Keresőoptimalizálás, SEO

A WordPress pluginekről

Hasznos pluginek WordPress-hez

A blogmotorként indult WordPress óriási léptekkel hódít a világban. Ma már nem csak blogok, hanem klasszikus honlapok alapjául is szolgál. A WP (a WordPress rövidítése) felhasználói között olyan hírességek is szerepelnek, mint a The New York Times.
A WordPress egyik óriási előnye, hogy úgynevezett pluginek (magyar szóhasználatban beépülők vagy bővítmények) segítségével szinte végtelen módon egészíthetjük ki a blog vagy honlap, egyszerűbben fogalmazva a webegység tudását.

Általános “szabályként” rögzítem tapasztalataim alapján, hogy egy blog potenciálisan annál sebezhetőbb, annál sérülékenyebb, minél több plugint használ. Sőt, a frissítések gyakoriságának szükséges számát is erősen megnöveli a nyakra-főre használt bővítmény.
Ezért érdemes a beépülők számát takarékosan meghatározni, csak a legfontosabbakat használni, ezen a téren is a minimax elvet követni. (Vagyis minimális befektetés mellett a maximális hasznot elérni.)

Most hadd ajánljak két hasznos WP plugint!

EU Cookie Law:

Az Európai Unió által hozott törvény alapján tudatnunk kell a látogatóval, hogy cookikat (magyarul sütiket) használunk és ezt a tényt a látogató elfogadhatja vagy elutasíthatja. Ennek a törvénynek fog megfelelni blogunk, ha ezt a beépülőt használjuk. (Most azzal nem foglalkoznék, hogy ez az intézkedés szerintem eléri-e a célját vagy csak bosszúságot jelent a kontinens honlap tulajdonosai és a látogatók számára is – csupán a jogkövetéshez igyekszem segítséget nyújtani.)

Broken Link Checker:

Minél régebbi egy webegység, annál valószínűbb, hogy törött linkek sora fogja növelni bosszúságunkat, sőt a látogatóinkét is, hiszen nem működő linkekre kattintgatni nem örömteli tevékenység. SEO (keresőoptimalizálás) szempontból sem előnyös, ha a robotokat állandóan tévutakra vezetjük, ezt előbb-utóbb a Google negatívabb besorolással fogja “megköszönni”, hiszen folyamatosan rontunk a látogatói élményen.
Na, de itt van nekünk a Broken Link Checker plugin, amely azonnal jelzi nekünk, ha törött linket talál, így módunk van a közbeavatkozásra.
Ez ezekben a hónapokban különösen a blogszférában aktívan jelen lévők számára lehet fontos, hiszen január 31-én szűnt meg egy jelentősebb blogszolgáltató, a NolBlog, s így az oda irányuló linkjeink hamisak, töröttek, nem létező blogokra mutatók.
Aki eddig nem kísérte nyomon törött linkjeit, de most bekapcsolja ezt a bővítményt, az a korábban megszűnt blogszolgáltatók helyére mutató sok tíz- vagy száz linket találhat. (Blogter, Freeblog).

A pluginekkel kapcsolatosan érdemes figyelnünk azt is, hogy a beépülő készítője foglalkozik-e még egyáltalán a pluginnel, frissíti-e, hogy az új WP-változatokhoz igazodjon, avagy már rég magára hagyta teremtményét. Ha azt látjuk, hogy a plugint nem gondozzák – érdemes egy másik, hasonló funkciókat ellátó beépülőt keresnünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.