Keresőoptimalizálás, SEO

Finomhangolás keresőoptimalizálásra, SEO-ra

SEO összefüggések
SEO összefüggések

Kulcsszóhalmozás a domainen?

A specialisták online megjelenésében korántsem ritka, hogy a honlapjuk mellett blogot is működtetnek, esetleg alapismeretek közvetítését is felvállalják webes megjelenésükben.
Ilyenkor óhatatlan, hogy a tevékenységükre jellemző kulcsszó vagy kulcsszavak csoportja több url-ben, több title-ban és descriptionban is megjelenik.
A Google viszont nem túlzottan respektálja az ilyesmit, ugyanazon domain alól egy-egy kulcsszóra általában, ritka kivételtől eltekintve csak egyetlen találatot jelenít meg.

A Bognár Stúdió esetében is hasonló a helyzet.
Amikor az ezzel kapcsolatos dilemmáimat megosztom – immár egy frissített változatú bejegyzésben – reményeim szerint másokat is segítek egy probléma felismerésébe és talán nyomon követésében is.
De nézzük a konkrét példát: a honlapon van egy összefoglaló seo elnevezésű menü (aloldal), de a blog title-ja is tartalmazza a keresőoptimalizálás mellett a seo kulcsszót.
A keresőoptimalizálás kulcsszóval is hasonló a helyzet: egyfelől a blogban, másfelől egy alapismereteket közvetítő microsite-ban is felfedezhető a title szintjén.

A példában az tűnhet fel legelőször, hogy követve a tevékenység meghonosodott kétféle elnevezését (SEO illetve keresőoptimalizálás) természetesen mindkettőre igyekszünk jó helyre kerülni a keresőkben.
Ám a korlátozott lehetőségeket

  • például a nem korlátlanul tervezhető linkerőt
  • a szavak jelentéstartalmát,
  • a felhasználók változó felkészültségét, elvárásait figyelembe véve

mégiscsak döntenünk kell, hogy melyik a fontosabb számunkra. Ehhez viszont folyamatosan figyelnünk kell a honlap optimalizálás során kulcsszavaink jelentéstartalmának változásait, keresettségét.

Gondoljunk csak például az offshore szó jelentéstartalmának változásaira: az ügyes, tervezett adózásban előnyt kovácsoló vállalkozótól eljutottunk néhány év alatt az offshore lovagokig, akik bűnös, hazafiatlan haszonszerzők, adókerülők értelemben jelennek meg ma már előttünk. Vagyis az offshore pozitív értelmű jelenségből negatív értelmű jelentéstartalommá lett.

A Hotel SEO nehézségei

Hoteles példa a hasonló dilemmára, a sokszínű kulcskifejezés választás szükségességére. Ugyanazon honlapon belül is szerteágazó kulcskifejezések meglétére kell ügyelnünk. Ezt egy pécsi hotel dolgozóitól, a Hotel Árkádiában tanulhattam meg a személyzet tagjaitól.
Elmondták, hogy a Pécsre látogató magyar vendégek szeretnek megpihenni a wellness részleg jakuzzijában, imádják a szauna nyújtotta élvezetet és ellazulást.
Velük ellentétben a külföldiek meg mintha sajnálnák ilyesmire az időt és inkább a várost járják.
A családosok számára a szépen felújított állatkert a cél, a művészetbarátok pedig a múzeumok, például a Csontváry Múzeum iránt érdeklődnek.
És akkor a szerelmesekről még nem is beszéltünk, akik mindenképpen szeretnének lakatot kattintani a híres pécsi lakatfalra. (Körükben olykor megfigyelhető, hogy két szobát bérelnek, de csak egy ágy tűnik olyannak, mint amelyikben aludtak.)

Hotelszoba
Nem a hotelszoba ferde, a perspektíva torzít 🙂

A hotel reklámozásakor, az internetes párbeszéd során egyszerre mindezt, amiről fentebb szó volt, azonos hangsúllyal aligha lehet közvetíteni (a világon nincs annyi link, hogy a fentieket kifejező kulcskifejezésekre sok tucatnyi linkelés érkezzen).
Vagyis ebben a szituációban se könnyű döntésre jutni: mi is álljon hangsúlyosan az élen, mi hoz több vendéget a kényelmes ágyakba. A megoldásban persze sokat segíthet a honlapon a menürendszer.
Ugye, mennyivel egyszerűbb lenne csak annyit mondani: aludjon nálunk! – de ez aligha hozna megszálló turistákat.

