optimalizálás volna.
A logikát iletően meg csak annyit, hogy a home page egészen egyszerűen kezdőlapot jelent, viszont aki ezt először használta, az vagy nem ismerte a home-nak ezt a jelentését (tizenvalahányadik helyen van benne a szótárban), vagy jobban tetszett neki (nem logika, érzelem!) úgy, ahogy most van. Ezért honlapnak mondjuk.”

Upgrade 2007.01.14.

Fuksz Ágnes szociológus (SZEF = Szellemi Erőforrás)

Induljunk ki a változásból, a fejlődésből. A nyelv él és folyamatosan változik. A családi környezet, az iskolázottság és az olvasottság (életünk végéig tartó szocializáció) alapvetően meghatározza a szókincsünket, nyelvhasználatunkat…
Fuksz Ágnes szociológus hozzászólását – fontossága és terjedelme miatt új posztban közöljük – itt.

————-

A hozzászólások elolvasása után, kérem, pillantson be Sajtószobánkba is: Sajtószoba friss anyaggal!

17 hozzászólás

 • bdk

  Ez semmi, oroszul-ukránul nagyjából “otthoni oldalnak” mondják a honlapot, vagyis a kezdőlapot. Mégmagyarabbul: Címlapot…

  Ami az alapkérdést illeti, változatlanul azt mondom, hogy:
  1) a honlap-optimizálás úgy általában pontos kifejezés, de nincs benne, hogy milyen célból, “mi alá” optimizálód.
  2) a keresőre optimalizálás egészen jó lenne, csak nehézkes, nem önmagában, hanem mondatba foglalva, lásd fenti példámat (“fejemet adtam…)
  3) A “honlapnak keresőre való optimalizálása” kifejezést kell tehát rövid, használható, és a lényeget mégis magában foglaló szóba tömöríteni, ez lenne a “keresőoptimalizálás”, ami viszont – ebben El Lobónók tökéletesen igaza van – valóban azt sugallja, mintha a keresőt optimalizálnánk.

  De hát vannak ilyen kényszerűtömörítések, a fenti példák mellett még a katasztrófavédelem jutott eszembe: mintha védelmeznénk a katasztrófát. Itt is jeletéssűrítés történt, rossz szó, de elfogadottá vált, és senki sem gondolja, hogy valaki is a természeti csapást kívánná megvédeni a lakosságtól.

  Jobb híján tehát szerintem nyugodt lélekkel használhatjuk a keresőoptimalizálás szót is.

  Hogy a kérdésben példás konstruktivitást és nyelvi kreativitást is tanusítsak – van javaslatom is.

  Mit szólnátok a TALÁLATOPTIMALIZÁLÁS kifejezésjez?

  ——–
  Farkaskoma, már megint egy új blog?! Akkor most ejnye-ejnye vagy gratula?

 • Keresőoptimalizálás

  Kedves BéDéKá!

  1) A találatoptimalizálás nálam nyerő megfogalmazás! Kiváncsi vagyok, mit szólnak majd hozzá a többiek!
  A keresőoptimalizálást egyszerűen nem tudom elfogadni, nem tudok megbarátkozni vele, mert a keresőt nem mi optimalizáljuk, a kutyafáját neki!

  2) Miért az új blog? Elárulok egy marketing-titkot! A sikert sikerre kell építeni! Márpedig ha megnyertem az Első Magyar Keresőoptimalizáló Versenyt, s vele a 2006 LEGJOBB Keresőoptimalizálója címet, akkor a http://www.bognarstudio.hu oldalamat is erősítenem kell, KERESŐKRE OPTIMALIZÁLNI, a blog címében megadott (és más) kifejezés(ek)re!
  Ez ám a találatoptimalizálás a javából! 🙂

 • Keresőoptimalizálás

  És még etikai problémám is akad!
  Ugyanis a “legjobb” kitételt, reklámban nem illik, sőt tilos használni!
  Ám ezt a titulust versenyen nyertem, s így ezzel az értelemmel kiegészítve, talán megállja a helyét!
  Persze, necces így is – de másfelől meg bolond lennék nem használni?
  De, mivel szóba hoztam, jelzi – picit zavar!

 • bdk

  Örülök, hogy a lejobb találatoptimalizálónak (!!!) tetszik kreálmányom. Kezdjük használni, hátha mások is átveszik.

  Addig is “ide küldök” egy remek modern nyelvészt, fejtené ki véleményét – ha nincs ellene kifogásod.

