Keresőoptimalizálás, SEO

Ha csekken jön a cégnek a külföldi munkadíj

Ha csekken jön a külföldi munkadíj és netán Takarékszövetkezetnél vezeted céged folyószámláját, akkor neked annyi! Mármint annyi gondod lesz, mint nekem.

Ugyanis uniós felkészültség ide, európai kiszolgálási színvonal oda, a Takarékszövetkezeti Bank “nem foglalkozik” csekkbeváltással! (Mitől európai BANK az ilyen?)
Ekkor felkeresel néhány pénzintézetet, s kiderül: csak akkor váltják be a csekked, ha folyószámlát nyit náluk a cég.
– Jó, akkor nyitok – fogod mondani, azzal a titkolt reménnyel, a pénz felvétele után mindjárt be is csukod, minek neked két helyen fizetni a számlavezetést!
Igen ám, csakhogy az nem olyan egyszerű, mert nem csak a pénzintézetek akarnak pénzhez, ügyfélhez jutni a KÖTELEZŐ számlanyitással, hanem aki csak él és mozog, minden szerv nyújtja hirtelen a markát és veszi el az időd, amely alatt szépen kereshetnéd az Eurot, de nem arra fáj most itt a sok szerv foga, hanem ami már megvan, arra, mert az a tuti!
Szóval a számla megnyitásához először elfáradhatsz a cégbírósághoz a 30 napnál nem régebbi cégkivonatért, egy perces munkáért mindjárt 5.000 forint a sarc, számold hozzá az utazás és a várakozás költségét is.
Eztán vissza a pénzintézethez, ahol néhány óra alatt kitöltheted a sok papírt, aláírsz, morogsz, mérgelődsz – kint a parkolóban a parkolótársaság képviselője drukkol – hátha eljár az autód felett az optimistán kiszámolt idő! Tuti nyereség, hát persze, hogy nem végzel másfél óra alatt.
Ha peched van, mint nekem, a csekk kitöltője azt írja dátumnak (kedveskedve a magyarnak: 8 – 3 – 7, ami 2008 március hetedike, de a bank alkalmazottja résen van, külföldön nem így írják, hanem úgy: 7 – 3 – 8, tehát ez egy lejárt tavalyi csekk!
Hogy lenne tavalyi, nemrég írtam, az idén a számlát, amire jött a csekk!
De rugalmasak, átveszik, a pénzt ráírják a frissen nyitott céges folyószámlámra, de mindjárt zárolják is negyven napra – mert azért gyanús az a csekk. (Még jó, hogy nem tartóztattak le azonnal.)

Szerintem már rajtam az Interpool, az Internet, az Interfranc meg minden ilyesmi – hátha fegyverrel kereskedtem, terrorista vagyok vagy olajpénz ez itt. Pedig csak SEO-s jövedelem, szépen lepapírozva, számlázva, bejelentve, tiszta legál egy másik, szintén Uniohoz tartozó ország jónevű cégéhez fúződő munkakapcsolatom eredményeként.
Mit szólnának a külföldi partnerek, ha szerződéskötéskor odaírnám a lap aljára: csekket nem fogadok el, Hungary, Europe.

8 hozzászólás

 • Varsanyi Martina (xSolutions)

  Csak kivancsiságból, átutalás miért nem működött?
  Én éveken keresztül számláztam német cégnek magyar vállalkozásból EU előtt és után, az eljárás ettől független volt. Közel 3-4 napot ültek a pénzemen, de függetlenül attól, hogy FT számlára vagy EURO számlára érkezett, fájdalom és idegességmentesen használatba vehető volt.

 • Bognár László

  Kedves Martina!
  Átutalási számlát küldtem, nem tudom, miért volt egyszerűbb a külföldi cégnek a csekk.
  Az egyik bankban azt mondták, hja, odaát ezzel nem lenne gond, bármelyik bankban azonnal be lehetne váltani. Nem tudom, tényleg így van-e. Ha igen, akkor nagyon visszatetsző ez a kényszerszámlanyitósdi, cégbíróságraküldözgetősdi, takarékszövetkezetibankosdi.
  (Ha azért tetted fel a kérdést, hogy ellenőrizd, már dutyiban vagyok-e, jelezném, még nem. Viszont már csak 39 nap, hogy a vadonatúj, de zárolt folyószámlámról a pénzemhez jussak.)

 • Varsanyi Martina (xSolutions)

  Kedves László,

  köszönöm a leveledet. A dutyi eszembe sem jutott. A csekkes megoldást eddig nem láttam Németországban, de a felmérésem nem reprezentatív ez ügyben. A megjegyzésem inkább a csodálkozásomat fejezi ki, hogy miért nem működött a “hagyományos” módon.

  Bízom benne, hogy majd 39 nap elteltével megosztod tapasztalataidat (sikerült-e pénzhez jutnod, megkaptad-e a teljes összeget, valamint kijöttél-e már a dutyiból :)).

 • Botos Tibor

  Kedves László!

  Sajnálattal olvasom leveled, sajnos nekem is rengeteg gondom van a magyarországi bankokkal,de ekkorát nekem sem sikerült még elérnem.

