Keresőoptimalizálás, SEO

Keresőoptimalizálás: eltünni is nehéz!

A keresőoptimalizálás, a SEO fő célja természetesen az, hogy egy webegységet minél előrébb vigyünk a keresőkben és persze időben is minél előbb.
Ám olykor ennek pont a fordítottját szeretnénk elérni! Vagyis az a célunk, hogy a fent lévő honlap vagy blog minél előbb tűnjön el a “süllyesztőben”.

Ha a webegység a miénk és letöröljük, akkor is hetekig ott árulkodik a találati táblákon a tárolt változat. Sőt, jó ideig meg is őrzi a helyét, büszkén virít az élmezőnyben a nem is létező valami.
(Fent lenni, de rejtőzni lehet, pl. a robot txt-vel adhatunk “láthatatlansági” utasítást, magyarán kitiltjuk a robotokat a kutakodásból.)
Szép példa most a gerillamarketing szegmensben az ellobo.freeblog.hu webegységem, ahonnan másfél hónapja elköltöztem és csupán egyetlen bejegyzése van, amely néhány szóban arról tudósít: hová költöztem, mégis élvonalbeli blognak tűnik a találati táblán a Googleban, ha valaki a gerillamarketing szóra keres.

Ha más webegységéről van szó, amelyet eddig támogattunk, de most valamilyen okból ezt nem szívesen tennénk, akkor a tőlünk eredő linkjeit értelemszerűen letöröljük. Ám ennek hatása is késleltetve fog megjelenni! Minél régebbi és minél erősebb helyről adtuk a linket, annál nagyobb lehet a korábban pártolt webegység visszazuhanása, de addig akár hónapok is eltelhetnek. (Persze az is lehet, hogy az adott webegység meg sem moccan a linkelvonás után – ez attól függ, hogy az össz-linkerejéből mi mennyit képviseltünk.)
Persze olyan eset is előfordulhat, hogy a korábban teljes erővel támogatott honlaphoz vert hidat (linket) meg akarjuk tartani, de a keresőkben való előrehaladásában nem szívesen segítenénk azt a bizonyos honlapot. Ilyenkor a Google esetében hatásos eszközhöz nyúlhatunk a rel=”nofollow” attribútummal.

Mondhatjuk tehát: a keresőkben ugyanolyan nehéz hátra haladni, mint előrefelé.

Persze aki csakazértis gyorsan akarja eltüntetni a honlapját a Googleból, az írjon egy rahedli fehér szöveget fehér alapra láthatatlanul: hamar meglesz a jutalma 🙂

2 hozzászólás

 • Tóth Zoltán

  Szia, feltettem egy szolgáltató oldalára ( magyar ) olyan fotókat, melyekkel más szem. jogait megsértettem. Az oldal kérésemre törölte az általam feltett adatokat( videókat és képeket ) de ha beírom a volt felhasználó nevemet a google-ben, akkor a tárolt változatban mégis megjelennek.
  A kérdésem a következő:
  Ha a szolgáltató törölte a képeket és a videót, márpedig tényleg törölte, mert a lapukon nem látható, akkor HOGYAN LEHETNE ELTÜNTETNI MINDENHONNAN A TÁROLT VÁLTOZATOKBÓL IS ÖRÖKRE?

  Email címem: fighting22@vipmail.hu

  Nagyon várom, s köszönöm válaszodat!

  Tóth Zoltán

 • Bognár László

  Kedves Zoltán!
  A tárolt változatban őrzött “délibáb” hamarosan el fog tünni.
  E-mail ment, ahogy kérted.
  Mielőbbi eltűnést kívánok a kívánt helyekről, de csak onnan!

  Üdvözlettel:
  Bognár László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.