Keresőoptimalizálás, SEO

Blogkonferencián

Tanulom a blogolást

Ma, Budapesten, a Kodolányi János Főiskolán blogkonferenciát tartottak. Két nappal ezelőtt másodkézből, Jusztinger Brigittától (Alexandra Kiadó) kaptam az e-mail meghívót (ő egy másik kiadótól), s úgy gondolta, hogy engem ez bizonyára érdekelni fog.
Készülvén a Csepeli György pécsi előadását követő beszélgetés moderációjára, kihagyhatatlanná nőtt a szememben ez a blogkonferencia: a kommunikáció nagyjai, tanárai révén bepillantást nyerhetek a blog jelenlegi helyzetébe, elméletébe, kapcsolódásaira pl. a grafika, a nyelvészet, az oktatáspolitika, a tankönyvkiadás irányaiba, s világossá lesznek a blog lehetséges fejlődési irányai is és így tovább…


Úgy gondoltam, hogy a szervezők igazi csemege-előadókat hívnak meg, szikrázni fog a levegő, legyen szó bármiről is.
Ehhez képest lehangoló, ha egy beszélni nem tudó fazon úgy kezdi mondókáját, hogy a téma nem a szakterületem és nem vagyok valami nagy előadó! (És tényleg nem az!) Ílyen előadót nem szabad egy konferencián szerepeltetni, érett előadó így nem is kezd előadást – nem csoda, hogy a valódi célközönségre, a főiskola hallgatóira rá kellett szólni, ne zajongjanak.
Olyan sem történhetne meg, hogy a meghívott egykori tanítvány felolvassa előadását, előre be is jelentve: – Én most felolvasom, ti pedig jól meg fogjátok hallgatni!
Erre tömeges távozás volt a “felelet”, ekkor magam is kijöttem.
Persze, kitűnő előadásokat is hallottam, ilyen volt teszem azt Szűts Zoltán (“Ki a szerző? Irjuk a blogomat”) vagy Bódi Zoltán nyelvészetet, műfaji sajátosságokat taglaló előadása.

Érdekes dillemák is felvetődtek: vajon a kevés olvasót vonzzó blogoknak van-e értelme?
Globális vagy lokális hatású-e a blog? Tényleg napi 3000-4000 látogató felett lesz rentábilis egy blog írása-szerkesztése Magyarországon?

A blog ide is, oda is belepasszol

Blog és hiány

De számomra az igazi érték akkor áll elő, ha a hiányokat veszem számba, ha azt vizsgálom, miről nem volt szó! (Ez nem lebecsülése a konferenciának, hiszen a nélkül nem tudnám számba venni ezeket az izgalmas hiányokat.)

Nem került képbe a blogot író ember, a motívációi, a szándékai. Nem került szóba az internet, a blog “visszahatása” az emberre. Nem volt szó a hálózati társadalomról, annak sajátosságairól, a hagyományos világ és a hálózati világ különbségeiről, harcáról.
Statikus tér helyett a mozgásban lévő térről, a kísérletekről, a cégblogokról, a közösségformálás és formálódás kánonjáról, hatásairól. Kiüresedésről és gazdagodásról.
A cégblog, mint a gazdaság általában – miért hiányzik a humán értelmiség repertoárjából? Miért izgalmasabb Nyelvész Józsi egyetlen f.sz vagy p.csa szitokszava, mint teszem azt a Kamarablog?

A jegyzetek

Az ebédszünetben bementem a főiskola Jegyzetboltjába. Megkérdeztem a kedves eladónőt, hogy kommunikáció címszó alatt melyik könyvet olvassák leginkább a diákok? Vagy tucatnyi könyvet tett elém, mindegyikről volt néhány jó szava, és sajnálta, hogy most nem tudja a teljes kínálatot elém tenni, de a honlapjukról majd továbbiakból is válogathatok.
A kedves hölgy befért volna az előadók közé. Nem mondom, hogy nagy üzletet csinált velem, de két könyvet megvettem. Megtelt velük a táskám…

