Keresőoptimalizálás, SEO

A XXI. századi vállalkozás játékszabályai

Drajkó László, Microsoft Magyarország

Vállalkozások a XXI. században

Ezzel a címmel szemináriumot rendezni – a digitális világ témakörében, olyan neves előadókkal, mint Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója – egy olyan gazdag vidéken, mint Baranya, máris siker. Eme mondatom második része persze ironikus és a vendéglátó nevében megnyitót mondó Síkfői Tamásnak, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkárának szavaira alapozom.
Mint elmondta, a ma Magyarországán az ezer sebből vérző, támogatásra szoruló Ormánság is nettó befizető és a talán Magyarország legszegényebb vidékéről befolyó adóforintok is Budapest lehetőségeit tágítják.
A gondolati átkötés lehetősége – a mindennapi helyzetünktől a világ élvonaláig jutni el – így máris adott volt.

Jómagam élvezettel hallgattam Drajkó László előadását a digitális világ nyújtotta lehetőségekről, a “digitális bevándorlók” fogalmáról és a jövő ígéreteiről, annyira, hogy az előadása után azonnal olyasmit kürtöltem világgá a mobilom segítségével a Twitteren: sohasem hittem volna, hogy egy microsoftos dolgozót valaha megtapsolok, és íme: mégis!
(Hiába na, az a microsoft vistás kitérő erős nyomokat hagyott a pénztárcámon és az idegrendszeremen.)

Persze jöttek még előadások keresőmarketingről, keresőoptimalizálásról, CRM rendszerről –  jók-rosszak vegyesen.

Nekem tovább erősödött ama meggyőződésem, hogy az ilyen, technológiát, szoftvert-hardvert ismertető szeánszokon az ember, a felhasználó-alkalmazó-kisérletező-googlibankereső ember csupán függelék, egy termékhez kényszerűen csatlakozó tényező.
Úgy is mondhatnám (megint), hogy a digitális kor kommunikációja fontosabb dolog annál, mintsem hogy számítástechnikai mérnökökre lehetne bízni.
Ez persze nem leszólás, csupán a humán területek (pszichológia, szociológia, nyelvészet…) képviselőinek folyamatos, mély hiányát érzékelem.
Igaz, nélkülük is kelendő az árú, velük meg drágább lenne. Ám valószínűleg emberibb is.

3 hozzászólás

 • kápé

  Most ne foglalkozzunk azokkal a hazánkból kilopott ezer milliárdokkal amellyel a nyugat probálja időlegesen konszolidálni magát. Egész Kelet-Európa ebbe fog belerokanni. Magyar tőke és forrásallokáció:
  Légy versenyképes vidéki kisvállalkozóként!Igaz 3 %-ponttal több adót fizetsz, mint budapesti versenytársad. Igaz negyadannyi esélyed sincs fejlesztési pályázatra mint budapesti versenytársadnak. Igaz harmad akkora esélyed van hitelhez jutni, mint budapesti versenytársadnak. Igaz, Te tized akkora infrastrukturális fejlesztésre sem számíthatsz üzleti környezetedben, mint budapesti versenytársad. Igaz, a Dél-dunántúli operatív program nyertes vállalkozóinak székhelylistájában a Budapest vezet orrhosszal(!!!)… Mindezt úgy, hogy az ügynökség több pénzt számolt el magának e pályázatok “technikai támogatási rovatában”, mint a pályázatokra kifizetett teljes összeg. Emellett igaz, a központi régióban (ott nincs pécsi nyertes…) kétszer annyi pályázatot fizettek i, mind vidéken összesen-nyilván véletlennül. …inkább nem folytatom, legyen kedves olvasó egy jó hétvégéd.

 • Héder Sándor

  Drajkó László (Microsoft Magyarország) olyan meggyőzően beszélt az élethosszig tartó tanulás fontosságáról, hogy hazaérve azonnal rákattintottam az Apple iTunesU-ra és meghallgattam pár érdekes előadást!
  Amúgy szimpatikus volt, hogy elismerően beszélt az iPhone-ről.

 • Bognár László

  @kápé
  Azt a hétvégét mégsem nevezhetjük jónak, amely attól felhőtlen, hogy nem ismerjük a valóságot! Tehát igenis folytasd! 🙂

  @Héder Sándor
  Olvastam a te beszámolódat is és teljesen igazad van abban, hogy azt végülis nem tudtuk meg – milyenek is a XXI. századi vállalkozások játékszabályai.
  Vagy az volt a rejtett üzenet, hogy nincsenek? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.