Keresőoptimalizálás, SEO

Együttműködés a neten – munkában a Civil Közösségek Hálózata

Civil Közösségek Hálózata

– Igen, ez az új erő, ez az új struktúra már itt van, láthatjuk működés közben, sőt sokak által elavultnak hitt, a hagyományos struktúrák közé gondolt szervezetek, mint pl. a kamara is, már fel-felmutatja a hálózati kor ismérveit, interaktív blogot nyit, mint Pécsett; tudásmegosztó tréningeken, hagyományostól eltérő – pl. gerillamarketing – módszereket is beengedve segíti tagjait.

szegeden
Szegeden, tiszta szívvel

  Az új társadalom igazi kísérleti terepe a civilek mozgalmaiban érhető leginkább tetten, mint amilyen példának okáért a pécsi Civil Közösségek Hálózata. De Bono, Castells, Larry Weber, Giddens és sok más gondolkodó gondolatainak nyomán, tudatosan épülő szerveződésben mutatjuk fel a hálózati kor ismérveit, elemezzük a valóságot és mutatjuk meg “működés közben” az új szemlélet közösségi szervező erejét.

Mindezt Szegeden, a marketing klubban válaszoltam egy kérdésre.
Hármónkat hívtak meg, a Hálózatok alapítóit. (Tehát Héder Sándort, Weinreich Lászlót és engem.)
Mellékesen, a PR kedvéért jegyzem meg, hogy ha már a Tisza fővárosában jártunk, a Gödörben megalakítottuk a PIA nevű szervezetünket, vagyis a Pécsi Internet Akadémiát. (Volford László a tanúnk!)
Szegeden, vagyis jelezve, a netnek nem számít hol vagyunk, és az EKF-programjait, azaz Európa Kulturális Fővárosának programjait bárhonnan is segíteni tudjuk. A körzeti rádió és tv munkatársai mindenesetre “vevők voltak” az általunk képviselt civil gondolatokra.
A Gödörről annyit – hamar kijöttünk belőle, amint megebédeltünk 🙂

radioriport
W. Laci és a rádió: mondja a magáét, ami a miénk!

A szegedi marketing klubban örömmel számoltam be arról, hogy Pécsett sikerrel szervezte meg a Kulturális Ipari Klaszter a CinePécs Nemzetközi Filmfesztivált. Magyarországon ez volt az első alkalom, hogy klaszter szervezett ilyent, néhány hónap alatt, nézőcsúcsokat döntögetve. Mi ez, ha nem egy új világ, a más minőségben összehálózott szervezetek világa?

Külön kiemeltem, hogy a CinePécs blogjában számos blogger írta meg filmes-mozis élményét, önzetlenül hozva létre közösséget egy téma körül.
Öröm volt látni és elősegíteni, hogy az egykori Huszárik Filmklub tagjai összejöttek a virtuális térben, ahogy egyikük fogalmazott, létrehozva a New York – Budapest – Pécs tengelyt.

kaosz
Héder Sanyi módszere: először a káoszt csinálja, aztán meg…

A hálózatok korának és a hagyományos szervezeteknek tulajdonított tulajdonságok párba szedett táblázatát is kivetítettem, s ezt érdeklődve és elgondolkodva szemlélték a jelenlévők. Héder Sanyi is két ellentétpárra lelt a kobakjában – most már ezeket is “beleszőttem” a táblázatunkba. Íme:

Hagyományos kor Információs kor
idő    majd most
szervezet zárt nyitott
viszony alá-fölérendeltség egyenrangúság
érték elvárásnak megfelelés teljesítmény
kapcsolatok rögzített, hivatalos sokszálú
működés  szigorú tervezettség rugalmasság
ügyvitel bürokratizmus toyotizmus (nincs papír)
centrumban én+én+én én + mi
növekedés még, még többet optimalizálás, elég

9 hozzászólás

 • Webmester

  Csak egy kis apró javítás: A KIKK annyiban igaz, hogy létrehozta, megalapította a Dél-Dunántúli Regionális Filmalap Kulturális Nonprofit Kft.-t A CinePécs Filmfesztivál az ő keretükre ment. 🙂

 • Bognár László

  Kedves Filmfundpecs Webmester!
  Ezeket a szervezet-neveket nincs ember, aki megjegyezze 🙂
  Mert nézzük csak: a főszerv itt a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ (KIKK), amely létrehozta a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klasztert, amely szervezet a Dél-Dunántúli Regionális Filmalap Kulturális Nonprofit Kft.-nek is testvére, mert közös apjuk van, a KIKK.