***
Egy kis hangreklám:

38 hozzászólás

 • Bognár László

  Nem, Gábor! Ennek roppant egyszerű oka van: nem vagyunk egyik politikai erőnek se kedves gyermekei.
  Amit saját erőből meg lehet csinálni, amit “körön kívülről” össze lehet lobbizni – azt a Pécsi Internet Akadémia megcsinálja. Saját költségen tartunk előadásokat Pécsett és Szegeden, a saját anyagi erőnkből tartunk fenn civil szerveződéseknek blogot…
  Érdekes módon a legutóbbi pályázatra nem érkezett be valamilyen mellékletünk, de a programunkat egyazegyben megörökölte egy másik szervezet és pótlólag kapott rá pénzt.
  Nagyvonalúan meg is hívtak mindhármunkat egy-egy előadásra.
  Szóval akár azt is mondhatnám, hogy lesz ősszel konferencia, a mi tematikánk alapján, csak másképpen fogják hívni és mások csinálják – pénzért.
  Fogadni mernék, hogy az általam korábban tervezett blogkiállítást is mások fogják megcsinálni. De én azt gondolom, hogy nem baj, vigyék csak az ötleteinket, szedjék rá össze a pénzt, mert a lényeg az, hogy a programunk megvalósuljon – vagyis erősödjön, izmosodjon a hálózati társadalom.
  Amúgy pedig blogkonferenciát az tud csinálni, akinek pénze, infrastruktúrája van hozzá, nekünk pedig nincs. Ennyit egy leendő pécsi blogkonferenciáról.
  Viszont Csepeli György előadására április 21-én, du. 14 órára a pécsi Kereskedelmi Központba gyere el: többet ér az majd, mint egy összekapkodott koldus-konferencia!

 • Lux Erik

  Elgondolkodtató, amit a pályázatotok lenyúlásáról írsz. Egyrészt – persze? – így megy ez… Másrészt tartok attól, hogy így nem a programotok valósul meg, hanem valami f…ság, ami akár jó is lehetett volna, csak épp valakinek a szobáját díszíti néhány napig vágott virágként az, amiből kert is lehetett volna…

 • myrtille

  A blog egyik politikai erőnek sem kedves, azt gondolom a blog jelentse a szólásszabadságot, mindenféle szempontból.
  Más:
  Fűzfa Balázs irodalomkönyvében már szerepel a blog, és ez a másféle irodalom, kommunikáció nyelvezet, stb.
  Én is használom mint eszközt a tanításhoz. Helyettesíti a füzetet. Mindenki saját blogot vezet füzet helyett. Ebbe kerül bele minden munka.
  Nem tartozik ide tudom, csak érdekelne ilyesmi fölmerült-e a konferencián.

  (és ha nagyon nem tartozik ide, töröld a kommentemet)

 • Bognár László

  Kedves Myrtille!

  Fűzfa Balázs előadást tartott a konferencián, s csak azért nem emeltem ki, mint kiemelkedő előadást (amúgy megérdemelné), mert arra hivatkozott, hogy nincs ideje, ezért üres a blogja, pedig ugye, a tankönyvében hivatkozik is a blogjára.
  Szóval lehet, alaptalan a gyanúm, de aki csak olyan akar lenni, mint a modern ember, ám mégsem az – ez nekem valahogy zavaró volt.
  Szóval én még várnék a Fűzfa Balázsnak emelendő szoborral, bár lehet, majd támogatom a bronzgyűjtést 🙂
  A gondolati alapállása egyébként kiváló: a most növő nemzedék nyelve, írásképe egészen más – és a saját nyelvén kéne neki átadni a múltat…

  A blog, ellenőrizhetetlensége okán, valóban nem kedves gyermek…

 • Reklámhét 2010 - Pécs

  Szia Laci!

  Erről a rendezvényről most lemaradtam, pedig én sem a szervezőktől, vagy legalább szakmai körtől kaptam meghívót! 🙂 Viszont jó olvasni, hogy volt értelme a konferenciának,legközelebb ott leszek! 🙂

  A hozzászólások alapján “megszólított” 🙂 lettem: Ez a pályáztatás már csak ilyen. A nagyobb gond, hogy – mint írod – saját forrás nélkül nehéz egy Főiskola, Egyetem, vagy teljes EKF költségvetés, és háttérrel versenyezni, még optimális környezetben is – de a piacgazdaság (vagy csak a mi gazdasági környezetünk) márcsak ilyen…

