Keresőoptimalizálás, SEO

A Népszabó kiszabta a bloggereket

A blogszféra visszaszorul

Nagyjából két hete beszéltünk itt 2015 és 2016 fordulója kapcsán a blogszféráról is, amikor pár mondatban ecseteltem annak visszaszorulását. Ilyen jeleket említettem:

 • sok az elhagyott, nem gondozott blog mind a magánszférában, mind a cégblogok esetében
 • csökkent a blogokban a hozzászólások száma
 • korábban meghatározó blogszolgáltatók szűntek meg (blogter, freeblog)
 • nagyon erős konkurencia a Facebook, sok blogger fészbukkerré lett

A Népszabadság kiadója mintha csak meg akarta volna erősíteni megfigyelésemet, ugyanis 2015 december 31-én elektronikus levélben tájékoztatta a nolblog.hu-n blogot vezető bloggereket, hogy 2016 január 31.-én beszünteti a blogszolgáltatást.

A levél a szolgáltatás beszüntetésének okairól árva szót sem mond, de korrekt technikai útmutatással szolgál:

Tisztelt NolBlog.hu felhasználó!

Sajnálattal értesítjük, hogy a Mworks Print Zrt. mint a nolblog.hu üzemeltetője, 2016. január 31-én bezárja a nolblog.hu és az admin.nolblog.hu weboldalakat, azok minden szolgáltatásával együtt. A weboldalak – az ott megjelenő adatokkal, blogokkal és szolgáltatásokkal együtt –, ettől a naptól kezdve nem lesznek sem a nolblog.hu webcímen, sem annak aloldalain keresztül elérhetőek.

Az oldalakon keletkezett adatokat a törvényi előírásoknak megfelelően kezeljük.

Ha blogját meg szeretné őrizni, vagy a blogolást más szolgáltatónál kívánja folytatni, akkor a blog saját számítógépre való mentéséhez a következők a teendők (a mentett blog importálásáról a választott blogszolgáltatónál érdeklődhet):

Belépés, ‘Saját blogjaim’ menüpont, adott blog kiválasztása
Blogexport: a NolBlog admin felületén Vezérlőpult —> Hasznos holmik menüpont
Képek mentése: Blog —> Intéző menüpont

Köszönjük, hogy használta szolgáltatásainkat!
Üdvözlettel,
Mworks Print Zrt.

Mivel indoklás nincs próbáljuk meg megfejteni a “rejtvényt” és fényt deríteni az okokra.

Egyfelől a Google Trend segítségével a blog szó keresettségére kérdezhetünk rá és az alábbi görbét kapjuk (2004 januártól 2015 decemberéig világviszonylatban). CTRL és + billentyű együttes megnyomásával nagyobb képhez jutunk:

A blog szóra keresések grafikonja világviszonylatban 2004-2015 között.
A blog szóra keresések grafikonja világviszonylatban 2004-2015

A grafikon magáért beszél: ez bizony erőteljesen csökkenő érdeklődésre utal az internetes keresésekben – átvitt értelemben a blog iránti érdeklődésben.

De kérdezzünk rá a blog szó keresettségére ugyanezen időben Magyarországra vonatkozóan. Ezt az eredményt kapjuk:

A blog szó keresettsége Magyarországon 2004 januártól 2015 decemberéig.
A blog szó keresettsége Magyarországon 2004-2015

Lám, Magyarországra szinte berobbant a blog. Ez egybeesett a 2006-os választási időszakkal, a média ekkor kapta szárnyra a blogot, mint friss, korszerű jelenséget. Ekkor indított blogot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Csepeli György informatikai államtitkár, hogy csak a “legúttörőbbeket” említsem. De a csúcspontot, nagyjából a 2010-es évet követő esztendőket nálunk is folyamatos csökkenés jellemzi.

