Keresőoptimalizálás, SEO

A tömeg jellemzése videón

Korunk nyelve a kép, még közelebbről a mozgókép

A blogok, így a szakmai blogok is egyre gyakrabban nyúlnak a videó látványos, a mozgást érzékletessé tevő eszközéhez. (Számos példát hozhatnék, azonnal eszembe is jut a Bélyegző Express blog, ahol teszem azt a Trodat bélyegzők teherbírását és sokfunkciós felhasználását mutatták be igen szellemes videók alkalmazásával.)
Persze a hírblogok, a komplex blogok esetében is így van ez. Vagyis immár nem csak fogyasztói, hanem alkotói, alkalmazói is vagyunk a videónak. Éppen ezért bizonyára hasznos lehet minden tapasztalat, amit egymásnak átadunk.

Éppen tegnap forgattam egy szösszenetnyi filmecskét, első gesztusból, kézből, röpke illusztrációnak egy pécsi tüntetésről, ahol az utcazenészek tiltakoztak a belvárosból történő kiszorításuk ellen.

A tömeg arca

A tömegnek a tömeg mivoltát egy egyszerű nagytotállal is lehet érzékeltetni, ez megmutatja a tömeg felszínét, színességét vagy szürkeségét, mozdulatlanságát vagy mozgékonyságát, szelídségét vagy fenyegető mivoltát és így tovább.
Ám a távoli kép keveset mond az egyes emberről, a tömeget alkotó, a tömeglésben érdekelt emberről, a tömeget létrehozó tipikus egyénről.
Éppen ezért arcot vagy arcokat mutatunk be, amelyek jellemezni fogják a tömeg teljességét is.

A rendszerváltást közvetlenül követő években láthattuk ennek a technikának a magas fokú megvalósítását, amikor is az MSZMP tömeggyűléseit csupa idős, lepusztult emberi arccal jellemezték.
Ellenpéldaként a FIDESZ ellenzéki időszakaiból hozhatunk példákat, amikor is Orbán Viktor beszédei alatt csillogó szemű, ragyogó fiatalságú embereket mutattak, mint a tipikus egyént, akin tükröződik a szónok lelkesítő beszédének hatása.

Hazugság és igazmondás képpel

Ezzel a technikával nem lehet addig bajunk, amíg igaz módon tükrözi és jellemzi a kiemelt arc a tömeget. Baj akkor keletkezik, ha a kiemelt arc nem fedi a tömeget alkotó alaptípus vagy típusok lényegét. Akkor bizony tudatos képi hazugsággal állunk szemben.

Visszatérve a tegnapi felvételemhez. A képsor szép, fiatal lány arcáról indul, vagyis kihangsúlyoztam a (viszonylag kicsiny) tömeg szimpatikus voltát, fiatalságát, szeplőtelenségét, ártatlanságát – vagyis céljai tisztaságát.
Remélem, igaznak méri Ön is, amit a videó nyelvén a demonstrációról elmondtam!

 

A vágás

A konkrét esetben még a vágáshoz kapcsolódó képsor is jellemzi a tömeget.

Az első jelenet befejező momentuma: egy kerékpáros balról jobbra haladva, a demonstrálók háta mögött, legurul a pécsi Széchenyi téren. Maga a vágás átúsztató sávja szinte párhuzamosan követi ezt a mozgást, így technikai értelemben szerves egységet alkotnak, vagyis a vágás nem egy brutális, idegen testként rombolja szét a leheletnyi filmecskét.

Hogy miért mondom azt, hogy a kerékpáros is jellemzi a tömeget?

Néhány nappal ezelőtt komoly felzúdulást keltett a blogoszférában Tóth Gy. László politológusnak, a hatalom szócsöveként számon tartott Magyar Nemzetben megjelent szösszenete, amelyben a kerékpárosokról így ír:

A kerékpárosok a modern kor hőseinek hiszik magukat, pedig csak egy rosszul szervezett társadalom bomlástermékei ők… Persze a balliberális, szabadosság-központú médiamanipulátorok által megdolgozott közvélemény abszolút kerékpárpárti, hiszen ez is egy alternatív mozgalom, a szervezett világvárosi közlekedéshez képest más.

A konzervatív, rendpárti hatalom szempontjából a bringás meg az utcazenész hasonló fazon. Mondhatnám egyívásúak. Bomlástermékek. Összetartozók.

Végül a videózásról szóló, politikától mentes írásomat, a videózó embertársaim érdekében milyen más jó tanáccsal is fejezhetném be: kamerás ember ne menjen biciklis utcazenésznek 🙂

***
A rendezvényről és az utcazenéről itt írtam:
> Utcazenészek egy rendes ország rendes városában, Pécsett
> Én az utcazenészekkel vagyok
A videó-témához illeszkedik:
> Kép és video a keresőoptimalizálásban
> Miért tegyünk videót a honlapra, blogra?

A kerékpárosokról:
> A kerékpárosok bomlástermékek, nem pedig korunk hősei

 

Egy hozzászólás

  • Héder Sándor

    Magamon is azt veszem észre, ha keresek valamit akkor előszőr képet keresek, másodsorban videot és legutoljára szöveget.
    “The medium is the message” mondotta volt Marshall McLuhan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.