  Épp a sorok olvasásakor (előre elnézést kérek!) jutott eszembe, – “az erősebb kutya ‘aszik” gondolat, – de, mint tudjuk a dolgokat el is lehet ” ‘aszni”. – Node gyorsan megmostam a számat, mert virágnyelven ezt a gondolatot Lux Erik: sokkal szebben leírta: ” …csak épp valakinek a szobáját díszíti néhány napig vágott virágként az, amiből kert is lehetett volna…”

  Kedves Erik! Bocs’, de ezt a szófordulatot mától kezdve én is használni fogom! – Kösz!:-)

  Laci!
  Visszatérve az eredeti címedhez, nyugtázzuk elégedettséggel, hogy legalább a szakmai konferencia a megjelölt témával, a bloggal foglalkozott! – S ez is eredmény!

 • Bognár László

  W. Lacinak
  a Reklámhét “álnéven” írt hozzászólásához: A fentiekkel nem versenyezni akartunk, te ezt persze tudod, hanem értelmes, korszerű dolgokat vinni az EKF programjába…
  Azt, hogy értelmetlen pályamű miatt nyilvánosan eltanácsolt pályázók a nyilvánosság háta mögöttt mégis pénzt kapnak meg ráadásnak a mi programunkat – hát Istenem, szokni kell.

  Myrtille!
  Nagyon szépen kérlek, erről “a füzet nélkül blogba írnak a srácaid” – pedagógiai megoldásodról írj egy kicsit bővebben!!!
  Mi a visszhangja? Hogyan működik?

 • myrtille

  A visszhangja nagyon jó, bár csak mi tudunk róla a srácok és én….
  Vezetek egy blogot amiben a feladatokat kapják, vázlatot, feltöltöm a táblaképeket (interaktív tábla) gyakorlatilag az órai munkát.

  Mindenkinek van egy blogja amibe átviszi az óra anyagát, megoldja a feladatokat, vázlatot ír. Házi feladatot kértek.
  Még az elején tartunk, kísérletezgetünk. jövőre szeretném bevezetni a használatát. választási lehetőséggel, most is van aki hagyományos füzetet vezet. Eddig csak az előnyeit láttuk.

  Nem hiszem hogy olyan nagy dolog ez, egyszerűen egy más eszköz amit szeretnek használni.

  Viszont van aki már saját blogot vezet azóta…

 • myrtille

  szerintem ez ennyi, gondolom nem vagyok vele egyedül aki így használja a blogot.
  Próbálkoztam mással is de ez a legegyszerűbb technikailag is és ellenőrizhetőség szempontjából is.

 • Bognár László

  Nem válaszoltam arra a kérdésre fentebb, hogy van-e blogja a konferenciának.
  Erre többféle feleletet tudnék adni:
  – nyeglén: fogalmam sincs
  – cinikusan: ha a pályázaton, amelyen a pénzt nyerték a szervezők a rendezésre, kitétel volt a blog, akkor van, ha nem szerepelt a kiírásban feltételként, akkor meg nincs
  – reálisan: megnéztem a Google-ban, nincs.
  Viszont más is írt róla:
  Schöngrundtner Tamás újságíró a blogjában(!)
  KJF Blogkonferencia

 • myrtille

  Nem ilyesmire gondoltam, nekem kézenfekvő lett volna egy blogot indítani a konferencia idejére,előírástól független józan gondolkodás csupán) ahol kellő gyorsasággal születnek a posztok. Reakciók (lehet csiripeltetni is persze) vagy nem arról szólt?

  Mondjuk bátorság és minőség kell hozzá az biztos.

  Nekem még midig a régi nóta (úgy látszik maradi vagyok)álmaim blogja.