Népszabadság, Népszava és az online nyitás

Nem sokkal korábban a Népszava is szélnek eresztette bloggereit, így akár tendenciaként is értelmezhető, hogy a hagyományos, írott sajtó online felületei az online felé nyitás (menekülés?) jegyében szűkítik online szolgáltatásukat – ami azért enyhe ellentmondás!
Ez persze rávilágít arra a piacon belüli versenyre is, amely során nemzetközi csoportok (pl. a WordPress, vagy a Blogger révén a Google) technikai fölényre tettek szert a Népszabadság és a Népszava elavult, fapados rendszereihez képest.
A keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából mindkét lap blogrendszerét katasztrófa sújtotta területnek lehetett tekinteni. A Népszabadság (köznépi szóhasználattal élve Népszabó) blogrendszerének állapotáról álljon itt egy ott feltett kérdésem és az arra kapott válasz:

Technikai kérdés c. bejegyzés, 2015 február 24.
Szeretnék kicsit többet foglalkozni az ellobo.nolblog.hu blogommal. Ezért szerettem volna a Google Webmestereszközökhöz kapcsolni, hogy pontosan lássam a webegység helyzetét, állapotát, hibáit és erényeit.
…lehetséges-e valamilyen módon saját Google Webmestereszközökhöz kapcsolni a blogot avagy sem.

Ezek a válaszok érkeztek hozzászólás formájában:

1. mondom:
2015. 02. 24. 9:42
Nem lehetséges.

2. Bognár László
2015. 02. 24. 10:10
Próbálom kulturált magyarra lefordítani “mondom” hozzászólását:
a.) variáció: ez egy hivatalos vélemény hivatalos embertől. Akkor a jelentése:
– Nagyon sajnáljuk, de ez technikailag nem lehetséges, és a jövőben sem lesz az. Ám reméljük, továbbra is bloggereink között tudhatunk.
b.) variáció: ez nem egy hivatalos válasz hivatalos embertől, így ezt jelenti:
– Én piszok jártas vagyok a technikai ügyekben és úgy gondolom, ezek itt a Nolblognál ezt nem tudják megoldani.

Vajon melyik variáció lehet az igaz?

3. Virág elvtárs s.k.
2015. 02. 24. 16:57
…nem mindegy, ha nem lehetséges……Virág elvtárs már legalább 3 éve nem képes belépni a saját nevével……s.k.

4. Bognár László
2015. 02. 24. 17:43
Nem mindegy.

Ugyancsak a blogszolgáltatók versenyéhez tartozik, hogy a hazai online sajtó egyes képviselői is messze a Népszabadság előtt járnak, pl. az Indexbe valósággal beintegrált blog.hu, amely nem csak címlapos megjelenéssel kecsegteti a bloggereket, hanem a reklám bevétel megosztásával is!
A Népszava és a Népszabadság kiadója előtt is – a blogok sorsát illetően – vélhetően a befektetés vagy a kifektetés  választéka merült fel – amit a Népszabó esetében a kiszabás szóval helyettesíthetünk.

Bloggerként sajnálom, hogy újabb közösségi színtér válik semmivé. Szintén sajnálatosnak tartom, hogy a baloldali lapok nem tudták a maguk javára fordítani a közösségi blogolás előnyeit, információ gazdagságot, élettel teli színeket varázsolva online megjelenésük felületeire.

Nagyon személyes véleményem

Nolblogger voltam. Személyes véleményem szerint a Népszabadság több tulajdonossal és több fő- és online szerkesztővel korábbi időszakában valósággal szétzavarta közösségeit! – de ez már annyira régmúlt, hogy kár volna erre vesztegetni a szót.
Mondjuk úgy – csak a szépre emlékezem.
Emlékezetes számomra az a gerillamarketinges akcióm (melyhez sokan csatlakoztak), amikor is a magyar politikai kultúra silány voltára akartam felhívni a figyelmet és a NolBlogon nyitottam egy Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság 2. elnevezésű blogot (szemben a jobboldali politikusok által nyitott hasonló akcióval), már az első bejegyzésem 341 hozzászólást generált. Erről a blogról komplex blogomban ezt írtam:

A Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság és a gerillamarketing
Gerillamarketinges számára nincs is nagyobb kihívás, mint amikor létrehoznak egy “szervezetet”, de az alapítók elmulasztják a neten is biztosítani az önálló hírközlés interaktív fórumát, ezzel lemondva a hatékony internetes jelenlétről. Illetve minden bizonnyal a médiumok híradásaira számítanak, azaz arra, hogy a róluk szóló híradásokkal lesz tele az írott és az elektronikus hírtér egyaránt.

Ez máris módot ad egy kísérlet végigvitelére. Létrehoztam a kettes számú Gyurcsány Ferenc Baráti Társaságot, amelynek nem politikai, hanem inkább szakmai, kísérleti jellege van. Az én Gyurcsány Ferenc Baráti Társaságom nem irányul senki lejáratására. Ez a Baráti Társaság teljességgel jövő párti, azt kutatja, hogy az Internet tudatos felhasználásával mit lehet és mit nem lehet elérni a keresőkben.

Amikor a FIDESZ választást nyert, nyitottam egy Orbán Viktor Baráti Társaság nevű blogot is, a győztest – mielőtt pálfordulással illetne valaki – Kavafisz verssoraival “köszöntöttem”:

Konsztantinosz Kavafisz

Egy kisázsiai községben
(részlet)

A hírek az actiumi csata kimeneteléről
Igazán váratlanul jöttek.
De új okmányt fogalmazni ezért fölösleges.
Csak a nevet kell átalakítani. Ehelyett
Ott az utolsó sorokban: “Megváltója a rómaiaknak
A veszélyes Octaviustól,
Caesar torzképétől”,
Ezt iktatjuk be: “Megváltója a rómaiaknak
A veszélyes Antoniustól.”

Ebben a blogban is örömmel fogadtam a hozzászólásokat, például fsp-jét, aki március tizenötödike tiszteletére verset írt, íme:
“Akasszátok föl a kabátokat!”

Mit ne mondjak, a Népszabadságnál ez most megtörtént!

2 hozzászólás

 • KapitányG

  Most meg – már jó ideje – nincs szerkesztés. Soha nem gondoltam, hogy valaha visszasírom X-t vagy Y-t, na jó, azért nem visszasírás, az azonban bizonyos, hogy akkor, a “korábbi időszakban” ennyi, és főleg ilyen jellegű szenny nem jelenhetett volna meg a nolblogon.

  Azt a régi nolblogot sajnálom, jó társaság jött össze, és kicsit olyan volt, mint valami klub. Közösség.
  Ez a nolblog egyetlen könnycseppet sem érdemel. Még gondolatban sem.

  De legalább értesítették a regisztrált tagokat a megszűnésről. A freeblog ennyit sem tett.

 • Bognár László

  Kedves KapitányG!
  Azt a régi társaságot, a közösségi élményt én is nagyon sajnálom!
  A régi Népszabadság elévülhetetlen “érdeme”, hogy azt a csapatot olyasféle felkiáltással, hogy a bloggerből darab-darab, ha egy elmegy, majd jön másik, mert mindig akad ilyen szerencsétlen – gyakorlatilag megalázta és szétzavarta.
  Nem vitatom, hogy később volt olyan rövid periódus, amikor országos kitekintést akartak adni a blogokon keresztül a Népszabadságnál (v.ö. ALTNYIL) – de az a periódus hamar véget ért.
  Ezt a mostani NolBlogot csak nagy ritkán használtam, mint mondjuk egy villamost rövid utazásra, nem törődve az utasokkal meg a nyomorán zötykölődő rozsdás szerelvénnyel.
  A megszűnésről való értesítés tényleg korrekt lépés, pláne annak fényében, hogy a korábbi megszűnők – se a Freeblog, se a Blogtér, se a Népszava nem vette ehhez a fáradtságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.