  A banki szolgáltatási szinvonalból elég nehéz rájönni,hogy csatlakoztunk az EU-hoz.
  Rengeteg ügyfelem külföldi hitelkártyával szeretne fizetni, de a jó öreg magyar bankoknál nem létezik olyan,hogy euróban kaphassa meg az ember a pénzt.
  Az ilyen kártyák használatakor felszámolnak pár százalék kezelési költséget, és azt követően szépen átváltják az eurót a saját árfolyamukon forintra.
  Amikor megkérdeztem néhány bankot, hogy nincs-e bármilyen lehetőség az eurós fizetésre átváltás nélkül, kinevettek.
  Írországban 5 perc alatt lehet bankszámlát nyitni, és 0 euro az éves kezelési költség.
  Az autómaták használata ugyancsak 0 azaz nulla euro….

  Bízok benne,hogy pár év múlva ezeken a rendkívül bosszantó dolgokon csak nevetni fogunk!

 • Bognár László

  Kedves Martina és Tibor!
  Köszönöm szolidáris hozzáállásotokat és tapasztalataitok megosztását.
  Jelezném, még szabadlábon vagyok 🙂 ugyanúgy, mint az olaj- és más ügyek haszonélvezői is, a legális pénzemről nagyjából ennyi jót tudok elmondani.
  A minap két jogász látogatott meg (internetes ügyfélként, nem emiatt), nagyon meglepődtek a szokatlan, negyven napos határidőn.
  Arra jutottunk, hogy azért a bűvös negyven nap, mert így két hónap kezelési költséget verhetnek rám a zárolt kényszerszámlám NEM VEZETÉSE áraként!
  Ezt a leleményességet nagyon el kellene tanulnunk valahogy.
  Ha újra jönnek a jogászok, majd megkérdezem őket: mit szólna az állam, ha nem fizetném be az adót, mondván, azt a pénzt szántam adóra, amely a kényszerszámlámon van! Egyébként is hallatlanul magas szinten áll a körbetartozás mifelénk, s emiatt ma – egészen konkrét leszek – már tényleg a saját pénzemből fogom a különadót az államnak befizetni.
  Igen, külön van különadó is, nyilván a bankok konszolidálása vitte el a pénzt az elmúlt 18 évben, ami miatt ezt is fizethetem.
  Külön is minden jót kívánok mindenkinek!

 • Bognár László

  Élvezve a szabadság mámorát, s eleget téve a hívó szónak, hogy elkészült a bankkártyám, ma bementem a bankba, és röpke másfél óra elteltével hozzá is jutottam a plaketthez, sőt az Internetes hozzáférésemet is beállították.
  A külföldi bankttól – erre morcosan rákérdeztem -, még nem jött semmiféle visszajelzés.
  Így most bankautomatán át és Interneten keresztül is kedvtelve nézegethetem a zárolt összeg nagyságrendjét, amely persze csökkengetett az átváltás tisztesnek mondott jutalékával.
  16 nap telt el a negyven napos böjtből, még tartja magát a vállalkozásom, sőt büszkén mutogathatom – már annyi bankkártyám van, mint egy amerikainak. Az Interneten pedig egyik bankfiókomból szökelek a másikba, nagyon korszerű pasasnak érzem magam!

 • Bognár László

  Ma, a harmincnyolcadik napon, még kettő van vissza az böjti negyvenből, telefonon érdeklődtem, hogy a pénzem ügye vajh, hogyan áll, vehetnék-e ki belőle?
  Telefonon nem adnak felvilágosítást!
  Eredetileg arról volt szó, hogy amikor feloldják a zárlatot vagy mit értesíteni fognak! Ma, a telefont felkapó hölgy ezen igen elámult, hogyan is gondolom én, hogy ők majd egyesével figyelik a számlák állapotát és nyakra-főre értesítgetik az ügyfeleket?!
  Hát tényleg, mi a fenét gondolok én? Azt gondoltam, hogy fontos vagyok, ha már, az amúgy nem használható számlámról a kezelési költséget, hó végén szépen leszeletelték. De nem ám kiskéssel, az anyja rézangyalát, hanem böllérbárddal, ahogyan mifelénk kell!
  – Fáradjak be, ha tudni akarok valamit! – szólt az intelem.
  – Drága Hölgyem – feleltem, – akkor én mi a fészkes fenének kötöttem Önöknél internetes bankügyintézésre vonatkozó szerződést is? Ott miért nem látszik se az, hogy zárolták, se az, hogy feloldották?
  – Akkor csináljon Uram próbautalást vagy próbavásárlást a bankkártyájával!
  – Igen szép lenne egy próbautalás az APEH-nek, ami vagy sikerül vagy nem, hogy aztán jöjjön a büntetés. De mondjuk a TESCO-ban is érdekes élmény lenne, néhány ismerős sorbanálló előtt, ha rám mordulnának, a kártyája nem működik Uram!
  Na, így állunk az Internet korában, bank és ügyfél kapcsolatát illetően. Hogy fáradjak be…

 • Bognár László

  Tisztelettel jelentem, e percben átutalást hajtottam végre a számlámról és a gép azt üzente: a műveletet bankunk elfogadta!
  Én is üzentem, csak hallkan, magamban, de nem mondom meg, mi volt az! Ki fogjátok találni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.