Keresőoptimalizálás, SEO

A keresőoptimalizálás mint kétélű fegyver

Marketing negatívban, negatív Seo

Vendég bejegyzés a Naturmarketingtől

A keresőoptimalizálás visszaüthet

Mit is jelent ez a kifejezés egy alapvetően hasznos eszközzel kapcsolatban? Bizony, jó ha tudunk róla, hogy a keresőoptimalizálást nem pusztán a jó helyezésért tudjuk bevetni, ártani is lehet vele a konkurenciánk, ha egy kicsit hozzáértő az ember.
Röviden a lényeg, hogy különböző módszerekkel a kiszemelt oldal megszegje a Google minőségi irányelveit, ezáltal hátrébb sorolódik, vagy extrém esetekben akár törlődik is az indexálásból. Másik szomorú tény ezzel kapcsolatban, hogy az oldal tulajdonosa nem, vagy csak korlátozottan tud védekezni ellene amikor észreveszi.

Mik a leggyakoribb módszerek?

Ha a Google számára értékes oldalról kapunk linket, akkor azzal piros pontot, vagyis jobb helyezés a jutalmunk. Nem nehéz megfordítani a történetet: ha egy gyenge oldalról mutat ránk link, az nem vet jó fényt az oldalunkra a Google szerint.

Az az együttműködés, amiről akár tudunk, akár nem, rontja a helyezésünket: ha vírusos, rendszeresen spamelő vagy tiltott tartalmat jelenít meg a másik. Egyik sem jellemző ezek közül partnerünkre? A törött linkekre akkor is figyeljünk oda!

Fekete kalapos módszer a weboldal forráskódjába elhelyezett link, amely rossz besorolású, vagy tiltott tartalmú oldalra mutat. Ezt főleg akkor lehet könnyen elkövetni, ha egy ismert CRM rendszerre épül a weboldalunk, ha pedig régen volt frissítve, azzal még tovább könnyítjük a dolgukat. További „előnye”, hogy nehezen észrevehető, miért csúsztunk vissza a találatok között.

Egy másik lehetőség, ha egyik napról a másikra számtalan link mutat a fő- vagy egyik aloldalunkra, esetleg duplikálják a tartalmainkat, vagyis a nálunk megjelenő írásokat, vagy akár a teljes tartalmat valahol máshol ugyanúgy feltöltik. Ezeket sem veszi túl jó néven a Google.

A ránk mutató kulcsszavak és linkek hirtelen megszaporodása azért is intő jel lehet, mert esetenként a kulcsszavaknak semmi köze a mi általunk használtakéhoz. Ezzel gyakorlatilag olyan forgalmat generálnak az oldalon, ami egyáltalán nem releváns a látogató számára, mégis terheli a szervert, és a Google szemében értéktelennek mutat minket.

Példa szélső értéken – “Google bomba”

Nem kell messzire menni, hazánkban történt eset, hogy egy vicces kedvű SEO-hoz értő felhasználó a „kurvák” és „gengszterek” kulcsszavakra police.hu-ra, a Fideszre vagy a Magyar Katolikus Egyházra irányította a keresést. Két heti munkába és pár száz linkbe került mindössze, melyeket hozzáértően elhelyezve érte el az eredményt. Tehát aki beírta a keresőbe a fenti két kulcsszó bármelyikét, az nagyot csodálkozhatott, amikor első helyen a rendőrség oldalát látta megjelenni.

Ez azonban még a 2012-es Pingvin algoritmus előtt történhetett meg, hiszen onnantól leáldozott a linképítés kora. Az algoritmus célja pontosan az volt, hogy kiszűrje azokat a módszereket, és hátrébb sorolja azokat a weboldalakat, amelyek fekete kalapos technikákkal igyekeztek befolyásolni a keresési eredményeket.

Köszi, nem kell – linkvisszautasítás

Szerencsére azonban nem csak büntet a Google, ahhoz is ad eszközt, hogyan védekezzünk a káros linkek ellen, ez a Disavow Links Tool, vagyis linkvisszautasító eszköz, mellyel site-unkra mutató káros url-eket tudjuk törölni.

Hazánkban a keresőoptimalizálás még sok vállalkozás számára nem alapvető fontosságú. Pont ezért kisebb az esély arra is, hogy fekete kalapos módszerekkel próbálja valaki tönkretenni a konkurenciát, noha a lehetőség itt is megvan. Ami azonban nagyobb eséllyel jelenthet problémát: a hozzá nem értésből fakadó hibák elkövetése, amik ugyanazt a végeredményt okozzák. Ezért érdemes minél többet megtudnunk ezekről a technikákról, és időről- időre ilyen szemmel is vizsgálni vagy vizsgáltatni weboldalunkat.

Nézzük át az oldalunkra mutató linkeket, ellenőrizzük gyakran az oldal helyezését, kerüljük a duplikációt és használjunk weboldal audit eszközöket. Ha ezek mellett is azt tapasztaljuk, hogy rohamosan csúszik vissza a helyezésünk, kérjünk segítséget szakembertől!

A szerző honlapja: Naturmarketing

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.