Keresőoptimalizálás, SEO

Keresőoptimalizálás: com vagy hu legyen a vége?

Com vs. hu

*Ez a bejegyzés 2007-ben született és nagyrészt elavult, megjegyzésekre szorul. Csillagos megjegyzésem pedig 2016-ban íródik, de holnapra már ez is el fog avulni. A webre újonnan érkező azt sem fogja tudni, hogy mi az a Webmestereszközök, hiszen ő már a Google Search Console idején rúgja a labdát. És arra a kérdésére sem kap itt választ, hogy mire, milyen okból használjon eu kiterjesztést. Szóval hu, com vagy eu legyen?
Mindez azt jelenti, hogy érdemes egy-egy bejegyzésre érkezéskor a megírás dátumára is figyelemmel lennünk!

A nemzetközi porondon megjelenni szándékozók elvileg “jobban járnak” a com-os kiterjesztéssel. (Bár láttam én már hu-s éllovast is.)
Most mindenesetre élesben végezhetünk el egy kísérletet. A Bognár Stúdió, az eddigi www.bognarstudio.hu “megnevezését” com-mal is kiegészítette, azaz a www.bognarstudio.com alatt is elérhető. A saját oldali linkek egy részét már átállítottam com-ra, a külső, azaz a más portálokról jövő linkek pedig továbbra is a hu-ra mutatnak. (Ez a változás ezt a blogot is érinti.) Most nyomon követheti aki akarja: mi fog történni valójában!? (Azaz egy hosszú évek óta élmezőnyben játszó portál visszaesik-e vagy tovább megy előre a keresőkben?)

PS
A hozzászólásokból is kiderül: nehogy tükrözés legyen a dolog vége. Vagyis egyszerre com és hu mögött nem lehet ugyanaz a tartalom. A 301-es átirányítás lehet a megoldás, amely a Google Webmestereszközökből kiolvasható.

***

Ami a keresőoptimalizálás témáját illeti:

Ismeretterjesztő honlapom: Keresőoptimalizálás

8 hozzászólás

 • Bognár László

  Szia Zoli!
  Figyelembe véve azokat a “módosulásokat”, amelyek a Google viselkedésében tapasztalhatók – semmi értelme nincs (látszólag?).
  Legfeljebb annyi, hogy a “nemzetközi küzdőtéren” nem csak egy “kis” hu-ként kezelnek, hanem “com úrként” is láthatnak! 🙂
  Ám van egy rejtélyes feladvány is a dologban. Egy darabig a bognárstudio.hu alá integrált WP, azaz ez com végűvolt, több találatot tudtam birtokolni!, de nem nagyon akartam pont a stúdió honlapjával és blogjával kísérletezgetni, tehát “visszahuhogtam”.
  Szívesen veszem a tapasztalataidat, e téren bizonyosan előttem jársz.
  Üdv.

 • Bagi Zoltán

  Szia!

  Már párszor próbáltam hozzászólni ehhez a posztodhoz, de nem igazán sikerült. Most adok neki egy újabb próbát.

  Véleményem szerint, ha valamivel jól el lehet kaszálni az oldalunkat, akkor a te ötleted az egy ilyen jellegűakció. Két külön domainen azonos tartalom nem az igazi, ahogy a supplemental indexbe került oldalak ezt mutatják.

  Szóval a helyedben 301-gyel ráirányítanám a com domain-t a hura.

  Egyébként jó pár kasza akcióm nekem is volt eddig, nem ilyen jellegűek, de eredményében hasonlóak.

 • Bagi Zoltán

  Pcit aggódtam is, hogy feketelistára kerültem, de lehet a munkahelyi számítógépen nem volt minden rendben. Kit tudja:)

 • Bognár László

  Szó sincs feketelistáról, csak a viagra árusok vannak “letiltva”, teljesen nyitott a hozzászólók előtt a blog.
  S köszönök minden jelzést, így a tiédet is, amely valamely hibáról tudósít!

 • Bognár László

  Nost, amikor véletlenül rápillantok, látom: több, mint három év telt el a bejegyzés megírása óta. Ma már határozottan állíthatom, hogy Bagi Zoltánnak 100%-ban igaza volt, a 301-es megoldással kell elkerülni a tükrözéseket, úgy, ahogy anno írta!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.