Keresőoptimalizálás, SEO

A keresőoptimalizálás alapjai – ami tanulható és amihez tapasztalat kell

A keresőoptimalizálás lehetőségeit aligha kell bemutatni, ha erre az oldalra tévedtél, Kedves Olvasó! De talán érdemes elmélyülni a részletekben és sorra venni azokat a területeket, amelyek növekedési lehetőséget tartogatnak számodra.

Az organikus keresési forgalom növelése nem boszorkányság, sokkal inkább egy jól átgondolt stratégiára épülő folyamat. A továbbiakban bemutatjuk a SEO legfőbb területeit és eláruljuk, hogyan építhetsz igazán sikeres honlapokat.

URL kezelés, noindex és kanonikus elemek

Ha meg szeretnéd alapozni a későbbi sikereidet, rögtön az elején bele kell ásnod magad a sűrűjébe. Ha egy kis céges oldalt, esetleg egy átlagos magazint szeretnél működtetni, az URL kezelés nem fog fejtörést okozni, azonban a webáruházak esetében már nehézségekkel találkozhatsz.

Egy webáruház indexelt oldalainak menedzselése relatív komplex feladat, ezért egy előre elkészített webáruház motortól nem várhatjuk el, hogy maradéktalanul megfeleljen az igényeinknek. Felül kell vizsgálnunk, hogy a belső kereső által létrehozott URL-ek szerepelhetnek-e az indexelt oldalak között (általában nem), mely oldaltípusok indexelését kell megtiltanunk, mely oldalainkat kell kanonikus elemmel kezelnünk. Felül kell vizsgálnunk, hogy a szűrők által generált URL-ek milyen esetben indexelhetők és mikor nem.

URL beállítások

Előfordulhat, hogy ezek a kérdések megválaszolása nehéz diónak bizonyul, de ne csüggedj! Ma már könnyedén találhatsz SEO szakértőt, aki segít ennek a dolognak a kibogozásában.

Most biztosan megfordult a fejedben a kérdés, hogy átugorhatod-e ezt a dolgot… A válasz tulajdonképpen: igen. Nem fogsz büntetést kapni az értéktelen URL-ek indexeléséért, viszont az úgynevezett feltérképezési büdzsé miatt kevesebb erőforrás jut majd az értékes oldalaid feltérképezésére. Egy-egy mélyebb struktúrában elhelyezett termékoldalad indexelése olyan lassú lehet, hogy épp a terméket érintő hype-ot hagyod veszni. Hasonlattal élve, tiszta és rendezett konyhában a főzés is könnyebb.

Legyen saját tartalmad!

Jó hírünk van: innen kezdve egyszerűbb és könnyebben kivitelezhető dolgokkal fogunk foglalkozni. Miután rendelkezésre áll a megfelelő URL struktúra, megkezdődhet a honlapunk tartalmi töltése…

Tartalom alatt nem csak szöveget érthetünk, hanem képeket, videókat, felhasználók által írt véleményeket és hozzászólásokat is. Webáruházak esetén a tartalom fontos részét képezik a különböző termékjellemzők és specifikációk is.

Termék leírás

Nem túlzás azt állítani, hogy a tartalom a honlapod lényegi része. Minél jobb, minél hasznosabb tartalmakat kínálsz a felhasználók számára, a Google annál nagyobb organikus keresési forgalmat fog szállítani a honlapodra.

Jó hír, hogy kellő kitartással és szorgalommal nagyon szép forgalmat építhetsz magadnak, amit könnyedén pénzre válthatsz, viszont tényleg oda kell tenned magad. Minél több jó minőségű tartalmat állítasz elő, annál magasabb organikus forgalmat érsz el. A legszebb az egészben, hogy nincs határ. Csak rajtad áll, mit hozol ki a honlapodból.
Mindenképpen érdemes megismerned a világ egyik legtöbbször emlegetett SEO esettanulmányát: gépi módszerekkel százezres nagyságrendben vizsgáltak meg különböző találati listákat. A kutatás célja annak a felismerése volt, hány szót tartalmaznak a találati lista elején szereplő oldalak.

Szöveg hosszúsága, fontossága

Az eredmény bizonyító erővel hatott: a találati listák elején szereplő oldalak tartalmazták a legtöbb szöveges tartalmat, átlagosan 2250-2500 szót. Habár az említett kutatás angol nyelvterületen készült, illetve borítékolható, hogy magyar nyelvterületen kisebb számokat kapnánk, az alapvető következtetés rendkívül fontos: minél hosszabb minőségi tartalmakat állítunk össze, annál versenyképesebbé válunk a természetes találati listákon.

Kulcsszóelemzés

A Google algoritmus fejlődésének köszönhetően egyre jobban érti a szöveges tartalom relevanciáját, így egyre kisebb jelentőséggel bír a kulcsszavak pontos egyezése. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne jelentősége a kulcsszavak keresési volumenjének, illetve ne lenne súlya a kulcsszóalapú keresőoptimalizálásnak. A kulcsszavak a mai napig jelentőséggel bírnak a technikai onsite SEO-ban és a tartalmak keresőoptimalizálásában is, ezért nem érdemes elhanyagolnunk ezt a munkát.

Google kulcsszó-tervező

Sőt, a kulcsszóelemzés nagyszerűen használható a látogatói érdeklődés feltérképezésére is. Nagyszerű témaötleteket kaphatunk ilyen módon és relatív pontos képet kaphatunk egy-egy téma általános népszerűségéről.