 • Bognár László

  Kedves Myrtille!
  Azt gondoltam, hogy a cinikus (középső) megközelítésemből kiderül: ugyanazt gondolom, mint te. Vagyis egy bloggal foglalkozó konferenciának jó, ha van blogja. De ez csak akkor fordulhat elő, ha szívügyről van szó, egyébként csak teherként merülhet fel egy ilyen gondolat…
  Vagy egy másik nézőpont: interakcióról “frontális osztálymunkaként” beszélni, kizárva mindennemű interakciót – hát nem nonszensz?
  Vagyis elől, a pódiumon valaki kiosztja az észt és az ész körbejár, egyre hátrébb kerül és végül vagy lesz mindenkinél ész, vagy a sötét sarkokban eltűnik.
  Én is szívesen elmondtam volna abból sok mindent, amit itt leírtam, de nem volt interakcióra lehetőség. Tehát ugyanúgy beszéltünk a legkorszerűbb kommunikációról, mint néhány száz évvel ezelőtt is történhetett volna.
  (Na, jó, én egy facebook bejegyzést tettem a mobilomon, de az is eléggé magányos, elszeparált tevékenység volt. Esetleges.)

 • myrtille

  tudom, nem is a te kommentodra értettem, hanem az idézett posztra gondoltam.
  A különbség az olyan mint az élő adás és a vágott között.
  Mindig kicsit utómunkált.
  Na nem kell egyetérteni, és túltengetem
  üdv

 • Klára

  Kedves Laci!
  Én is ott voltam a konferencián(igaz, csak délelőtt, mert elviselhetetlennek éreztem a zajt, meg más dolgom is volt délután).Ugyanaz az ötletem támadt, mint feljebb valakinek, hogy ősszel szerveznék egy blogkonferenciát, ha tudok rá pályázni addig pénzt.
  Még nem találtam ki a tartalmat, csak ötlet egyelőre.
  A grafikus ugyan tényleg rossz előadó volt, de nagyon jó oldalakat mutogatott. Legalábbis nekem(ünk) hasznosakat.
  Üdv.

 • Bognár László

  Szia Klára!
  Gutaütést kapok, ha arra gondolok, hogy találkozhattunk volna, válthattunk volna néhány szót – és mégse…

  A grafikus előadóról: mutogatni én is tudok, mégsem szórom a szót a grafikáról előadásilag 🙂

  Aki blogkonferenciát tervez, annak ajánlok egy nyerő csatársort (kibővítve kicsit általános internettel és alternatív megközelítésekkel):
  Fojtik János (PTE) online marketing; Csepeli György (ELTE) hálózati társadalom – blog; Gyarmatiné Bányai Edit (PTE) honlapok elemzése;
  Horváth Attila (bp.-i kisvállalkozó, Bélyegzőexpressz blog) Hogyan menjünk csődbe offline, miközben online jól is mehetne;
  Németh Ágota (Dél-Dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal) Állam és /online/ forradalom;
  Gyakorlat /és nem szokvány előadás/ Héder Sándor kreaktivista: csapatcoching

  Szuper előnye e társulatnak, hogy a legismertebb nevek mellett “ismeretlen” előadókat is magába foglal – (akiket én mind hallottam már). Nem az új arcokon, hanem az általuk képviselt új gondolatokon van a hangsúly. A mindig ugyanazon emberek szerepeltetése kényelmes dolog ugyan, de gondolati zártsághoz vezet, és GÁTJA a valódi új gondolatok terjedésének.

 • Klára

  Tényleg sajnálom én is. Próbáltam nézegetni az idősebb generációt, de nem láttam olyat, amilyennek téged képzellek. Nagyon köszönöm a csatársort. Magadat nem ajánlanád? Én örülnék neki.

 • Bognár László

  Már hogyne ajánlanám magam! 🙂
  “Keresve se találsz jobbat!” – ez nem a túltengő önbizalom, hanem a keresőoptimalizálással (SEO) foglalkozó előadás címe lehetne 🙂
  A blogolás motívációi, a cégblog, hogyan tegyük a blogunkat láthatóvá – hogyan foghatunk “online kezet” másokkal…ha blogra hegyezzük.

 • Bognár László

  PS
  És ha ritka irodalmi csemegét akarna valaki, akkor Balla D. Károlyt ki ne hagyja – Pécsett láttam a szonett projektumát – de Kárpátaljáról a hosszú út miatt nem lesz könnyű átcsábítani!

 • Klára

  Köszönöm a vállalást, s a további ajánlást is. Nehéz helyzetben vagyok, mert pénz nélkül nehéz tervezni is. Pályázni most kellene, igyekszem találni valamit. Közben gondolkozom még más szakterületek blogjai bevonásán is.

