Keresőoptimalizálás, SEO

A Golden Blog 2007, mint taktikai mező

Golden Blog titkosan

(Titkos bejegyzés) A Golden Blog 2007 versenyébe nem kevés hezitálás után neveztem be. Ráadásul nem is egy bloggal. Jómagam ennek a blognak, vagy a weben sok szempontból valóban méregerős BLOG * El Lobo – A farkas gerillamarketing és komplex blognak adtam némi esélyt. De mégsem ezek, hanem a freeblogon elhelyezett Gerillamarketing blogom jutott, az Üzleti blog kategóriában, az első tízbe. Ha elemzem ennek a blognak a helyzetét, akkor a következő következtetéseket vonhatom le:

Hátrányok:

 • A Gerillamarketing blog a Freeblog nevű szolgáltató felületén helyezkedik el, de nem igazán integrálódott abban. Azaz más szolgáltatóknál elhelyezett blogjaimhoz képest ( mint pl. El Lobo a Nolblogon vagy a Blogteren) kevés a rámutató link, kevéssé kapcsolódik az ott írt más blogokhoz, kivéve Myrtille kiváló Sörkertjét, azaz tipikus szatelit blog.
 • Megformáltsága nem olyan gondos, mint a két centrális blogomé, bár ez – kész sémára épülő blognál – nem meghatározó. (Meg a tartalomhoz képest sem az, de ettől a tény még tény marad.)
 • A szolgáltató láthatóan “nem fedezte fel” ott elhelyezett blogom, sohasem volt címlapon. Ezekből eredően 1) A freeblogos népesség “szavazási hajlandósága” csekély lesz, miközben a kategóriában szereplő versenytársak a kimunkált centrális blogjukkal vannak jelen a versenyen, nagy számú “hívet, udvarlót” tudva maguk mögött, élvezve a “guru” minősítést, amelytől sokan hasra is esnek (ez itt nem “leszólás”, csupán elemzek). Nekem “udvarlóim” nincsenek, hanem társaim vannak, akiknél olykor én írok vendégbloggerként (pl. Myrtille Sörkertje, Balla D. Blogarléce), olykor ők nálam (pl. Morvax).

2) Míg a “guruk” egymást támogatják, növelve egymás hírnevét és linkerejét, addig én abban a körben nem vagyok jelen, magamra vagyok utalva, a magam erejére. (Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel!)
3) A “pécsiségem” hátrány. Én vagyok “a vidéki versenyző”, miközben az Internet-penetráció olyan, amilyen. Ha Pécsről írok, akkor általában nagy süket csönd telepszik a blogjaimra, finoman fogalmazva is: Pécs nem egy bloggerközpont, óriási bloggertömegekkel, poszt- és hozzászólás cunamikkal.

Előnyök:

 • Az előbbiek miatt nem lehetek elbizakodott és nem is vagyok az.
 • Rám nem mondhatják, hogy a külföldi blogokban olvasott cuccot kenem a blogomba, hiszen a saját gondolataim, megfigyeléseim lenyomata látszik ott.
 • Stilisztikai erőben sikerrel vehetem fel a versenyt bárkivel, (és szorgalmas is vagyok).
 • Azért a közösségi terekben eltöltött idő, a megnyert Első Magyar Keresőoptimalizáló Verseny, a Blogsuli sorozat, a Párthonlapok elemzése sorozat, a vezérblogom írásai valamennyi hírnevet mégiscsak hoztak.
 • Legfőbb fegyverem a kreativitásom lehet. Most bevetem a “FÓKUSZÁLÁST” és a speciálisan erre az alkalomra kitalált “Cs. Elemér akciót”.

El Lobo – A farkas

26 hozzászólás

 • El Lobo - A farkas

  Kedves Marlington!

  Gratulálok neked a bejutáshoz, és nagyon sok sikert kívánok, mert látom a munkád, folyamatosan, keményen, ahogy “az igazi blogger” gyűri az ipart!

