Az internet megfigyelése

Big data, adatgyűjtés, információs megfigyelés

Big data, Nagy Testvér és a megfigyelés

Egy egyszerű blogbejegyzéssel is adatot termelünk. Információt, amelyet elvileg azért “gyártunk le”, hogy eljuttassuk a célközönségünkhöz.
A legegyszerűbben szólva egy blogbejegyzés oka az öntisztázás, a kapcsolatépítés, az érdekérvényesítés és a társadalom kontrollja által körberajzolható varázs négyszögben keresendő.
Példával ezt úgy illusztrálhatom, hogy a keresőoptimalizálásról írva, mintegy ingyen tanácsot adva az olvasónak, kapcsolatot építek, hogy újabb megrendelésekhez jussak. Vitáimban érdekeimet érvényesítem. Időnként bejegyzéseim – szakmámat érintő módon – társadalomkritikát is tartalmaznak, azaz a társadalom kontrollja feletti igényemet jelzik.
Ám blogbejegyzéseinket nem csak a célközönség olvassa!

A minap számos online és print cikk foglalkozott azzal, hogy a magyar propagandaminisztérium magáncéggel kötött megállapodást az internet figyelésére.
Rogán Antalék kulcsszavak alapján figyeltetik az internetet, álhírek terjedése ellen küzdenek” – adta hírül a minap az Átlátszó.

“Az Átlátszó birtokába került szerződés szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy álhírek terjedése ellen küzdenek.” -írja az online lap.

De a kormányzati figyelem ennél sokkal átfogóbb. Részegységeiben is megfigyelteti a webet, az adott szakterületnek megfelelő kulcsszavak alapján.
Hogy ezt honnan tudhatjuk?
Íme, a Nézőpont Csoport honlapján a Médianéző címszó mellett ezt olvashatjuk:

“A Médianéző szintén 2010-ben alakult, s ma már Magyarország egyik legnagyobb médiafigyelő cége. 2011 óta a Kormányzati Médiamonitor készítője, amely alapján immár több, mint 100 közintézmény médiaszemléit, -elemzéseit és kutatásait készíti.”

Persze azt is tudjuk, hogy a magyar állam még ennél is jobban résen van, ha információ beszerzésről van szó. Ha megnézzük Cristhoper Soghoian TED előadását (Kormányzati megfigyelés – ez még csak a kezdet címmel) s rápillantunk 3 perc 10 másodpercnél a prezentált térképre, láthatjuk, hogy Magyarország is ott van a digitális megfigyelést célzó szoftver vásárlói között.

Persze, itt már messze túl vagyunk a legális gyűjtögetésen, itt már az eszközökbe történő titkosszolgálati behatolásról van szó.

Ennél némileg lágyabb jelenség, amikor az állam valamely internetes cégtől kér információkat a felhasználók némelyikéről. Jellemzően a Google és a Facebook van kitéve ilyen természetű kéréseknek. Ezeket a kéréseket viszont vagy teljesítik, vagy nem.

Lehetünk-e mi is információ gyűjtögetők?

Naná.
A legegyszerűbb módszer a kereső, jellemzően a Google használata. Megadjuk a keresőszót vagy kifejezést és számos szűrőt alkalmazhatunk. Amire kíváncsiak vagyunk azt az elmúlt órától a bármikori megjelenésig kereshetjük.

Keresés a keresőben
Keresés a keresőben időrendben

Ám automatizálhatjuk is a keresést. Ehhez létezik egy kevéssé ismert Google eszköz.

A Google értesítő

A Google értesítőben a megadott témakör friss híreit és a minket érdeklő kulcsszavakra történő keresést is megvalósíthatjuk. Az eredményt – sokféle testreszabás lehetőségével – emailben kapjuk meg.
Mutatok is egy mintát az eszközről:

Google értesítő
Minta: így néz ki belépés és némi kitöltés után a Google értesítő

Így mi magunk is alapfokon Nagy Testvérré válhatunk. Nyomon követhetjük a minket érdeklő témákban születő internetes megjelenéseket, és a hiúsági keresés, vagy másképpen a presztizskeresés funkcióját is erre az eszközre bízhatjuk.
Ez természetesen nem csak egyéneknek, hanem különösen cégeknek, intézményeknek, szervezeteknek lehet fontos. Képünk lehet a konkurensek lépéseiről, láthatjuk, miként vélekednek rólunk és a tevékenységünkről – és ezeket az információkat beépíthetjük a vállalkozásunk, mozgalmunk vagy bármi egyebünk tevékenységébe. Ahogyan ezt a nagyvállalatok teszik is mindenütt a nagyvilágban.
Sőt, ha ügyesek vagyunk, akkor a minket megfigyelők megfigyelését is megvalósíthatjuk, teljesen legális eszközökkel 🙂

***

Témába vág:

A megfigyelők kedvéért egy olyan példát is mutatok, amely a társadalmi kontroll fogalmát teszi érzékletessé egy személyes blogban a maga módján:

“Az internet megfigyelése” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Mostanában vettem észre, hogy a képernyőmön megjelenik egy figyelmeztetés, ha a kamerám használatban van. Nem tudom melyik applikációval jött, de mindenesetre érdekes. Gondoltam sok ismerősömhöz hasonlóan leragasztom a kamerát, de aztán lemondtam róla, mert viszonylag sokat skype-olok.
    Korunk divatos történész-filozófus Yuval Harari több előadásában is azt fejti ki, hogy az emberiség történetében először van, hogy a fáradtságos önismeret fejlesztés helyett a big data elemzésekből pontosabban és gyorsabban megismerhetjük magunkat. Igaz mások (pl marketingesek) is jobban ismerhetnek minket, mint mi magunkat.

Szólj hozzá!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.