Keresőoptimalizálás, SEO

Figyelem, árak, sofőrszolgálat

Árak és más fontos dolgok a keresőben – a sofőrszolgálat példáján

Ki, mire figyel?

Két ember megy egy forgalmas nagyváros zsúfolt utcáján. Egyszer csak az egyik felkiált: “Hallgasd csak, egy tücsök!” De a másik nem hallja. Megkérdezi az elsőt, hogy volt képes meghallani a tücsök ciripelését a város forgatagában. Az első ember zoológus volt és megtanulta, hogy a természet hangjaira figyeljen, de nem mondta meg a másiknak. Inkább kivett egy érmét a zsebéből és a járdára ejtette. Sokan felfigyeltek a zajra és körülnéztek. “Azt halljuk – mondta – amire figyelünk.”
Bhagwan Shree Rajneesh

 

A fenti idézetet Geoffrey Moss könyvében olvastam – melynek címe Az eredményes kommunikáció kézikönyve – és azonnal a keresőoptimalizálásra, a SEO-ra gondoltam. Hja, mondhatnánk, akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz :-), aki keresőoptimalizálásban utazik, annak mindenről a Google jut eszébe 😀
Szóval arra gondoltam, hogy a figyelem a SEO során rendesen beszűkülhet és csakis az előre tolni kívánt kulcsszóra koncentrál a honlap gazdája, sőt esetleg a keresőoptimalizáló szakember is, s nem veszi észre a keresőtábla alján a kapcsolódó keresések kimutatást.
Példánk legyen mondjuk a sofőrszolgálat kulcsszó:

 

A sofőrszolgálat kulcsszó kapcsolódó kulcskifejezései a Google keresőben

 

Mit optimalizáljon a keresőoptimalizáló?

Amit a sofőrszolgálat kulcsszóra kapott keresőtábla alján olvashatunk – sofőrszolgálat kapcsolódó keresései – az arról tájékoztat, hogy mit keresnek még, milyen kulcsszavakat, kulcskifejezéseket az adott kulcsszó alapján az emberek.
Ez azt jelenti a keresőoptimalizáló számára, hogy érdemes ezekre a kifejezésekre is optimalizálni a honlapot!
Ez a sofőrszolgálati példánál maradva azt jelenti, hogy érdemes a linképítés során a sofőrszolgálat árak menüre is figyelmet fordítani, hiszen a Google szerint is keresett kifejezésről van szó. Ez egy mélylink lesz, vagyis nem a főoldalra, hanem egy aloldalra fog mutatni:
“Sofőrszolgálat árak”
Eredményül azt az oldalt kapjuk, amely valóban tartalmazza az árakat:

Tarifák - Bevezető árak
A példa a Sofőröm Sofőrszolgálat honlapját érintette, melyet itt érhet el:
> Sofőrszolgálat Budapest

Funkció és ár

Abban szerintem nyugodtan egyetérthetünk, hogy egy termék vagy szolgáltatás funkcióján túl az érdeklődő számára annak ára lesz a legfontosabb tényező. (Persze a termék, a szolgáltatás elérhetősége, tartóssága is mind-mind fontos momentumot jelent, de az ár kérdése mindegyiknél fontosabb a potenciális vásárló szemében.)

Ezért a honlap készítés és a keresőoptimalizálás során különös hangsúlyt kell helyeznünk a dolog árára.
Ha módunkban áll, akkor előnyös összehasonlítást is tehetünk a konkurensek árával szemben, vagy a hasonló szolgáltatásokkal összevetve. Úgy, ahogy a Sofőröm Sofőrszolgálat a taxi tarifáival teszi.

Ha árról beszélünk, akkor az akciós árakra is érdemes gondolnunk, de ez már nem annyira a keresőmarketing, a SEO, a keresőoptimalizálás kérdése, hanem a marketing (esetünkben az online marketing) általános hatókörébe tartozik inkább.
***

Kapcsolódó honlapok és oldalak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.