  Kedves Bakura!
  Végtelenül örülök, hogy “guru-közeli” megszólalásoddal megtisztelsz! Növeli bennem a “harci kedvet” 🙂
  Köszi!

 • Criptonit

  Nem tudom kik vagy mik döntötték el a bejutokat, de nagyon nem sikerült eltalálniuk a dolgokat. A bejutottak 75%-a felületes ocska blog oldal lett,a kimaradottak között van egy nagy csomó jó és értékes! Az igazság az,hogy a legjobbak nem jutottak be! Ezt elfogodottság nélkül mondhatom hisz Én nem neveztem!

 • Timea

  Kedves El Lobo – A Farkas!

  Minékünk nem nagyon terem babér, ha a Meditor a Főzsűri! Csak mondom. Én lekéstem a nevezésről? Már pólóért sem lehet?

  Más. Van ám még KITŰNŐ blogger Pécsett! Borcelán.

 • El Lobo - A farkas

  Kedves Criptonit!
  Mivel maga a verseny leköt, mást nem nagyon tudok mondani: egyre több kitűnő blogger van, akik közül nagyon sokat nem is ismerhetünk. Sőt, bevallom, a bejutott 110 mindegyikét sem ismerem, a benevezett 900-at meg pláne nem.
  A kik döntöttek kérdésre: a versenyt a HVG írta ki.

 • Criptonit

  igy van ha valaki akkor a borci nagyon megérdemelne egy különdíjat. Ez egy nagy panama ami itt folyik ekörűl a szavazás körűl és nagyon kilóg a lóláb! Gondolkozzanak el ezen a T.Zsűri dilettáns tagjai.

 • El Lobo - A farkas

  Kedves Timea!
  Nagyon örülök, hogy hipp-hopp megjelentél blogomban (v.ö. régi szép idők)!

  Pécsett azért én is ismerek jó bloggert, és szép blogot:
  web.mac.com/tormaatti/iWeb/Macati/Blog/Blog.html

  Borcelánt pedig megtekintem.
  Annál is inkább, mert csütörtökön, amikor személyesen találkoztam Debrecen vezérbloggerével, Basahalom Boulevarddal, kvázi “engedélyt kértem” tőle, hogy használhassam ötletszüleményét a déli régióban:
  BLOGRÉGIÓ
  Ott, Debrecenben, még a rádióban is van heti egy óra blogger-műsor, Pécsett ilyen nincs, pedig annyi a rádióadó, hogy egymásba ér a frekvenciájuk! 🙂

  Kedves Criptonit!
  Néha én is bepörgök, de olyankor némi ténnyel is próbálom indokolni a dühömet.

 • Criptonit

  Tények? Magad is megtekintheted mi a külömbség a bejutott és kimaradt blogok között. A bejutottak szép kivitelezésüek,de úgy látszik ennyi elég is volt a T.zsűrinek mert 75%-ának a tartalma nulla! Semmit mondó írások,videók képek! Ha csak a külalak alapján döntöttek,akkor miért nem írták oda,hogy “blog szépség verseny”? Akkor egy szavam sem lenne,de nem ez volt meghírdetve!!! Láttam a nem bejutottak között olyanokat amik fantasztikusan ötletes tartalommal vannak megtöltve, jók az írások és a képek is viszont sima sablon blog a külsejük. Úgy látom itt nem az ész,a tartalom és a mondanivaló volt a lényeg hanem a külalak!!! Úgy látszik a T.Zsürire is vonatkozik az hogy “inkább legyen kivülről szép,mint belülről okos,mert nézelődni könnyebb,mint gondolkodni”. Tisztelettel

 • Bakura az okostojás

  Guru-közeli megszólalás?!
  Ezt még én sem értem, pedig egy kis okos(tojás) vagyok. :DD
  Nem akartalak én támadni, csak nem tetszik ez a kifogáskeresés. A zsűrinek tetszik a blogod, örülj neki.