Keresési trendek: SEO és keresőoptimalizálás

De pillantsunk rá a SEO (kék) és a keresőoptimalizálás (piros) szavak keresettségének alakulására a Google Trends eszköz segítségével.
Az ábrán 2010 január elsejétől 2015 szeptember utolsó napjáig követhetjük nyomon a két szó keresettségét Magyarországon, a Google keresőben.

A SEO és a keresőoptimalizálás keresési gyakorisága a Google Trend szerint
A SEO és a keresőoptimalizálás szó keresettsége az utóbbi öt évben

A szaggatott vonal, mindkét szó esetén a keresés trendjét mutatja.
Ebből arra következtethetünk, hogy a keresőoptimalizálást, SEO-t egyre több cég, intézmény, magánszemély házon belül oldja meg, egyre kevesebben látják szükségét külső erő keresésének, bevonásának. Ebből az is következik elvileg, hogy az ismeretek iránt is csökkent a kereslet.
Nem hinném, ha nem látnám – de az ábrán ezt látom!
Most, 2019-ben, amikor a kiegészítő, a témát frissítő sorokkal bővítem a bejegyzést annyit hozzá kell tennem: újabban a SEO mozaikszó emelkedést mutat és még jobban “veri” a keresőoptimalizálást.

Mindebből az is következik, hogy az ismeretterjesztési céllal működtetett microsite jelentősége csökkent az elmúlt években – tehát a frissebb információkat közvetítő blog felé lenne inkább érdemesebb “terelni” az érdeklődőket és inkább ide összpontosítani az erőket!

Megfigyelésem szerint, bár a SEO szóra nagyobb keresési volumen esik, azt inkább szakmabeliek használják, és az általuk képviselt vállalkozások, intézmények kevésbé keresnek keresőoptimalizálást szolgáltatásként, mint a keresőoptimalizálás szóra keresők (akik most ismerkednek,  méghozzá nem az angol tükörszóval – search engine optimization – hanem magyarul, ezzel a tevékenységgel).
Az is megfontolandó, hogy a SEO kulcsszó esetén a keresőtáblán a magyar találatokat általában számos angol nyelvű találat zilálja szét, ennél a szónál valahogy csak ritkán érvényesül a hazai találatok előnye, ki tudja miért. Ez által a webegységünkre találás a keresőből sokkal bizonytalanabb, mint ha a keresőoptimalizálás szót favorizáltuk volna!

Google besorolás

A Google az azonos kulcsszót tartalmazó oldalakból, az aldoméneket (subdomaineket) is ideértve csak egyet jelenít meg a keresőtáblán.
Amikor a keresőkirály által mért “erőben” közel esik egymáshoz két oldalunk, akkor egyik beolvasáskor az egyik, másik beolvasáskor a másik oldalunk jelenhet meg a keresőtáblán. (A mi esetünkben például olykor a bognarstudio.hu/seo/ oldal a honlapról, hol pedig a blog, seo-keresooptimalizalas.bognarstudio.hu.)
Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy a mindennél fontosabb értékmérőt használhassuk: az érdeklődő megkeresések számát és tartalmát.
Igazából ez nyújt igazi támpontot ahhoz, hogy melyik oldalunkat erősítsük.

Persze itt felvetődik egy technikai kérdés. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a keresőtáblán (SERP) nem megjelenő honlap hol áll a Google szerint?
Ehhez a megoldást a Search Console adja. (Ez a régi Webmestereszközök új neve). A konkrét esetben itt nézhetem meg, hogy a blog hányadik helyen jelenne meg mondjuk a keresőoptimalizálás szóra keresve, ha megjelenne. (De nem jelenik meg, mert a microsite a Google szerint erősebb, és az jelenik meg.) De így látom a “távolságot”, amely elválasztja őket egymástól.

***

Keresőoptimalizálás témában javasolom elolvasásra:

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.