Linkprofil építés

A linkprofil építés jelentőségéről oldalakat írhatnánk, azonban a továbbiakban olyan általános alapigazságokat fogalmazunk, amelyek segítenek átlátni ezt a komplex folyamatot.

Mindenekelőtt azt az alapigazságot kell leszögeznünk, hogy a webhelyünkre mutató külső linkek a mai napig nagyon fontos szerepet játszanak az organikus forgalom növelésében, tehát erős fenntartással kell kezelnünk azokat a véleményeket, amelyek szerint a hivatkozások jelentősége ma már elhanyagolható.

Az első és legfontosabb megállapítás: csakis olyan hivatkozó webhelyekre tegyünk szert, amelyek valamilyen módon értéket képviselnek a látogatók számára. A honlapok, amelyeket kizárólag linkelés céljára újraregisztált domaineken hoztak létre, vagy amelyek a Google szemében nem érik el a minőségi minimumot, azok által átadott linkerő sem fog értéket jelenteni.

linképítés stratégiák

A relevancia kérdése szintén fontos szempontként jelenik meg. Azok a legértékesebb hivatkozások, amelyek teljesen releváns oldalról érkeznek, ezt azonban érdemes kicsit kitárgyalni. A legjobb esetben nem csak a horonyszöveg közvetlen környezete releváns a link céloldalával, hanem oldal teljes tartalma. Még jobb, ha a linkelő webhely egésze releváns a céloldallal.

Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy azok a webhelyek biztosítják számunkra a legértékesebb hivatkozásokat, amelyek szövegkörnyezetes linket biztosítanak, nagy látogatottsággal rendelkeznek, erős technikai mutatók kötődnek a domain címükhöz, illetve relevánsak a céloldallal. Ilyen hivatkozásokat szerezni egyáltalán nem könnyű, de ha kellő időt és energiát szánunk értékes tartalmak előállítására a honlapunkon belül és azon kívül is, biztosak lehetünk benne, hogy a fáradozásainkat siker koronázza.

Átkattintási arány növelése

Az átkattintási arány egy beszédes százalékos számadat, ami megmutatja, hogy a találati listán történő megjelenéseink hány százaléka végződik kattintással. Ők azok az internetezők, akik megérkeznek a honlapunkra.

Ez az arány egy kisebb forgalmú honlap esetén 4-8% körül szokott változni. Kisebb látogatottság esetén ez a szám nem tekinthető reprezentatívnak, de ha abból indulunk ki, hogy 4-ről 5 százalékra történő javítás az organikus forgalom 25 százalékos növekedését jelenti, akkor világossá válik, hogy érdemes foglalkoznunk vele. Alapvetően nincs könnyű dolgunk, hiszen kisebb forgalom esetén elsősorban csupán a megérzéseinkre hagyatkozhatunk, reprezentatív mérési adatok kevésbé állnak rendelkezésünkre. Azonban néhány ügyes húzás hozzájárulhat az organikus forgalmunk jelentős növekedéséhez.

Érdemes számba venni, milyen megoldásokat alkalmazhatunk a jobb átkattintási arány elérése érdekében. Elsősorban a meta leírás nyújt erre lehetőséget; érdemes a tartalmi és a formai kialakítást is úgy tervezni, hogy az a lehető legnagyobb mértékben segítse a látogatói figyelem megragadását. Egyes honlapok esetében felszólító marketing üzenetet találunk, mások előszeretettel alkalmaznak különböző ascii karaktereket.

A meta leírás mellett az úgynevezett strukturált adatok nyújthatnak lehetőséget az átkattintási arány növelése során. Ezek az elemek lehetőséget jelentenek a webáruházban szereplő árak megjelenítésére, különböző státuszok kiírására, látogatói vagy adminisztrátori értékelések bemutatására (sárga csillagok) vagy receptoldalak esetén akár fotók közlésére is. Nem nehéz elképzelni, hogy az ilyen találatokra szívesebben kattintanak a felhasználók, tehát éljünk a lehetőséggel minden olyan esetben, amikor megtehetjük.

Google találati lista

Érdemes megemlíteni, hogy a TITLE címsor ragadja meg legkönnyebben a figyelmünket, ám ezt elsősorban a keresőoptimalizálás segítésére használjuk. Némi kreativitással azonban megtalálhatjuk a közös pontot a kulcsszóalapú keresőoptimalizálás és az átkattintási arány növelése között.

Összefoglalás

Az előzőekben összefoglaltuk a keresőoptimalizálás alapvető területeit, illetve képet kaphattunk az egyes területek jelentőségéről. Látható, hogy rengeteget tehetünk mi magunk is azért, hogy magasabb keresési forgalomra tegyünk szert. Sok esetben szakértői segítség nélkül is szép eredményeket érhetünk el, azonban érdemes ismerni azokat a területeket, amelyek kapcsán mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni.

Az elmúlt évek változásai bebizonyították, hogy a keresőoptimalizálás él és élni fog, tehát mindenképpen hasznos lehet az online marketing stratégiánk tervezése során számba venni magát a SEO-t is. Ha pedig kétségeink támadnak afelől, hogy a keresőoptimalizálás hatékony forgalmi forrásunk lehet-e, vizsgáljuk meg a konkurenseink forgalmi összetételeit… Azt fogjuk látni, hogy az ingyenes keresési forgalom szinte minden sikeres szereplő egyik legfontosabb stratégiai területe. Ne maradjunk ki mi sem!

A fenti hasznos tartalmat köszönjük Evenich Andrásnak, a kulcsszo.hu keresőoptimalizálójának!

kép források:

***

A blogban még a témához tartozik:

A keresőoptimalizálás, a SEO alapjai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.