 • El Lobo - A farkas

  Kedves Bakura!
  Akkor vegyük komolyra a figurát, nézzük sorba:

  – egy közösségbe számtalan linkkel, hozzászólással beintegrálódott blog sokkal előnyösebb helyzetben van (olykor címlapra is kerülve) – mint egy nem igazán integrált szatelitblog – továbbra is tartom

  – verseny-konkurenst nem igazán szoktam megnevezni, tehát most sem teszem, de így is tudod, hogy igazam van: a “guruk” blogján nézd meg a linkek felirat alatti mezőt!

  – láthatsz olyat is, aki – és ez teljesen normális – gyűjti a szakmabeliek blogját. De ő maga dönti el, kit vesz fel a jelentkezőkből és kit nem. (Ha téged nem vesz föl, nem is válaszol a megkeresésedre, abból érteni fogsz, mint ahogy én is értek: tehát egy út marad számodra – bizonyítasz, azaz szakmai eszközökkel a neten, a Google-ban legyűröd!)
  Tehát némely guruk zárt csoportot alkotnak! – tartom az álláspontomat!

  – vidékiség: ha elemzed a találati listádat, látni fogod a találatok területi eloszlását. Ne mondd, hogy nem veri ki a szemed Budapest irtózatos túlsúlya, ha nem regionális témáról írsz! – ezt is tartom tovább!

  Legyen úgy, ahogy mondod: nem guru-közeli az álláspontod. Akkor viszont meggondolatlan!

 • El Lobo - A farkas

  P.S.
  A jelen esetben egyszerűsített SWOT-analízis “Hátrányok” rovata nem kifogáskereséssel egyenlő. Mert akkor hová sorolod az “Előnyök”-et?
  A dolgok dialektikus szemlélete nem időszerűtlen ma sem!

 • Bakura az okostojás

  “Legyen úgy, ahogy mondod: nem guru-közeli az álláspontod. Akkor viszont meggondolatlan!”
  Én nem ezt írtam, hanem, hogy NEM ÉRTEM, pl. hogy milyen gurukra gondolsz.
  Most kezdem gyanítani, hogy MO. felkent sztárbloggereire célzol, akik pl. irányítják a nagyobb blogszolgáltatókat.
  Ha erre gondolsz, egyetértünk, hogy van egy ilyen kör. Én is utálom őket. A Blogakadémiát annak idején nagyban az ők bosszantásukra hoztam létre. 😀 Tavaly őket okoltam, hogy nem kerültem be.
  Ám idén mintha kisebb lenne a súlyuk. Most nem is okolom annyira őket.
  Most már ott vagy. A közönségszavazatok, és az újságírók voksai nem rajtuk múlnak.

  Az pedig, hogy ha nem értek egyet, meggondolatlan vagyok, az olyan ufi-s és blogteres…

  Az internet világában ezt a vidéki dolgot nem gondolhatod komolyan. ha azonos gurukra gondolunk akkor azok pestiek, meg pesten nyilván többen neteznek mint vidéken. De ennyi, semmi több. Tavaly is voltak vidéki kategóriagyőztesek, és a kutyát nem érdekli ki honnan ír.

  Nyilván, az olvasottabb blogokra többen fognak voksolni. Vagy akik mozgósítanak. De ez nézettségi kérdés. Ezért is ellenzem a közönségi szavazásokat.

  A körök kapcsán szintén ne nevettes. Te is beletartozol bizonyos körökbe. Nem szégyen ez. Ez az el lobo név te is tudod, hogy jól cseng több helyen is. (Ráadásul nem is annyira azon múlik ez, mely blogod linkelik vissza.)

