Keresőoptimalizálás, SEO

Az online marketing egy terápia?

Az online marketing díványán 🙂

Természetgyógyászat és online marketing
Természetgyógyászat és online marketing

Varsányi Péter vendég bejegyzése
Szerintem úgy jártam, mint egyszeri ember a pszichológusnál. Mert hát mit gondol az ártatlan járó-kelő a pszichológusról? Hogy odamegy és beszélget. Esetleg, amíg nem nagyon muszáj, azt is mondja: “dehogy megyek oda, beszélgetni máshol/mással is tudok”. Azután eljön a pillanat, amikor már nem lehet kikerülni a dolgot, mégiscsak elmegy és rádöbben, hogy a pszichológus nem csak beszélget, hanem ismer módszereket, van tapasztalata, segít célokat kitűzni, és tud segíteni abban, hogy hogyan is jussunk oda.
Nahát pont így jártam én az online marketinggel.


Persze én is hallottam róla, hogy lehet hirdetni a facebookon, az adwordsben, stb. Sőt hirdettem is, saját magam összeállítottam, feltöltöttem a keretet, megadtam a szűkítő feltételeket, mert hát – gondoltam magamban – mégsem vagyok én egy 0.1-es user, nyilván, ha utána olvas egy-két dolognak az ember, menni fog. Éés tényleg ment valahogy, tulajdonképpen hosszú távon kijött nullszaldósra.

Nyilván a júzer a lúzer

Ideológiákat is gyártottam. “Hiába no, ez a terület annyira speciális, hogy itt nem működnek a szokványos módszerek”. Szóval nem én vagyok lúzer, nem én nem mélyedtem el eléggé, hanem azok a kiszámíthatatlan felhasználók ugye, azok tehetnek minden kudarcról. És eljött a pillanat, amikor képletesen szólva eljutottam én is “pszichológushoz”… és kiderült, hogy bizony nagyon is felületesen ítéltem meg ezt a területet. Egyrészt rájöttem, hogy ehhez a műfajhoz is elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk egyfajta vízióval. Nem arra gondolok persze, hogy a víziómban mindenki tőlem vásárol, mert ez nem vízió, hanem cél. A cél vonatkozásában ugyanis nincs különbség, nekem is, és jobb esetben a marketing szakértőnek is ez a célja. A vízió arról szól, hogy HOGYAN fog mindenki tőlem vásárolni. Szóval kiderült, hogy vannak lépések, sőt egymásra épülő lépések, amelyeket meg kell tenni. A következő meglepetés akkor ért, amikor kiderült, hogy ezeket a lépéseket hatékonyság szempontjából lehet mérni. Az én szintemen a hirdetések hatékonysága arról szólt, hogy van vásárló, vagy nincs vásárló. Amikor ezt elkezdtük részekre bontani, akkor kiderült, hogy az ördög (szokás szerint) a részletekben van.

  • Elértük egyáltalán azokat, akiket akartunk?
  • Látható egyáltalán, amit létrehoztunk?
  • Ha igen, akkor el tudtuk azt érni, hogy kattintsanak és eljussanak a honlapunkra?
  • Ha eljutott a honlapra, mennyi időt töltött ott? Eleget?
  • Felmérte a kínálatot, vagy megijedt valamitől és elmenekült?

És a legnagyobb rácsodálkozásom akkor jött el, amikor kiderült, hogy ezeket a kérdéseket meg lehet válaszolni.

Jé, jönnek adatok a természetgyógyászatról is

Adatokhoz lehet jutni. És azokat a pontokat, ahol elakadás van, ki lehet, és ki kell javítani. És persze, van olyan, hogy az ember elsőre nem találja el – végül is nem varázsló. De ilyen esetekben (már ha rendelkezünk valamiféle vízióval és van a fejünkben egyfajta rendszer) akár vissza is lehet lépni, és lehet kerülőutat keresni. Mondom tehát, az egész folyamat nagyon hasonló egy terápiához. Én amikor leendő terapeutákat tanítok, ezeket jól el is szoktam mondani. És soha eszembe sem jutott, hogy ezt a tapasztalatomat az online marketing területére is kiterjesszem, és eszembe sem jutott, hogy bizony itt sem érdemes belekapdosni olyasmibe, amihez nem értek. Én a saját területemen a Bach-virágterápia és a > természetgyógyász képzés < területén – meg vagyok róla győződve, hogy aki nem kapott rendes kiképzést, az nem tud rendes terápiát csinálni.

Képzettség, gyakorlat meg a kaptafa

Számomra mostanra az is kiderült, hogy aki nem kapott rendes kiképzést, az persze online marketinget sem tud csinálni. Én például…
És hogy ezen felül mi a csattanó? Elmondom. Amikor ezeket a tapasztalatokat megszereztem, mást is megtanultam. Megtanultam, hogy valójában nem is olyan drága szakemberre bízni az online marketinget. Miért? mert a szakértő annak az összegnek a töredékéért tud hirdetéseket létrehozni, amit én magamtól elköltenék, miközben ezek az olcsóbb hirdetések nagyságrendekkel több vásárlót hoznak, mint az én laikus próbálkozásaim… fel is hagyok a kísérletezgetéssel és maradok a kaptafánál. Megyek terápiákat vezetni, esetleg tanítani, ahhoz ugyanis értek. És ha nem én csinálom a hirdetéseket – akkor jelentkező is lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.