Keresőoptimalizálás, SEO

Hol legyen a cég blogja?

A blog könnyen elérhető laptopon. és okostelefonon is.
Írj és olvass blogot!

Legyen-e a cégnek blogja?

Bár az alapkérdésünk, hogy hol legyen egy cég blogja – saját címen, saját tárhelyen, esetleg ingyenesen igénybe vehető közösségi szolgáltatónál, például online magazinnál – érdemes végiggondolnunk: legyen-e egyáltalán a cégünknek blogja.
Nyolc-tíz évvel ezelőtt még nagyon határozottan azt válaszoltam volna – igen, naná, hogy legyen!
Akkor még a blog volt a web 2.0, vagyis az interaktív online jelenlét zászlóshajója, nem is számított korszerű cégnek, amelyiknek nem volt blogja.
Mára viszont lecsengett a blog divat jellege, de ami ennél fontosabb: az interakcióval felvértezett marketingkommunikáció számos más formában is megvalósulhat. Ezek közül messze kiemelkedik a Facebook, de azért említhetjük a Twittert, a YouTube-ot, a LinkedIn-t, a Google Cégem-et és sorolhatnánk tovább napestig.

A blog és a többi közösségi platform iránti keresletről vall a Google Trends aktuális táblázata. Erről a tábláról azért hiányzik a Facebook, mert felemelkedő íve alatt szinte eltűnne minden más és értékelhetetlen eredményt kapnánk a többi eszközről.

Blog, Twitter, Linkedin, Google Cégem keresettségi tábla a Google Trendsből
A közösségi média néhány eszközének keresettsége 2004-től napjainkig

Láthatjuk, hogy Magyarországon 2004-től kezdődően miként alakult a Google keresőben a keresések egymáshoz viszonyított aránya a blog (kék), a LinkedIn (piros), a Twitter (okker) és a Google Cégem (zöld) között. Bár a blog tendenciája egyértelműen lefelé visz, azért a többi közösségi online média lehetőséghez viszonyítva még mindig “vezet” a keresésekben (Facebook nélkül, amely mellett minden arány felborulna a face javára).
Persze a keresések eredményét nem lehet abszolutizálni, de mindenképpen van orientáló jelentőségük.
Annak eldöntése, hogy egy cég, vállalkozás, intézmény vagy magánszemély mely platformot vagy platformokat választja, az gondos mérlegelést kíván. (A célcsoport, a termék, a ROI – vagyis a gazdaságosság milyensége-minősége adhatnak ehhez támpontot.)

Hol legyen a blog?

Erre a kérdésre aligha az a jó válasz, ha meghatározunk egy helyet, hanem az előnyök és a hátrányok valamint a lehetőségeink mérlegelésével kell döntenünk.

A klasszikus felfogás szerint a cégnek, ha ad magára, akkor saját cégnévre szóló domain alatt kell futtatnia a honlapját és a blogját is. Ha nem ezt teszi, akkor ugyanolyan “önleértékelést” valósít meg, mint a freemail-es email fiókkal rendelkező vállalkozók, vállalkozások.

Ám azt is tapasztaljuk, hogy a közösségi média ingyenes válfajai is nyújtanak meggondolandó előnyöket!

Vajon miért is ne használná ki a blog.hu előnyét egy vállalkozás, a magas látogatottsággal kecsegtető Index 2-re kerülést, amikor magas színvonalú írásaival rendszeresen oda kerülhet? Ugyanis így sokkal több látogatóra tehet szert, mintha a saját domainen működtetné a blogját.
Persze ahhoz, hogy ez a célkitűzés, mármint a magasabb olvasottság – s általa a hírnév, a goodwill gyarapodása – megvalósuljon, rendszeresen kiemelkedő, közérdeklődésre számot tartó, színvonalas, valódi olvasókat vonzó, érdekes módon megfogott témákkal kell jelentkezni.
A blog.hu-n még a hirdetési bevétel megosztása révén némi apró is begyűjthető.
Ezt a műfajt magas szinten űzi például a Naturmarketing Zrt. Honlapja saját domainen, blogja a blog.hu-n fut.

Az Origo a reblog.hu kiterjesztést adja és a Reblog azon túl, hogy címlapos megjelenéssel kecsegtet, jelenleg két heti váltásban 2 x 50.000 Ft-os díjazású blogíró versenyt is hirdet.
Jómagam úgy látom, hogy a Reblog a címlapon könnyebben hajlik a könnyedebb, népszerűbbnek gondolt témák szélsőbb értékei felé, és ez a környezet nem feltétlenül kedvez minden esetben komoly presztízsre törekvő vállalkozásnak.