 • El Lobo - A farkas

  Szia Bakura!
  Most, hogy ÉRVEID is vannak, akár egyetértek velük, akár nem, mindjárt más.
  Így jobban is látjuk, miben értünk egyet, miben nem.
  Tehát: az Interneten a budapesti közönség jelenléte hatványozottan túlsúlyos. Ettől még lehet jól író-videózó stb. “vidéki” blogger versenyképes, de nem a helyi, vidéki szavazatok fogják meglökni.
  E téren még Pécs és Debrecen között is óriási a különbség, sajna az utóbbi javára, mint ahogy fentebb hivatkoztam is rá.

  Ugyanez a helyzet a közösségi terekbe beágyazott bloggerekkel is – nagyobb lesz az esélyük – hiszen a közösségi terek, lásd most is a szolgáltatók egy részét – és ez is érthető dolog egyébként, hogy csoport-kohéziót igyekszenek kelteni – bíztatnak is az akol-szavazásra.

  Mindemellet ezt részben oldja, hogy mind a Blogter az AC-vel, mind a blog.hu a promóval és a címlappal másoknak is ad lehetőséget, széles sávból merítve.

  További ellensúly lehet a “májner” meg a “blogszörcs”.

  Annak a hírnek nagyon örülök, hogy az El Lobo – A farkas név bizonyos körökben jól cseng.

  Ami az indulatokat-érzelmeket illeti (guru ügyben): elemzéshez nem nagyon illik a düh, mert félreviszi az embert. (Ezt nem “kioktatóilag” mondom, hanem mert tapasztalatból tudom – olykor átéltem.)

  Az érvek, lám, érveket, finomhangolást csalnak elő, úgyhogy vitatkoznunk így érdemes!

  Üdv Bakura

 • Criptonit

  Mi van? Mindenféle gurukról meg közösségi beajánlásról írogattok,meg,hogy kinél kell jól feküdni ahoz,hogy egyáltalán bekerüljetek. Mi ez ha nem egy hatalmas panama! Ide komám egy jó képességű,de háttér nélküli gyerek aligha fog bekerülni! Akkor ezek szerint tényleg pofára megy itt minden,az számit ki kivel van jóban kinek tetszik stb…

  Az a baj,hogy itt pont a mondanivaló sikkad el! Mindegy mekkora idiótaságokkal tömöd tele a blogodat ha jól néz ki és még jó közösségbe is vagy akkor bejutsz! Ez az igazi undormány!

 • El Lobo - A farkas

  Kedves Criptonit!
  A blog kitűnő hely a demokratikus vitára – itt összemérhető az érvek, a gondolatok, a következtetések ereje.
  Ha egy vélemény mellé megfelelő érvanyagot ad valaki, logikus rendben, stílben hengerlő módon, nem megcáfolhatóan – akkor győzhet a véleménye.
  Még csak azt sem mondom, hogy nincs igazad – de kevés az érved, az ok-okozati összefüggések hézagosak, a stílusod a dühöd tükörképe…
  Tehát ahhoz, hogy meggyőzz – újra neki kéne kezdeni, másképp (mert így nem tudod győzelemre vinni a véleményed!)

 • Szilágyi Tímea

  A vidékiségre reagálnék.
  Igen, én is tapasztalom, hogy kissé nehézkes innen baranyából blogolni. De! épp a héten ért egy igen jó élmény. Kimondottan a “vidékiségem” miatt kerestek meg, mondván, hogy a budpesti marketing tanácsadók drágák, felszinesek… (tisztelet a kivételnek, teszem hozzá)
  Szval azért még van remény!

 • El Lobo - A farkas

  Remény van, hiszen aki nem a telephely elhelyezkedédét nézi, hanem a referenciákat – az jól dönt!
  Nekem több a budapesti ügyfelem, mint a pécsi – és ez nem véletlen, több okból sem. Pl. fizetőképes kereslet, egyáltalán: kereslet… v.ö. a régió helyzete.

  Ám még hozzáteszem: a piacélénkítésnek, a kereslet növelésének is vannak rövid- és hosszútávú, egyéni- és kollektív technikái!

