Keresőoptimalizálás, SEO

Bach-virágterápiát tanulni online?

Bach virágterápia online kurzusokban
Virágterápia online?

Tanfolyam online?

Vendég bejegyzés. Írta Varsányi Péter

Érdekes dolog ez…

A Bach-virágterápia egy természetgyógyászati módszer. A természetgyógyászati módszerek iránt érdeklődők körében van néhány “kötelező” toposz. Kötelező például elítélően nyilatkozni a mobiltelefonokról. Meg a számítógépről. Esetleg a Facebookról is, meg hogy megöli az igazi emberi kapcsolatokat.

Talán másnak is feltűnik, hogy az esetek nagy részében olyan dolgokról van szó, amelyeket ma naponta használunk (igen, még mi, természetgyógyászat iránt érdeklődők is) – de hát az más. Na hát pont így van ez az online képzésekkel is, gyakran hallom, hogy “hát igen, de…”. Engem nem hagyott nyugodni a dolog, mert az én időm például drága, család és munka mellett nehezen oldom meg, hogy eljussak hagyományos képzésekre, meg az utazási idő is sok, és hát mi tagadás, sokszor éreztem azt, hogy amit ott meghallgattam, pont ilyen jól otthon is sikerült volna meghallgatni felvételről. Úgy gondoltam (és azt láttam), hogy ezzel mások is pont így vannak.

Gondoltam is egy nagyot és 2015-ben vegyes módon hirdettem képzést: el lehetett jönni személyesen is, és be lehetett csatlakozni az interneten keresztül is. Ez egy hosszú, szeptembertől február végéig tartó > Bach virágterápia tanfolyam < volt, ami el is indult néhány fővel. A jelentkezők háromnegyede el is mondta, hogy hát bizony biztos jó ez az online, de ő bizony a személyes jelenlétre hagyatkozik. Én nem is szóltam semmit, elbeszélgettünk a személyesség előnyeiről és hogy persze a hangulat az teljesen más (tényleg :)).

Aztán a harmadik alkalomtól történt valami. “Péter, holnap el kellene jönnöm az óráról, nem baj, ha online leszek?”. Nem baj. “Péter, megspórolnék két órát, holnap lehetek online?”. Lehetsz. Szóval az első tapasztalatok után elkezdett megfordulni az arány és sikerült eljutni odáig, hogy a képzés második felében már háromnegyede volt a hallgatóknak online, és csak kevesen tartottak ki a személyes jelenlét mellett. Olyan alkalom is volt, amikor egyetlen résztvevő jött el személyesen, sőt olyan is, amikor teljesen egyedül voltam az előadóban, a többiek pedig otthonról követték a mondanivalómat. Ahogy az egyik résztvevő megjegyezte, van abban valami lenyűgöző, hogy az ember pizsamában, kakaós bögrével a kezében telepszik le tanulni…

Azóta én egy kicsit mindig mosolygok, ha szóba kerül az online tanfolyamokkal szembeni ellenérzés. Természetesen tudom, hogy van, amit így nem lehet megtanulni, például nem lehet gyakorlatot szerezni vagy készségeket elsajátítani. Természetesen azt is tudom, hogy vannak a dolognak buktatói: például az időt ugyanúgy rá kell szánni, mint ha elmennék személyesen, nem érdemes “úgy mellesleg” meghallgatni egy-egy előadást.

De azt is tudom, hogy az online képzésekkel szembeni ellenállás sok esetben puszta előítélet. Amikor valaki rászánja magát, és ki is próbálja azt, amiről addig csak véleménye volt, ez meg tud változni. Ebben bízva maradtam szervezőként is az online képzések híve, és tartom Bach-virágterápiás képzéseimet “blended learning”, vagyis vegyes formában: az elméletben megtanulandó tananyag rögzített előadás-videókon online formában, otthonról, a gyakorlati tudás elsajátítása személyes találkozást igénylő szemináriumokon vagy táborokban. Én így szeretek tanulni, szerintem sokan vagyunk ezzel így.

3 hozzászólás

 • Héder Sándor

  Én inkább a bizalmatlanságra gondolnék az online tanfolyamokkal kapcsolatban, mint az ellenérzésre.
  Szerintem természetes, hogy minden ellen ódzkodunk, amit, akit nem ismerünk.
  Ki tudja ki az online oktató, mi van, ha befizetem a pénzem és nem tudok rácsatlakozni az adott oldalra?
  Én bennem inkább ilyen gondolatok mozgolódnak, ha az online tanfolyamokra gondolok.

 • Varsányi Péter

  Válasz Héder Sándor véleményére:

  Kedves Sándor! Köszönöm szépen az észrevételt, ezek a szempontok biztosan sokak fejében megfordulnak. Én például ezeket a kételyeket ugyanolyan erősnek érzem a személyes tanfolyamokkal kapcsolatban: ott is lehet nem túl jó az előadó, de akár le is betegedhetek.
  Én mégis az információkra helyezném a hangsúlyt: minden képzőhelynek rendelkeznie kell felnőttképzési nyilvántartási számmal, ez jobb esetben hozzáférhető a honlapon. Ez önmagában is bizonyítja, hogy az adott képző jogosult képzéseket indítani. Hozzáférhetők, ellenőrizhetők a cégadatok is – legalábbis nálunk, bár én azt tapasztaltam, hogy sok helyen. Ez alapján leinformálható a cég. Az online képzések esetében ugyanúgy, mint személyes jelenlét esetében kötelező a felnőttképzési szerződés megkötése. Ez biztosítja a Hallgató jogait, és tartalmazza azt is, hogy hova fordulhat panasszal, amennyiben azt nem sikerül a képző képviselőjével rendezni. Az viszont igaz, hogy ezekről a Hallgatók jogait védő intézményekről sokan nem tudnak, és ezért nem is kérik számon ezek meglétét. Én a magam részéről azt gondolom, hogy egy, a jogszabályok betartásával működő online képzőhely nem nagyobb kockázat, mint egy személyes képzés. Főleg, ha ki is lehet jelentkezés előtt próbálni az online felületet, mint nálunk 😉

 • Héder Sándor

  Kedves Péter!

  Ha egy hallgató ott tart, hogy elkezdi megkeresni, hogy milyen jogai vannak, akkor szerintem őt már elvesztettük, mint partnert.

  Egyébként az Ön írásában leírt folyamatot tapasztaltam meg sok partneremnél a Skyp-pal kapcsolatban is. Az elején sokan nem merték használni, inkább autóztak több száz kilométert, mintsem megismerték volna a technikát.

  Sok sikert kívánok az online oktatási üzlethez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.