 • Keresőoptimalizálás

  Már hogy lenne, örömmel várom!
  Sőt, Pollnernek is tettem egy bejegyzést, kérve, nézzen ide, mert egy gyakorló, szakmabeli blogger-újságíró szakember véleménye is jól jönne!
  Így igazán szépen körbejárhatnánk: író, szakújságíró, elismert marketing-szakíró, nyelvész, blogger – talán még egy szociológus és pszichológus is jó volna a “csapatba”, a SEO szakemberekről – akik végülis használják ezeket a kifejezéseket, és tőlük veszi át a “nép” – nem is beszélve!

 • szipeter

  Én sem tartom egy szerencsés szónak a keresőoptimalizálást, de szerintem ezt már nehéz lesz kivenni a köztudatból. Angol nyelvterületen is Search Engine Optimization néven fut, innen vettük mi is át.

  A honlap optimalizálás szerintem tágabb, mint a keresőkre való optimalizálás, hiszen pl a minél kisebb méretre való törekvést is nevezhetjük optimalizálásnak stb. A találatoptimalizálás jó, ebben benne van a lényeg, de nekem valahogy nem szimpatikus, ez van 🙂

 • jazz

  Egy másik példa, “klikkelj”, talán többen alkalmazzák, mint a magyarosabb, illetve magyar kattints kifejezést. Ezen el lehet gondolkodni, és vitatkozni, de a trend úgy látom az, hogy az internetes életben, teret hódítanak a fejlettebb internetes hagyományokkal rendelkező országokból átvett és jól vagy rosszul fordított kifejezések. Google keresési eredmények: klikkelj: 271.000 találat, 6.060.000 Ezek szerint kicsit elhamarkodott volt a megítélésem, de azért sok találatot adott a mi barátunk. De, pl a klikk szóra: 29.900.000 találat, akkor lehet hogy mégsem volt hiábavaló az eszmefuttatásom. “Klikk ide”. Most, vagy bosszankodunk, a magyartalanabb kifejezések miatt, vagy elfogadjuk mint életszerűnyelvújítási tényezőt. Számomra is értelmesebb kifejezésnek tűnik a honlap optimalizálás szó, de végülis semmilyen bajom nincs a keresőoptimalizálás kifejezéssel, hogy őszinte legyek, mielőtt ezt a blogot nem olvastam, eszembe sem jutott volna ezen elgondolkodni. Dehát, azért élünk, hogy holtig tanuljunk! Vagy nem? 🙂 (nincs szemem hogy átolvassam az elgépelési hibákat úgyhogy magyarosan: sorry ha elvétettem valamit)

 • Keresőoptimalizálás

  Kedves Jazz!
  Az élet eme területén is az a helyzet, hogy szélső értéken mérve két magatartásformát tanúsíthatunk:
  a) elfogadjuk azt, ami van, és feltétel nélkül idomulunk hozzá
  b) megpróbáljuk – jelen esetben a nyelvi – igényeinkhez, műveltségünkhöz, magyarságunkhoz igazítani a dolgokat.

  Melyik legyen?

 • Jazz

  Kedves El Lobo!

  Én is érzem, tudom, hogy mi lenne a jó, de hogy érdemes-e harcba szállni, a megszokásokkal, az kérdéses. Mindenesetre egy eszmecserét mindenképpen megér. Így akik olvassák a blogot, talán ők is elkondolkodnak majd.

 • Jazz

  Reméljük a legjobbakat!

  Más:

  Az új keresőoptimalizálásai versenyen, amiben Te nem veszel részt, felvetette valaki hogy az esetlegesen elnyert tárhelyet egy közös honlapra kellene tervezni. Erre ugyan nem reagáltam, de az ötlet nem elvetendő. Egy honlap, amit amatőr és profi, de mindenképp lelkes keresőoptimalizáláshoz értő, vagy éppen csak pedzegető, emberek tartanának karban és mindenki hozzáadná tudása legjavát nem szerintem jó ötlet. Jó, és sokak számára épületes tartalmat lehetne létrehozni. Én pl. ilyen kezdeményezésre, versenyen kívül is biztosítanék tárhelyet. 🙂

 • Jazz

  Kedves El Lobo!

  Akkor javaslok pepattintani linkeket, a magyar-honlap.hu-ra, mivel úgy látom épp ma lett 6-os Pr. értékű. A visszamutató hivatkozást is szívesen veszem… 🙂

 • Jazz

  Bocsánat, valóban elkanyarodtonk egy kicsit, de erre reagáltam volna:
  “Leköt néhány feladat, a honlapkészítés és a keresőoptimalizálás terén!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.