 • El Lobo - A farkas

  Ám, hogy visszakanyarodjunk az eredeti témához, a Golden Blog 2007 versenyhez: ma örömmel találkoztam freeblogos hivatkozásokkal, sőt volt olyan kedves blogger, aki a posztjában arról írt, hogy a Golden Blog szavazó listát böngészve véletlenül kattintott a linkemre, s tetszett neki a gerillamarketinges blog. Az üzleti kategóriában egyedül engem (azaz a blogomat említette).
  Ez persze nem jelenti azt, hogy máris “felfedeztek” volna a freeblogon, s tömegesen szavaznának onnan rám – miközben cefet nagy nyár is van!
  Annak örülök, hogy a Blogter AC rendszeresen hírt ad bejegyzéseimről (pedig ugyanabban a versenykat.-ban onnan is van “tótumfaktum”) – úgyhogy ez ügyben kalapot le!
  Igaz, a blog.hu-ra sem lehet panaszom! (Promo)

 • morvax

  Kedves El Lobo a farkas!
  Ahhoz képest, hogy még indulni sem akartál- szerénységem figyelmeztetett a versenyre – már egész jó kis stratégiát választottál, Cs Elemér személyében.
  Csak meg ne verjenek! :)))

 • El Lobo - A farkas

  Azért ez a Cs. Elemér fura fickó, annyi szent! 🙂
  A Google 85.000 találatot hoz a Cs. Elemér név beütésére, s az élbolyban a Golden Blog-botrányos Cs. Elemér uralja a terepet.
  Ekkora híre ment a Gyurcsány Ferenc – El Lobo-ra szavazott szövegének!
  Botrányos.
  Hogy a Cs. Elemérek esetleg engem vernek meg, kétlem. Elvégre nem én vagyok Cs. Elemér, én nem terjesztek rémhíreket, én egy egyszerűjátékos vagyok, aki hajt a királylány kezére! 🙂

 • morvax

  Miért pont Cs Elemérre gondoltál?
  Vannak itt mások is, akiknek útjában lehetsz.
  A tisztességes versenyt kevesen tűrik, a nyíltsisakos bajvívást, hogy a királylány kezéért folytatott harcra is utaljak:)
  Itt a kommentekből is kiolvasható, nem feltétlen a legjobb győz:(

 • Bakura az okostojás

  “Most, hogy ÉRVEID is vannak, akár egyetértek velük, akár nem, mindjárt más.”
  Ez a beszólás most mire volt jó?!
  Ugye nem gondoltad komolyan, hogy a kommenteknek hasonló terjedelműeknek kell lenniük a postokhoz és hasonló szinvonalúnak?!
  Mástól mértnem kéred ezt számon?! Te bezzeg minden blogon és fórumon szuper jó érveket írsz mindig, ugye?!

  Amit legelőször írtam, azt akkor, lehet olyan volt a hangulatom, épp nem volt időm, stb. elégnek gondoltam. Őszintén szólva most is hasonlóan vélem.
  Viszont a csipkelődéseidre, és mert láttam komolyan is gondoltad amit leírtál, kicsit bővebben kifejtettem. (De ha hiszed ha nem, még bővebben is kitudnám.)

  Oké, a Blogteres időkből nem kedvelsz engem. Sokkal inkább azokat, akikel nem vagyok jóban. Nincs nekem ezzel semmi bajom. Viszont ettől még ne légy velem igazságtalan, és ne alkalmazz rám más mércét, mint a többi olvasódra. (Vagy akár magadra.)

 • El Lobo - A farkas

  Kedves Bakura!
  Az eredeti témához már aligha tudunk mit hozzátenni, ha reagálnék mostani hsz-edre, az még messzebb vinne minket el, úgyhogy csak egyetlen mondat (kettő lesz belőle):
  Éppen olyan (túl)érzékeny ember vagy, s olykor kicsit kötözködő, mint én, pedig a békét és az elismerést szeretnéd!
  Itt a kinyújtott jobbom: elfogadod-e?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.