 • Bognár László

  Mivel Pécsett nem nagyon látom a blogkiállítás megvalósításának feltételeit, mi volna, ha ebben gondolkoznál?
  Néhány teremre, néhány kivetítőre, néhány számítógépre és monitorra volna szükség.
  Az egyik terem lehetne a társadalomtudományoké: a kivetítőn az e témában érdemes blogok futhatnának, egy másik terem a képzőművészeté, a harmadik az irodalomé, a negyedik a filmművészeté, az ötödik a SEO-é- marketinggé és így tovább.
  Minden teremnek-témának házigazdája-szerkesztője volna, s a folyamatos “blogvetítéseket” előadások, viták színesítenék.
  Az irodalom szekció lehetne Balla D. területe, aki megtartaná előadását a szonettről blogban-élőben, beszélgetést vezethetne a blog – a költészet – a közösségi játékok kapcsolatáról, hiszen ebben ő élen jár!
  A képzőművészeti szekció kitekinthetne pl. Nyitrára, az ottani főiskolára (Dan Szalai képeit nézd meg nálam, a “szabadidős” blogomban”: http://joljarok.hu/blog/archives/380 .)
  Ezzel máris elmondtam, hogy a szűken vett szekciókon túlmenően itt a ma többféle magyarság-eszménye közepette létezik egy olyan magyarság-tudat is, amely nem rombol, nem sérelmekre épül, nem más népek ellen való, hanem határokon ÁTÍVELŐ, BEMUTATÓ és BEKAPCSOLÓ a határontúli magyarok művészetét és társadalmi gondolatait illetően, ráadásul a legkorszerűbb eszközökkel és látásmóddal operálva.
  Mi ez, ha nem a korszerű művészet és társadalmi aktivizmus jelenléte, amellyel párbeszédre és alkotásra hívhatjuk a mai nemzedékek legkitűnőbb elméit, időseket és fiatalokat egyaránt, egy, a lehető legtágabban vett demokratizmus jegyében?!
  Mit szólnál ehhez?

 • lucifer

  Miért nem lehet egy blog-konferencia úgy csinálni, mint a blogot, hogy a T Előadók tizenöt-húsz percben videón elmondják, amit elmondanak és utána mennek a kommentek? Lehet szekciókat csinálni, ide–oda válaszolni. És egy vasba se kerül. Hát ez lehet, hogy ígynem igaz, de hogy nem egy költséges ügy, az biztos.

 • Klára

  Nagyon tetszik az ötleted. De!
  Ez aktív hallgatóságot/nézőközönséget igényelne, ha mondjuk kivetítenénk a közönségnek egy teremben. Az egész lehetne virtuálisan is? Így gondolod inkább?
  De, akkor meg hogyan konferencia? Olyan műalkotást láttam már, hogy a videoművész az általa létrehozott műhöz, odaengedi a közönséget virtuálisan is (különböző helyszínekről) s egy megadott időpontban hozzá lehet tenni valamit, s így válik közösségi alkotássá. Ez komoly szervezést igényelt, s olyan technikai apparátust, ami nagyon sok pénzbe kerül.

 • lucifer

  Én ezt nem látom nagyon bonyolultnak. Van a konferencia, aminek vannak témái például a blog és művészet, blog és a társasági élet, blog és a hírek, blog és az üzlet a blog és a … . Ezekhez kell egy jópofa előadó, aki leül egy kamera elé és elmondja, amit jónak lát. Szerencsés lenne, ha ez nem egy egyszerű előadás közvetítés lenne, hanem lennének ilyen-olyan bevágások, illusztrációk. Nem sokat kéne mondania, hanem inspirálót. Ha van mondjuk tíz jópofa videó akkor azt valaki összeszerkeszti, mond / ír hozzájuk egy szöveget és külön-külön elindítja őket. Akik pedig megnézik, azok kommentezhetik. Az újabb bejegyzések, már lehetnek hagyományosak is. Ha a hozzászólóknak kedvük van, küldhetnek ők is videós anyagot, amit a T Moderátor vagy feltesz, vagy nem. Ha az előadók ódzkodnak az önfényképezéstől, akkor lehetne eleinte egy operaőr, vagy egy tényleges előadás az elején. Egy-egy szekciónak, alblognak lehetnek a későbbiekben társszerzőik, vendég poszt-beírói stb. Én nem hiszem, hogy ez drága lenne, de szervező munkát, azt tényleg sokat igényelne. Meg a bloggerektől munkát. Amihez lehet, hogy kell ösztönző.

