Keresőoptimalizálás + AdWords

Keresőoptimalizálás (SEO) vagy AdWords?

A kérdést számos alkalommal felteszik és ilyenkor a válaszom: nem a vagy, mint választó kötőszó a helyes, hanem az és, mint a kapcsolatos mondat kötőszava illik a keresőoptimalizálás és az AdWords, mint a Google által prezentált online hirdetés legelterjedtebb formája közé.
Egy honlap bevezetésekor, egy új brand, egy vadonatúj termék  megismertetésekor szinte nélkülözhetetlen az AdWords, hiszen a keresőoptimalizálás, a SEO eszközeivel még kevés esetben mutathatjuk meg a keresőben keresőknek: ezt a honlapot is nézze meg, mert amit kínálunk benne, az egy versenyképes termék, sőt!

A keresőmarketing és a keresőtáblán (SERP-ben) elhelyezett hirdetés – AdWords – a keresőmarketing struktúrában egyenrangúként szerepel:

A keresőmarketing felosztása
Keresőmarketing – keresőoptimalizálás – keresőben elhelyezett hirdetés

Az AdWords megfizethetetlenül drága – hallom nem is olyan ritkán.
Ilyenkor azt szoktam felelni:
– Egyszer próbálja ki a a Bognár Stúdiót, a keresőoptimalizálás és az AdWords kombinációjával. Könnyen kiderülhet, hogy a mi Ügyfélfiókunkban más szelek fújnak. Vagyis az a gondolkozásmód, amellyel mi dolgozunk, meglehet, komplexebb és hatékonyabb, mintsem gondolná!

Amikor nem hatékony az ügynökségek közötti munkamegosztás

Magyarországon megfigyelhetjük: egyes cégek más szolgáltatóra bízzák a keresőoptimalizálást és másra az AdWords futtatását.

Javaslom, ha Ön is ilyen gyakorlatot folytat, akkor gondolja végig a következőt.

A keresőoptimalizáló cég vagy SEO tanácsadó jelentős munkát fektet a kulcsszavak feltérképezésébe, a konkurens oldalak elemzésébe, tudja, hogy mely kifejezésekre áll még gyengén a cég a keresőkben – vagyis képes meghatározni, hogy mit érdemes AdWords hirdetéssel megoldani és mit nem.
Ha más cégre bízza az AdWords futtatását, akkor Ön biztosra veszem, hogy ki fogja fizetni ennek a cégnek is a kulcsszó választásba fektetett energiáját, munkaóráit és meg fogja hallgatni, hogy milyen bölcsen választották ki azokat a Google kulcsszó választó eszközének alkalmazásával.
Ekkor talán egy harmadik céget is meg kellene bíznia, amelyik képes egy szövegíró fejével gondolkozni és gyakorlott kézzel, hatékony hirdetésszöveget  képes alátenni az egészhez. Persze előbb meg kell ismerkednie a legfontosabb kulcskifejezésekkel, marketing célokkal, de Ön, mint megbízó, gazdag ember, ez a költség is belefér. Miért is ne fizetné meg ugyanazon munkát háromszor?

Ám tegyük föl, Ön mégis inkább hatékonyan és költségtakarékosan akar eredményt elérni! Akkor kérem, nézze meg referenciáinkat, érdeklődjön utánunk azon cégeknél, akiknek már dolgoztunk az elmúlt másfél évtizedben.

Lehet, hogy máris magára ismert, hasonló problémát szeretne megoldani honlapjával kapcsolatban? Kérje tanácsunkat vagy ajánlatunkat itt:

Érdeklődés, ajánlatkérés

A témában ajánlom még ezeket a blogbejegyzéseimet:

Az MSA módszer: Marketing + SEO + AdWords

Fojtik-Veres: A nagy túlélő. Időutazás a marketingben

Keresőoptimalizálás vagy SEO?

