Európa Kulturális Fővárosa – Pécs és a többiek

EKF – csúsznak a beruházások befejezésével

A mai Új Dunántúli Napló azzal a keserű hírrel lepi meg olvasóit, hogy Pécsett két beruházás befejezése is csúszni fog, mi több, esetleg építésük be sem fog fejeződni 2010-ben, pedig ebben az évben lesz Pécs Európa Kulturális Fővárosa.
Igazán meglepő a hír a Nagy Kiállítótér esetében, mert a csúszás oka, hogy a tervezett meleg vízzel történő fűtéshez “abban a mélységben, ahol a szakértők meleg víz felbukkanására számítottak, eddig nem akadtak rá“.
E ponton elidőzhetnénk amúgy, hiányolva kicsit a köznyelvben tutinak mondott bizonyosságot a tervek összeállítóinak íróasztaláról, de nincs időnk az elidőzésre, mivel bő két hét múlva már nyakunkon lesz 2010, amikor is a világ szeme Pécsre fog szegeződni.

Ám e ponton jegyezzük meg, ez a szegeződés nem nagyon igazolható az interneten. Bő két héttel a fővárossá válás előtt a Pécsre történő keresések száma semminemű többletérdeklődésre nem utal.
De ez nem pécsi sajátosság. Kontrollképppen pl. Lille (2004, kék), Cork (2005, piros) és Luxembourg (2007, narancs) internetes rákereséseit is kikereshetjük a Google Trends segítségével.

Kulturális fővárosok és az internetes rákeresések alakulása
Kulturális fővárosok és az internetes rákeresések alakulása

Tanulságként levonhatjuk: önmagában a fővárossá válás ténye direkt és látványos módon nem növeli az internetes érdeklődést. Annak kiváltásához valamilyen többlet produkcióra is szükség volna.
Ám tartok tőle, a meleg vízes történetünk nem lesz ehhez megfelelő!

De remény persze van, példának okáért Debrecen nevének rákereséseit igen erősen megdobta a focistáik mégoly gyászos szereplése is a BL-ben.

pecs_debrecen
Pécs (kék) és Debrecen (piros) a keresések tükrében

Biztosra veszem, hogy Pécs 2010-ben felvonultatandó kulturális programjai között lesznek olyanok, amelyek a városra irányítják a figyelmet.

Mindemellett a csodavárást alighanem be kell fejeznünk. Mert nincsenek csodák. Viszont lesznek megszépült tereink, új épületeink – mégha esetleg időben megcsúszva is. És egy (M) hatosunk, ha ötösünk nem is lehet 🙂

***

Hasonló elemzésem másutt:

Pécs neve az interneten

SEO: hol élsz te?

 

“Európa Kulturális Fővárosa – Pécs és a többiek” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Uri Geller egy vízkereső varázsvesszővel még gyorsíthat is az ügymeneten.
  (Magunk között szólva, ki gondolta volna, hogy Pécs lesz 2009-re a vizek (és vízművek) városa? Eddig Péccsel kapcsolatban sohasem a vízre asszociált Európa. És akkor még a meleg víz is…)

 2. Már tegnap akartam mondani, csak valahogy elmaradt: ha kinézek az ablakon, majdnem látom a január 10-i megnyitóra invitáló, “Irány Pécs” feliratú óriásplakátot. Azért majdnem, mert a tábla másik oldalára – innen nézve a hátuljára – ragasztották.
  No, de aki a Fogarai út felől jön, annak éppen szemben van!

 3. Bár ez eredeti bejegyzés még decemberi hír, aktualitása fennáll. Nagyon remélem, hogy holnaptól változik a dolog, s szép lassan egyre több pozitív hír (is) megjelenik városunkról, Pécsről!

  Az Európa Kulturális Fővárosa programév nyitóünnepsége 2010. január 10 (vasárnap) amit az m1-en is megtekinthetsz 18:00-kor. A pécsi ünnepség záró mozzanata a „Várj, míg felkel majd a nap!” c. dal, Demjén Ferenc, Kandech Evelyne, a Szélkiáltó együttes, Kováts Kolos operaénekes, Balikó Tamás a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, a MiZo Pécs 2010 kosarasai, valamint a Vivat Bacchus Énekegyüttes előadásában.

  … és egy apró szösszenet: 🙂 A SweetHome-ban (Jókai tér 3.) a Nyitóünnepség előtt és után az eladók és némi nézelődő forgatag korhű jelmezben várja az érdeklődő nézelődőket, a Pécs2010off keretében.

  … és akinek még nem kívántam:
  Kultúrában gazdag, kulturált új évet!

Szólj hozzá!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.