Keresőoptimalizálás, SEO

A hozzászólások számáról

Csökkenő blog hozzászólások

A blog hozzászólások nem csak a bejegyzés írójának jelentenek visszajelzést online marketing munkájáról, a szerző elfogadottságáról, hanem a Googlenak is tájékoztatást adnak az adott blog elismertségéről.
Ezért aztán korántsem örömteli a blogger számára, hogy összehasonlítva a mostani években tett bejegyzésein található hozzászólások számát az öt vagy tíz évvel ezelőtti hozzászólások számával erőteljes csökkenést tapasztal.
Különösen így van ez akkor, ha a régi bejegyzések a közösségi terek olyan szegleteiben születtek, ahol erős és viszonylag nagy létszámot felölelő blogger mikroközösségek működtek. Ilyen volt teszem azt a megszűnt Freeblog, a Blogol hu vagy a már “haldokló” Blogter.


Az olvasóközönséget jelentősen csökkentette az új platformok megszületése, kitüntetetten a Facebook, de a Twittert, a Google Plust és más megszülető vagy megerősödő szolgáltatásokat is ide sorolhatjuk.

A 90-9-1-es szabály

A reméltnél kevesebb hozzászólást egy másik tényező is befolyásolja (ez régen is így volt), ez pedig az úgynevezett 90-9-1-es szabály. (Forrás például a ROI a közösségi médiában c. könyv, HVG Kiadó Zrt, 2012.)
A szabály lényege:

– a közösségi oldalon elhelyezett tartalmunk látogatóinak mintegy 90%-a csupán passzív szemlélődő, legyen szó bármiről is
– a blogunkra nyitók 9%-a lehet időszakosan aktív, amikor elevenjébe vág a téma vagy a tartalom
– és csupán a “közönség” 1%-a lesz “közösség” alkotó, elkötelezett, a tartalmat kiegészítő, bővítő látogató

Jó tudnunk a 90-9-1-es szabály létezéséről, hogy tisztában legyünk a várható reakciókkal.
Jómagam a szabály meg nem ismeréséig nem értettem, miért van az, hogy cégek képviselői alig szólnak hozzá egy-egy olyan bejegyzéshez, amely pedig rólunk szól!
Mivel az életem jelentős részében cégek online marketing megjelenítésével foglalkozom, természetes, hogy tapasztalataim, élményeim egy jelentős része ebből a szegmensből származik, ezért írásaimban fel-feltünnek cégek, vállalkozói arcok és piaci küzdelmeik.
Nem értettem, hogy miért csak kevesen élnek azzal az online marketing előnnyel, hogy a blog hozzászólásukkal erősíthetnék vállalkozásuk goodwilljét sőt a hozzászólás linkjével bizonyíthatnák aktivitásukat is az interneten. Pedig tudják, hogy napjaink egyik legfontosabb internetes fogalma az interakció! Most már tudom a magyarázatot: 90-9-1.
***
Kapcsolódó bejegyzés:
Miért érdemes válaszolni a blog hozzászólásokra?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.