Blogom indításakor – évekkel ezelőtt – tulajdonképpen három elnevezésből választottam: keresőoptimalizálás, honlap-optimalizálás, SEO.
Akkor úgy gondoltam, hogy a keresőoptimalizálás elnevezés lesz a jó, mivel a szó magyar, jelentéstartalma pontosabb, mint a honlap-optimalizálás szóé, hiszen a honlapot nem csak keresőkre lehet optimalizálni, hanem pl. a gyors betöltődésre is.
A SEO-t elsősorban – úgy véltem – az az affektálós fajta, majmolásra hajlamos belvárosi műmarketinges réteg használja, akiket ki nem állhattam, ezért meglehetős ellenszenvvel viseltettem a szó iránt is.

Tehát így lett a blogom neve a keresőoptimalizálás.
Ma már seo-keresooptimalizalas.bognarstudio.hu.

A változtatásra két ok miatt került sor.
a.) ma már többet tudok a keresőoptimalizálásról, mint évekkel ezelőtt
b.) ma már több eszköz áll rendelkezésre a tájékozódáshoz, a keresőoptimalizálás kulcsszavainak, kulcskifejezéseinek kiválasztásához

Itt van például a Google Keresési Trendek eszköz, amely világosan mutatja a látogatói oldalon a keresőoptimalizálás, a SEO és a honlap-optimalizálás szavakra a keresési arányokat:

Keresőoptimalizálás, SEO, honlap-optimalizálás

  Tehát láthatjuk, a SEO szó bőséggel veri a keresésekkor a keresőoptimalizálás és főképpen a honlap-optimalizálás kifejezést. A blog aldomainjének váltása így komoly okot kapott.

PS.
Persze a helyzet folyton változik. Most 2017 késő tavaszán a magyar nyelvű találatok közé számos nemzetközi hírű és nagy erejű blog illetve honlap ékelődik be. A látogató nem fárad azzal, hogy átváltson a tisztán magyar találatokra – így ismét felvetődik: talán mégis a keresőoptimalizálás szót kellene preferálni.

Keresőoptimalizálás a kínálatban:

Érdemes a keresési trendek ellenpontjaként a kínálati oldalt is megvizsgálnunk.
Most, 2010.09. hónap végén a keresőoptimalizálás szóra a Google.hu alatt 443.000 szótalálatot kapunk, míg a SEO szó 130.000.000 (nem tévedés, százharmincmillió) szót jelez a neten.

Vagyis kereslet és kínálat egyaránt a SEO szót hozza ki “győztesként”.

Aki ebben az iparágban gyors referenciát akar felmutatni, az a keresőoptimalizálás szóval bűvészkedik, viszont a SEO-val sehol sem áll. Ezt a potenciális megrendelőknek jó tudniok, hiszen könnyen belátható, hogy a négyszáznegyvenháromezres szósűrűség összehasonlíthatatlanul gyengébb pályát ad, mint a százharmincmilliós!

Persze a keresőoptimalizálás szó “elhagyása” nagy hiba volna. Valószínűsítem, hogy a honlapjukat a keresőkben előbbre vinni akarok egy része – akik először próbálkoznának keresőoptimalizálást végző szakembert, seo tanácsadót keresni -, a keresőoptimalizálás szót fogják a Google-ba beütni. Így a keresőoptimalizálás kulcsszó a domainben  tulajdonképpen nekik szól!

***

Kapcsolódó linkek:

A Bognár Stúdió keresőoptimalizálás terén megfigyelhető referenciái:
Keresőoptimalizálás, SEO referenciák

A keresőoptimalizálás, SEO, webseo, google-seo alapjainak elsajátításához ismeretterjesztő honlapunk:
A keresőoptimalizálás alapjai

***
Az ismeretterjesztés érdekében a keresőoptimalizálás, SEO terén a Facebookon is sorozatot indítottam.
Íme, ennek darabjai:

1. SEO bejegyzés – Mi is az a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás?

2. SEO bejegyzés – SEO megközelítésben: a honlap neve

3. SEO bejegyzés – Még mindig a honlapnévről

4. SEO bejegyzés – Pozicionálás és SEO

5. SEO bejegyzés – Furcsa szerzet – Online marketing

6. SEO bejegyzés – Linkeskedés – út és erő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.