  Azon az egy emberen kívül, aki ezt így létrehozta, hogy mindenféle törvényességnek megfeleljenek a szervezetek – nos, azon az egyetlen egy emberen kívül nincs épeszű ember, aki ezt megjegyezze. Már eleve a megjegyezni akarás is borzalmas fájdalmat idéz elő a koponyában 🙂
  Éppen ezért köszönöm, hogy ezt így tisztáztad 🙂

 • lucifer

  Na, eddig volt valami, amiről nem tudtam. Most van valami, amiről tudok, de nem értem. Ez az állapot a magasabb rendű. A hálón, majd kibogozódik minden!:)És akkor még egy grádiccsal feljebb kerülök. 🙂 Fantasztikus!

 • Bognár László

  Kedves Lucifer!
  A poszt szövegében elég sok “valami” szóba jött, így aztán most nem tudom, melyik az a részlet, amely grádics a számodra a magasrendű semmihez. 🙂

  Az egészet egybe fogva számomra a lényeg: hárman létrehoztuk Pécsett a Civil Hálózatok Közösségét, hogy mindazok számára, akik ezt akarják, segítséget nyújtsunk ahhoz, hogy online és offline kapcsolatokat tudjanak építeni.
  Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, és mi szeretnénk, ha civil szervezetei kapcsolatba léphetnének egymással és másokkal. Blogot hoztunk létre ebből a célból, társas találkozásokat szervezünk…
  A blogpecs.hu-n létrehozott blogon bármelyik közösség “gyakorolhat”, közzé teheti híreit, “szokhatja” az internet levegőjét.

  Akik ezt kitaláltuk, azokat meghívták Szegedre, hogy megismerjék a gondolatainkat. Erről írtam.
  Sajnálom, hogy ez nálad nem érték vagy “nem jött le” (ha rosszul fogalmaztam), mert a te véleményed számomra fontos.
  Így most te egy grádiccsal feljebb – én pedig őszintén szólva egy grádiccsal lejjebb keveredtem.

 • lucifer

  Ebből lesz a grádics megmaradás törvénye. 🙂 A kommentemet a 2-eshez fűztem. A ki kit alapított, amiből lett ez meg az. Bocsánat, ha belezavarodtam és zavaró lettem.

 • Bognár László

  Kedves Lucifer!
  Abban egyetértünk – elég, ha tudja valaki: ilyen is van már Magyarországon, hogy klaszter.
  (Konkurensek – akik pályatársként (!) teremtenek új piacot én+mi alapon, hogy a fenti táblázatra is utaljak.)
  És most egy grádicsnyit visszalépek – felfelé. 🙂

 • Pepin bácsi

  Kedves Laci ! Örömmel olvastam a cikket – az újabbat – a hetedhethatar hu-ban (12.évf.6.szám /209.11-12)
  Jó helyet választottatok : a GÖDÖR 🙂
  Szerintem egy hibája van ?- már nem tartanak pacalt ! (szerintem) –
  Jókat nektek!
  Csak így tovább! – és lehessen máshol is olvasni rólatok ! (többet)

 • Bognár László

  Kedves Pepin bácsi!
  Köszönöm a hírt, eddig a Hetedhéthatárban megjelent írásról nem tudtam – s most örömmel olvastam.
  Örülök, hogy Komlós Attila, a cikk írója is szimpátiával kíséri utunkat.

  A szegedi GÖDÖR pacalmentessége nem zavart minket a PIA, vagyis a Pécsi Internet Akadémia megalakításában, pontosabban engem nem, mert a pacalnál a karajt jobban szeretem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.