Keresőoptimalizálás, SEO

Kell-e nekünk internet és interakció?

akademia_alapitas
Pécsi akadémia alapítás: Szegeden

Már tényleg mindenki internetezik?

Tegnap az MR6 vendégei voltunk Weinreich Lacival a Pécsi Internet Akadémia megalapítása és a Reklámhét kapcsán. Kis Tünde műsorvezető mikrofonja előtt több minden szóba került, s nem először találkoztam olyan kérdéssel, hogy kell-e még Magyarországon és Pécsett internetről beszélnünk, amikor jószerével “már mindenki internetezik”?!
És tényleg, könnyen ezt hihetnénk, mert már a legkeményebb bűnözők televíziós bemutatásakor is (gondoljunk a veszprémi gyilkosság vádlottjaira) azt látjuk, hogy a kigyúrt gyanúsított háta mögött otthonában monitor villog, s szürke klaviatúrán villán a fény, azaz nem csak a gyúrás a menő, hanem az interneten a muszklik megmutatása is király.

Szóval mintha nem volna digitális analfabétizmus, mintha sokak szemében nem csak az e-mail küldése-fogadása volna az internet és a világháló – ez kevéssé látszik.

Élő adásban az ember akkor járhat a legjobban, ha inkább csak oldottan beszélget, nem előadást tart, nem akar mindenáron elvárásoknak megfelelni, mert akkor le fogja izzadni magáról a nadrágot. Nekem ez az alapállásom, s ezzel fel is vállalom, hogy olykor az érdekesség oltárán – már ha érdekes egyáltalán, amit annak szánok – feláldozhatok ezt-azt.

Tegnap azt találtam mondani – arra a kérdésre, hogy miért akadémia a neve a Pécsi Internet Akadémiának -, hogy ha óvodának hívnánk, akkor aligha lennénk itt (mármint a rádióban), vagy ha itt is lennénk, másról beszélnénk!

Na, ez eléggé veszélyes önélc volt – írásban “nem merném” elővezetni – mert még a végén a figyelemfelhívás szándéka visszaüthet és ovinak fogják nevezni az “intézményt”!
Amúgy ezzel a civil kezdeményezéssel szeretnénk elősegíteni (a három alapító), hogy a civil szerveződések ingyen kisérleti terephez jussanak, ha meg akarják tapasztalni az internetes kapcsolódások módjait, előnyeit. Ezzel persze arra a hiányra is felhívjuk a figyelmet, hogy az EKF még nem interaktív a neten, pedig számos alkalommal bizonyítottuk, hogy Pécsnek számtalan barátja, híve van az interneten, akik önzetlenül képesek kapcsolódni hozzánk, ha értéket hozunk létre vele, ha megfelelően érdekes tartalmakat kínálunk.
Hát hogyan másképp lehetne hatékonyabban megmutatni egy várost? A lakóit, a szervezeteit?…

Ilyen alkalmakkor el szoktam mondani – ez főhajtás is a Zsolnay család előtt -, hogy ők lenéztek a földre és a sárból csináltak aranyat, teremtettek ipart és hírnevet Pécsnek és adtak munkát családok sokaságának.
Nekünk viszonta a huszonegyedik században az égre kell néznünk, a műholdak, az internet határtalan világára…

***

Kapcsolódó írások:

Reklámhét Pécs: civilek a Cella Septichorában

Szegeden alakult meg a Pécsi Internet Akadémia (PIA)

Vásárdíjat hozott Dunaújvárosból a Pécs2010off 

EKF, Európa Kulturális Fővárosa: világok harca 3.

4 hozzászólás

 • Hoppán Gergely

  Nem mernéd? Jaj dehogynem 🙂 Én ahogy egyre idősebb leszek, egyre szabadabban beszélek és fogalmazok. Egyre jobban szórakoztatnak a lelkes reakciók, és egyre kevésbé érdekelnek a szájukat húzók. Legalább annyira taktikus és eredményes ez is, mint a jólfésült megfontoltság, viszont sokkal szórakoztatóbb :DDD

 • Bognár László

  Kedves Greg és Lucifer!

  Amit mi kitaláltunk, a Pécsi Hálózatok Szövetsége, annak leglényege az interakció!
  Két szálon fut a programunk. Egyfelöl offline találkozásokat szervezünk – ilyen volt már a Civil Közösségek Házában, a Cella Septichorában sőt átruccantunk Szegedre is, az ottani marketing klubba.
  Ez azért jó, mármint az offline találkozás, mert nem mindenki tud még “online-nyelven” és a személyes találkozásoknak is erőteljes hatása van.
  A beindult interakciók révén (interneten és internetből élő kisvállalkozások, képzésben érdekelt vállalkozás, érdeklődő egyetemisták, egyetemi nonprofit szerveződés, Pécsi Művészkör, mozgáskorlátozottak szervezete stb.) kialakulnak új társas kapcsolódások.
  Pl. így vihetem be, mutathatom be a blogot a Pécsi Művészkörbe, ahol olyan perfomanszot tervezek, amely aligha szokványos – de szeretném olyan új utak lehetőségét megmutatni, amelyen még nem sokan járnak. Álló és mozgókép-hang-internet… Száz évvel ezelőtt képversek születtek, eleink a gőzmozdonyról írták a szabadverseket. De most az új technológiák új lehetőségeivel is alkotni érdemes…
  Arról nem is beszélve, hogy stílszerűen köthetjük tovább a hálót, kapcsolódhatunk a most törött csontokkal ágyba kényszerült Balla D. Károlyhoz, aki a művészek közül való, és a költészet és a modernitás kapcsolatáról nálam is érvényesebben szólhat.
  Egyszóval nem halat viszek, hanem hálót (!) és e könnyed megfogalmazással Greg nyilván egyet fog érteni! 🙂

  Egyfelől tehát offline találkozások, másfelől pedig ismerkedés és kaland az online világgal. (Ez a szál a Pécsi Internet Akadémia). Bármely szerveződés kipróbálhatja magát a blogpecs.hu blogban, hírt jelentethet meg magáról, kíswérletet tehet a másokhoz való kapcsolódásra, mint ahogyan ezt pl. az Üres Tér színtársulat teszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.