Cégblog és politika

Ha már egy blog oldalon említem a két online médiumot, óhatatlan, hogy megemlítsem: a politikai, szerkesztési felfogásuk merőben más. (És akkor ezt nagyon finoman fogalmaztam meg.)
Vállalkozásaink persze – nagyon széles határok között – nyugodtan vallhatják: egy cégnek nem kell, hogy politikai elköteleződése legyen, a gazdasági érdekei (majdnem) mindenek felett állók. Vagyis nem politikai alapon kell döntenünk a blog elhelyezése mellett.
De ebből az is következik, hogy a politikai színezetű megnyilvánulásainkat külön brand keretében érdemes futtatnunk, vagyis a cégtől, amennyire lehet, külön kell választanunk. Legalábbis jómagam ezt az utat követem, a Bognár Stúdió keresőoptimalizáló brandja és a gerilla(marketing) brand külön utakon fut.

(Az más kérdés, hogy szakmai ügyekben belekényszerülhetünk politikai jellegű állásfoglalásokba. Így jómagam határozottan tiltakoztam céges írásaimban is Deutsch Tamás internetes főmuftivá történt kinevezése ellen, mivel elfogadhatatlan hangvételű és tartalmú tweetjeivel olyan mértékű rombolást végzett az interneten, amely felfogásom szerint teljességgel alkalmatlanná teszi állami tisztség betöltésére.)
Erről bővebben itt: Cégblog, szakmaiság és politika

Blog és a keresőoptimalizálás kapcsolata

Sikeres, több ezer látogatót elérő blogbejegyzések “hólabda effektust” eredményezhetnek. (A lejtőn elindított hógolyó lefelé haladva egyre nagyobbra nő.)
A látogatottság növekedése előbbre viszi a keresőkben a blogot, sőt a megszokott, képeket megjelenítő sor mellett a mobilos keresőtáblán külön képi kiemelés is hozzátapad a hógolyónkhoz. Íme egy képernyőkép példa erre a nagy olvasottságú, blog.hu-n futó gerillamarketing oldalam bejegyzéseiről:

 

A siker további sikert hoz: képernyőkép
Képernyőkép a keresőtábla részletével

A keresőoptimalizálás alapjaival ebben a bejegyzésben ismerkedhet meg: keresőoptimalizálás

Hol lehetne még ingyen blogunk?

A valódi SSL, vagyis a titkosított csatornán történő internetes kommunikáció ma még eléggé drága ahhoz, hogy a legkisebb mikro vállalkozások is birtokba vegyék. Számukra nagyszerű lehetőség az ingyenesen https elérésű (vagyis SSL) blogspot.hu.
Régebben ezt a bloghelyet a spam melegágyának tekintették, de a Google ma már elég rafinált a spam-ek kiszűréséhez és a titkosított csatorna húzó erő lehet.

A szintén ingyenes wordpress.com a számtalan plugin (beépülő) miatt lehet végtelenül rugalmas blog-otthon.

De akár ezeket, akár az online médiumok tárhelyét választjuk, ezek a bloghelyek leveszik vállunkról a folyamatos frissítések terhét. Ám az is igaz, hogy keresőoptimalizálási szempontból nem előny, ha valamelyiknél nem lehet például egyéni description-t (bejegyzésről valló leírást) megadni. (Persze ez kezdő blogger esetén akár könnyebbségként is megjegyzendő momentum lehet.)

A döntés meghozatalához érdemes online ügynökség véleményét is kikérnünk – hiszen ezek, miképpen a Bognár Stúdió is, számos bloghelyen működtet blogot, éppen azért, hogy azok előnyeiről, hátrányairól, sajátosságairól képe legyen.

Egy hozzászólás

 • Héder Sándor

  Nagyon hasznos írás!
  Én magam is azt látom a saját oldalamon, hogy lecsöngésben van blogolvasás.
  Azt is látom, hogy a nagy online marketing “zajban” egyre nehezebb felkelteni az olvasók figyelmét – értsd egyre több időt, energiát igényel.
  Trénerként dolgozva meg nap mint nap azt látom, hogy mai cégekben dolgozók végighajtják a napot, rendkívüli módon le vannak terhelve. Én azon csodálkoznék, ha a szabad idejükben lenne kedvük blogokat olvasni, netán írni.

  Valóban nem könnyű a helyzet.

  Azért a történelem picit ismétli önmagát. Régen az volt a tanács, hogy ott nyissál boltot ahol sokan járnak. Ma meg az a tanács ott indíts blogot, ahol sok a látogató!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.