Keresőoptimalizálás, SEO

Civil szféra: világok harca 2.

Mottó:
“A pusztán online vállalkozás nem lehet sikeres egy olyan világban, ahol az emberek többsége nem használja az internetet…”
Manuel Castells – A tudás világa

Kompetenciák kapcsolatépítéshez

Tegnap Weinreich Laci és Héder Sanyi társaságában civileskedtem. Civilnek lenni jó. Egyrészt biciklivel mehettem, kipróbálva az új kerékpáros kesztyűt – ilyenem annak előtte még sohasem volt.
Kiváló érzés kesztyűben kerekezni. Komolyít vagy mi az istennyila az az érzés, amit a kesztyű ad. Elegancia talán? Mindenesetre az ujjakat nem takaró kesztyű a “menő gyerek vagyok” érzést pumpálta belém.
Szóval semmi nyakkendő – naná, pólóra -, civilesen, szépen, lazán-faszán az Árkád emeleti presszójában, nyílt színen civileskedtünk.

Pécsi Civil Hálózat – ebben utazunk. A cél egyszerű és világosan megfogalmazható: olyan kompetenciákhoz segíteni a civil szervezeteket, a vállalkozásokat és magánszemélyeket, amelyekkel ezek (ők) képesek önmaguk megfogalmazására és a kapcsolatépítésre az interneten.
2010, vagyis az EKF évének egyik kulcskérdése számunkra, hogy ezek a kompetenciák rendelkezésre álljanak.

Mindemellett nincsenek illúzióink.

Pályáztunk is, de a hírek szerint mindennapos a nyomás a pályázat zsűrijén, hogy a civil szervezeteknek kiadható százmillió forint – összegben állítólag tízszeres a túljelentkezés – hová, kiknek csordogáljon. Na, nem értünk csengenek a telefonok, az bizonyos.
Nincsenek illúzióink, mert tisztában vagyunk azzal, hogy amit mi képviselünk, az szín tisztán horizontális szerveződés, miközben a vertikálisan felhúzott hivatalok, pártok, szervezetek állnak érdekeikkel, megingathatatlan rendjükkel és befolyásukkal – na hol is? – mellettünk ?, szembe velünk ? – tényleg, hol is?
Szavakban persze minden szervezet – állam, párt, önkormányzat, hivatal – él-hal a civil szervezetekért, akkora autonómiát nyújtva, hogy ihaj…

A két különböző struktúra óvatosságra int minket. Beléjük van rejtve a konfliktus.

Az információ korának horizontális struktúrája és a hagyományos vertikális struktúra között már ránézésre is megállapíthatóak a különbségek:

Információs kor       Hagyományos kor

idő             most                            majd

tér       határtalanság                  behatároltság

szervezet   nyitott                    zárt

viszony   egyenrangúság       alá-fölérendeltség

érték   teljesítmény                 elvárásnak megfelelés

kapcsolatok sokszálú           rögzített, hivatalos

működés  rugalmasság       szigorú tervezettség

ügyvitel  toyotizmus (nincs papír)   bürokratizmus

Mi, tapasztalatainkkal az információs kor jellemzőinek térnyerését kívánjuk elősegíteni. De nem kamikaze akcióra indulunk (jövő a múlt ellen), hanem a két világ rázós összekapcsolásával akarjuk ezt a célt elérni.

Ám most még olyan kis ártatlankának látszódhatunk. Össze-összejövünk, mondunk ezt-azt Castellstől, Larry Webertől, W. Laci olykor a laptopjába ír, Héder Sanyi mond valamit arról, hogy a modern tréningeken nincs észosztás, mert az ész a hallgatóságban van, azt kell mozgósítani – én meg kesztyűben biciklizgetek 🙂

***

Korábban erről:Online és offline: világok harca

9 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.