 • Bognár László

  Kedves Lucifer!
  Ötletedet jegyezzük meg, próbáljuk ki, tartsuk észben…
  Amit mondok, azt nem ellene mondom, de felemelt mutatóújjal jelzem: a beszélő fejek nem pótolhatnak feltétlen egy képekkel is kísért eleven előadást.
  Ha operatőr is van, azt meg már majdnem televíziós filmnek hívják.
  Hiszen még a szerkesztő is jelen lesz, csak nem a felvétel helyszínen, hanem ott, ahová küldik majd a kész alkotást(és azt vagy “műsorba helyezi” vagy nem.)
  Viszont az olcsó(bb)ság, a gyorsaság mellette szólhat.

  Mellesleg jegyzem meg, ma ismét kaptam egy meghívót Budapestre egy olyan eseményre, amelyen periférikusan, mint divatos izéről, a blogról is lesz szó. A meghívó alján cégek tucatja szerepel, mint szponzor. Az előadásokban nyilván róluk is szó esik majd, ami nem baj, a lényeg, úgy fest, hogy “nyomják a lét”.

  Amikor a blogkiállítás ötlete felmerült bennem, akkor valahogy nagyon távolról a száz évvel ezelőtti avantgarde mozgalmai rémlettek fel előttem, Kassák köre, Uitz és a többiek kiállításai, felolvasóestjei – tehát valóságos kiállítótérben gondolkoztam.

  (Épp az imént írtam egy kedves barátomnak e-mailt, amelyben azt írtam, hogy mi ugyanúgy tiszteljük az internetet, mint az avantgarde a gőzmozdonyt annak idején.)

  Bár ez a hasonlítás csupán a bemutatás helyét rögzíti bennem – kiállítótér – a létrehozás helyszíne, módja, mikéntje századrangú, hiszen a produktum a lényeg.
  És miért is ne lehetne kiállítótér nélkül – bárhol egy monitoron…

  PS
  Csak ez már (hatásában) nem ugyan az…

 • Klára

  Kicsit késve reagálok, bocs.
  Bognár Lacinak: :))
  Lucifernek: azért is nem válaszoltam eddig, mert Laci válaszolt helyettem is. Attól még az udvariasság úgy kívánta volna, de elnézést, eddig bambultam(el). Nem tudom lesz-e alkalmam és módomban áll-e még majd blogkonferenciát szervezni(remélem) de akkor bizony élni fogok a te ötleteddel is.
  Laci!
  Milyen másik alkalom lesz blogügyben?

 • Bognár László

  Nagy Kreatív Nap és Digital Fesztivál néven ápr. végén lesz egy rendezvény egy előkelő hotelben Budapesten.
  Ez a márkaépítésről fog szólni, és “periférikusan” lesz egy ilyen című előadás is benne:
  Közösségi hálózatok és blogok a márkák életében.
  Átvéve a kor szellemét: ha valakik ennyi pénzt össze tudtak brusztolni egy rendezvényre, akkor én nem fogom itt pótolni a reklámjuk hiányosságait ingyen, vagyis nem mondom meg (nyilvánosan), hogy hol és mikor lesz. Neked viszont továbbküldöm a meghívót csak úgy e-mailben 🙂

 • myrtille

  A közvetítés simán megy, én OV évértékelőjét közvetítettem a blogomban, pusztán azért, hogy magát a technikai megoldást teszteljem. Simán ment. Volt aki nálam nézte végig.
  Szóval egy blogkonferencia ilyen kivitelezése nagyon jó lenne.

 • myrtille

  orban-evertekelo-beszedevel-debutalt-a-virgo-interaktiv-lejatszoja

  OV-vel debütált:)))
  itt volt nálam, most a felvételt lehet lejátszani.
  myrtille.freeblog.hu/archives/2010/02/05/elesben/

  ugyanúgy kellett beilleszteni egy kódot mintha a youtube-ról tennék be egy filmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.