Keresőoptimalizálás, SEO

Hálózati köztársaság

Avatarok

Csepeli György Harmadik élet c. blogbejegyzése (Lélek és Politika) igencsak meglódította a fantáziámat. A szerző az avatarok világát festi meg olvasatomban.
“Nyilván lesz kereslet a második életben egy másik, harmadik élet iránt…” írja és számomra máris előállt a párhuzam a robotok világával. Vagyis, ahogy offline életünkben megjelentek a robotok és megjelent a mesterséges intelligencia, aképpen az online világban is “életre kelhetnek” az avatarok.
avatar(Értelmezésemben most az avatarok: a kis jelek, amelyek egy-egy személyt jelképeznek.
“Az avatar olyan kis képecske (80×80-as pixel méretű), melyet a felhasználók közzétehetnek fórumban, blogban, vagy egyéb helyeken” – fogalmaz az avatar.lap.hu.)

A mi világunk köztársaságával szemben (res publica) az avatarok önállósuló világa jöhetne létre, amelynek tartalma a világ meghódítása, formája a közös memória használata, a mem publica lehetne.

Ám a képzelet megtorpan itt, a sci-fi világából visszacsatol a valósághoz, azokhoz a tényekhez lök, amelyek foglalkoztatnak.

A közös memória, a közös emlékezet, mint hatalmi tényező 1956 ünneplése kapcsán, és általában is, a történelem kisajátításának kísérleteként válik fontossá. A “mem publica” kifejezés, az egyformán, az egyféleképpen KELL emlékeznünk gondolatsor szinonímájaként kering most a kobakomban. Hol vagyunk már (még) a “sine ira et studio” (latin, harag és részrehajlás nélkül), vagyis a Tacitus által mérceként ránk hagyott ideáltól.
A mem publica vajon mekkora réseket repeszt a köztársaságon?
Viszont azonnal más értelmet nyer a mem publica, ha a közösségteremtésben a közös múlt szükségességét, vagy legalábbis a közösen vállalható múlt értelmezését adjuk neki.

(Itt nyílik a szabad asszociációk felé más ösvény is: napi politikai, a gyurcsányi köztársaság-értelmezés felé; meg egy másik, amely a globalizáció körülményei közt a köztársaságba ágyazott köztársaságok felé visz, de érdeklődésem az utat nem errefelé kanyarítja.)

Viszont elém tolakszik a közösségi hálózat fogalma (amelynek pécsi kísérletével telítettek mostanában napjaim). Itt valóságosan is közös memóriát fogyasztunk (a szerveren) és közös tartalmat hozunk létre egyenrangú felekként, vagyis ez a képződmény is lehetne mem publica, vagyis online köztársaság!

És minden eddigi játékos (vagy kevésbé játékos) megközelítés elillan, makacsul ragad a memóriámhoz ez a megközelítés: mem publicát, egyenrangú polgárok által létrehozott, online köztársaságot csinálunk!

***

Korábban erről:
Együttműködés a neten – munkában a Civil Közösségek Hálózata

Weinreich Laci szerint:
Pécsi Hálózatok Közössége az iWiW-en

2 hozzászólás

 • BaluKapitány

  Elgondolkodtató. Mellesleg az online köztársaság, mint az igazi(?) / offline köztársaság kiegészítője is működhetne. Értem ez alatt azt, hogy simán meg lehetne azt csinálni akár egy országos intranet kiépítésével is, hogy minden polgár beleszólhasson a törvényekbe, mindenki szavazhasson kérdésekben, sőt! Szavazófükék sem kellenek, szavazzanak online. És végülis oda jutunk, ami a köztársaság lényege: minden pogár közvetlenül beleszólhat a dolgok működésébe – ha akar. Ha meg nem akar, akkor az egyrészt az ő baja, másrészt valóban a többség akarata dönt

 • Bognár László

  Kedves BaluKapitány!
  Az online köztársaság is több jelentést hordozhat.
  Egyfelől jelentheti, hogy az internet technológiájával gyarapodik az offline világunk és annak demokratizmusát, lehetőségeit bővíti, pl. úgy, ahogy írod!
  Máris egy sor közösségi dolgot neten inténzhetünk, be(le)szólhatunk a lapok online felületén, javasolhatunk-mérgelődhetünk-dícsérhetünk településünk blogjában-honlapján; szakmai-politikai felületeken vitázhatunk; közösen hozhatunk létre értékeket (pl. wikipédia); szavazhatunk is digitálisan (ha nem is képviselőkre, de mosóporokra mindenképp).
  A szomorúbb jelentése az online köztársaságnak az volna, ha nem kiteljesítője volna az offline világ szabadságnak, hanem pótléka, vagy felkészítő terep az offline világ szabadságfokának emeléséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.